Ecografie transesofagiană


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecografia transesofagiană | Centrele Ares |  Cardiologie

Cuprins

Ce este ecografia transesofagiană (TEE)?

Ecografia transesofagiană (TEE) este o investigație care folosește ultrasunetele pentru a obține imagini ale activității inimii. În cadrul acestei investigații se folosește un tub subțire și lung în capătul căruia este atașat un transductor. Acesta este introdus pe esofag și permite vizualizarea inimii din interiorul corpului, fără ca imaginile să fie blocate de coaste sau plămâni, cum se întâmplă în cazul ecografiei doppler cardiace. Ecografia transesofagiană se impune atunci când medicul cardiolog are nevoie de informații suplimentare despre structura și activitatea inimii, care nu pot fi obținute prin ecografia simplă.

Ce informații oferă ecografia transesofagiană?

Această investigație se face pentru ca medicul cardiolog să poată vizualiza mai bine felul în care funcționează valvele și cele patru camere ale inimii. TEE relevă informații importante despre afecțiuni ale valvelor, miocardului, pericardului, malformații congenitale cardiace sau endocardita infecțioasă. Ecografia transesofagiană se realizează în timpul procedurilor intervenționale pentru a obține un control mai bun al plasării diferitelor dispozitive (proteza de valvă aortică, MitraClip etc) sau în urma unor intervenții chirurgicale, pentru a monitoriza rezultatele acestora.

Cum ne pregătim pentru ecografia transesofagiană?

Înainte de a efectua o ecografie transesofagiană, vei discuta cu medicul cardiolog despre istoricul tău medical. Este important să îi menționezi dacă suferi de afecțiuni ale esofagului, hernie hiatală, apnee în somn, precum și ce medicamente iei în mod curent.  Asigură-te că ești însoțit de cineva, pentru că vei fi sedat în timpul efectuării investigației și nu vei putea conduce mașina în ziua respectivă. Înainte cu cel puțin 6 ore de TEE nu trebuie să mănânci sau să bei lichide. Îți vei putea lua medicamentele în mod normal, cu excepția celor pe care medicul cardiolog ți-a spus să le oprești.

Este dureroasă investigația?

Pe timpul investigației vei fi sedat. Sedativul îți va induce o stare de somnolență. Vei putea comunica medicului dacă simți orice disconfort. Ai putea resimți o ușoară durere sau amorțeală în zona gâtului, după investigație, dar senzația va trece în scurt timp.

Cât durează investigația?

În mod uzual, ecografia transesofagiană poate dura între 60 și 90 de minute.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.