Ecografie transesofagiană (TEE)


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecografie transesofagiana (TEE) | Centrele Ares | Inovatie in Cardiologie

Cuprins

Ce este ecografia transesofagiană (TEE)?

Ecografia transesofagiană (TEE) este o investigație care folosește ultrasunetele pentru a obține imagini ale activității inimii. În cadrul acestei investigații se folosește un tub subțire și lung în capătul căruia este atașat un transductor. Acesta este introdus pe esofag și permite vizualizarea inimii din interiorul corpului, fără ca imaginile să fie blocate de coaste sau plămâni, cum se întâmplă în cazul ecografiei cardiace.

De ce este necesară ecografia transesofagiană?

Ecografia transesofagiană este necesară atunci când medicul cardiolog are nevoie de informații suplimentare despre structura și activitatea inimii, informații care nu pot fi obținute prin ecografia simplă.

Atunci când suferi de anumite afecțiuni cardiace este necesar să treci printr-o serie de investigații pentru a depista diagnosticul corect și a primi sfaturi și recomandări medicale adecvate. Deși o simplă electrocardiogramă și o ecografie cardiacă pot fi suficiente pentru a diagnostica un pacient cu o boală de inimă, uneori este nevoie de investigații suplimentare pentru a recomanda pacientului cea mai bună metodă de tratament.

Ecografia transesofagiană este folosită și în timpul anumitor operații nu doar ca o investigație de diagnostic. Spre exemplu, TEE se folosește pentru a ghida medicii intervenționiști în anumite proceduri minim invazive precum închiderea defectelor septale atriale pentru malformațiile congenitale, implantarea de dispozitiv Mitraclip pentru pacienții care suferă de stenoză mitrală, implantarea de dispozitiv TAVI pentru stenoza de valvă aortică sau în procedurile chirurgicale de bypass aortocoronarian și chiar operațiile pe cord deschis.

Ce informații oferă ecografia transesofagiană?

Ecografia transesofagiană este o investigație care poate oferi informații suplimentare inaccesibile prin ecografia cardiacă.  Astfel cu ajutorul ecografiei transesofagiene vom primi informații detaliate despre structura inimii și fluxurile intracardiace. Pentru că transductoarele (sondele) folosite sunt montate la extremitatea unui gastroscop modificat (folosit în endoscopia digestivă), frecvența și rezoluția imaginilor ecografice sunt de calitate înaltă, astfel medicului îi este mult mai ușor să identifice anumite afecțiuni de natură structurală.

Cu ajutorul acestei investigații, medicul clinician poate observa în detaliu structura inimii, valvelor și a celor patru camere ale inimii: atriile și ventriculii.  

Cum ne pregătim pentru ecografia transesofagiană?

Înainte de a efectua o ecografie transesofagiană, vei discuta cu medicul cardiolog despre istoricul tău medical. Este important să îi menționezi dacă suferi de afecțiuni ale esofagului, hernie hiatală, apnee în somn, precum și ce medicamente iei în mod curent.  Asigură-te că ești însoțit de cineva, pentru că vei fi sedat în timpul efectuării investigației și nu vei putea conduce mașina în ziua respectivă. Înainte cu cel puțin 6 ore de TEE nu trebuie să mănânci sau să bei lichide. Îți vei putea lua medicamentele în mod normal, cu excepția celor pe care medicul cardiolog ți-a spus să le oprești.

Imagine monitor ecografie transesofagiană

Cum va decurge procedură?

Dacă ai respectat pas cu pas pregătirea pentru ecografia transesofagiană, odată ce ai ajuns în cabinetul medical, vei fi rugat să te întinzi în lateral pe patul de investigație. Asistenta medicală îți va monta niște electrozi pe piept pentru a îți monitoriza activitatea cardiacă pe tot parcursul examinării. Ecografia transesofagiană, ca investigație, seamană cu endoscopia digestivă. Pentru a nu simți niciun fel de disconfort, la nivelul gâtului, medicul va folosi un spray anestezic pulverizator (ca cele care se folosesc pentru durerile în gât numai că acesta va amorți întreaga zonă).

Sunt două opțiuni: fie alegi sedarea profunda și atunci vei fi adormit pe tot parcursul investigației, fie alegi să efectuezi această investigație fără sedare, “pe viu” și atunci se va folosi doar spray-ul anestezic pulverizator.

După ce va anestezia locală zona gâtului, medicul va fixa o piesă bucală prin care va introduce sonda ecografului (transductorul). Sonda este înaintată până la nivelul inimii unde va începe să urmărească activitatea acesteia și să observe dacă există modificări.

Este dureroasă ecografia?

Ecografia transesofagiană nu este o investigație dureroasă însă dacă optezi pentru investigația fără sedare ușoară este foarte posibil să simți un disconfort la nivelul gâtului. În timpul investigației, cel mai probabil se va activa instinctul de regurgitare (de vomă), lucru care nu este deloc plăcut. Dacă optezi pentru sedarea ușoară, sedativul îți va induce o stare de somnolență. Vei putea comunica medicului dacă simți orice disconfort.

Cât durează ecocardiografia transesofagiană?

Ecografia tranesofagiană este o investigație care poate dura de la 30 minute până la 90 de minute, în funcție de fiecare caz medical.

După procedură

După finalizarea investigației, medicul va retrage sonda. Dacă ai ales sedarea ușoară, nu vei avea voie să conduci in ziua respectiva. Vei simți în continuarea starea de somnolență și pentru acest motiv este recomandat să nu conduci, să nu semnezi documente importante, să ai alături de tine o persoană care te-ar putea ajuta la nevoie.  Nu vei putea să mănânci timp de două ore după investigație. Este recomandat să îți iei liber în ziua respective și să te odihnești.

În ceea ce privește rezultatul investigației, pe tot parcursul acesteia, asistenta medicală notează în raportul medical toate informațiile despre inima ta, informații pe care medicul le observă pe monitor. Astfel, la plecarea  din cabinetul medical, vei primi un raport medical detaliat cu recomandări medicale, un CD sau un stick Usb cu imaginile ecografice surprinse în timpul investigației și dacă este cazul, o schemă de tratament sau o indicație pentru o anumită operație.

Care este prețul pentru ecografie transesofagiană?

Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului, care poate varia in functie de sedarea aleasa. Uneori, pacienții nu pot face diferența dintre investigațiile cardiologice pentru care au primit recomandare și astfel se pot naște confuzii. Pentru a evita aceste confuzii și a oferi informații corecte, ne poți suna tu sau poți folosi formularul de contact și te contactăm noi!

Programare printr-un simplu click!

Pret ecografie transesofagiana? Află imediat!

Sfatul Ares

Pentru sănătatea inimii noastre, medicii recomandă o consultație cardiologică pe an. De cele mai multe ori, bolile de inimă apar din cauza stilului de viață nesănătos, asociat cu procesul ireversibil de îmbătrânire. Un consult cardiologic împreună cu o ecocardiografie și electrocardiograma efectuate anual pot preveni degradarea stării de sanatate. O discuție periodică cu medicul cardiolog te poate ajuta să ai parte de un bun management al sănătății inimii tale, te poate ajuta să îți menții în limite optime atât tensiunea arterială, nivelul colesterolului precum și nivelul glicemiei. Toate aceste măsuri te vor ajuta să ai parte de o viață sănătoasă.  

Programări Ecografie transesofagiană

Te poți programa la ecografie transesofagiană în București sector 1București sector 2Cluj-Napoca.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

Cluj

Bld. Republicii nr. 8

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.