9 august 2019

Cum reduci riscurile infarctului miocardic?

Cum reduci riscurile infarctului miocardic?
Articol medical scris de către Dr. Călin Siliște, Electrofiziologie și Aritmologie la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

La nivel mondial, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a decesului. Stilul de viață nesănătos stă, de obicei, la baza acestor afecțiuni.

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul de miocard sau atacul de cord apare ca urmare a întreruperii alimentării inimii cu sânge. Sângele care ajunge la organe prin artere, vine încărcat cu oxigen, însă cea care face posibil acest lucru este inima cu rolul său de pompă. Însă și ea are nevoie de propria oxigenare. Așadar, primește sânge oxigenat prin arterele coronare. Dacă la nivelul acestora apare un blocaj, aceasta nu mai primește sânge. Celulele miocardice au nevoie de oxigen pentru a supraviețui, iar dacă nu îl primesc, mor. Astfel, miocardul își oprește activitatea de pompă și poate surveni moartea pacientului, dacă nu se intervine la timp.

Cauze și factori de risc

Cauzele infarctului de miocard sunt legate de stilul de viață, hipertensiune, vârstă înaintată (deși poate apărea și la vârste tinere), boli asociate (diabet) și predispoziția genetică (alte cazuri în familie). Blocajele ce apar la nivelul arterelor coronare sunt, de obicei, de natură lipidică (grăsimi). Consumul excesiv de grăsimi saturate (carne roșie, grăsimi de origine animală), grăsimi de tip trans (prăjeli) și colesterol duce la acumularea de lipide pe pereții vaselor de sânge. 

 

Stratul de grăsimi tot crește și se formează o placă ateromatoasă proeminentă în canalul arterial. Circulația este îngreunată și poate ajunge să fie complet întreruptă, în lipsa tratamentului. Această boală se numește ateroscleroză. Când se află la nivelul arterelor coronare, se numește boală coronariană și duce la instalarea anginei pectorale stabile (episoade de durere în piept, apărute mai ales în perioade de efort fizic și stres). 

 

La rândul ei, angina pectorală stabilă se poate transforma în angină pectorală instabilă (preinfarct). Astfel, pacientul se apropie de un infarct miocardic. 

 

Factorii de risc ce țin de stilul de viață sunt:

  • Obezitate
  • Consum excesiv de sare
  • Consum excesiv de grăsimi și alimente tip fast-food
  • Sedentarism
  • Fumat
  • Consum de alcool/substanțe interzise
  • Nivel de colesterol rău (LDL) mult mai mare decât cel bun (HDL), precum și nivel ridicat de trigliceride în sânge
  • Stres constant

Cum reduci riscurile infarctului de miocard?

Tratamentul bolilor asociate este important pentru a reduce riscul de avansare către infarct miocardic.

 

Dacă suferi deja de angină pectorală, este important să urmezi un tratament și o dietă personalizată, dar să faci și controale periodice. De asemenea, dacă simptomele acesteia se agravează și durerile se prelungesc pentru mai mult de 15 minute, trebuie să suni imediat la 112, pentru evitarea unui infarct de miocard.

 

Dacă ești sănătos, poți efectua analize de sânge periodice pentru profilul lipidic (colesterol total, LDL, HDL, trigliceride). În acest mod, eventualele valori anormale pot fi corectate din timp, prin schimbarea stilului de viață.

 

Schimbarea stilului de viață presupune: 

 

  • Renunțarea la fumat și substanțe interzise sau păstrarea stării de nefumător.
  • Efectuarea unui sport sau a exercițiilor fizice regulate, în limita impusă de medic.
  • Limitarea consumului de alcool, energizante, sucuri și cafea.
  • Consum corect de apă.
  • Reducerea consumului de alimente ce conțin grăsimi trans: prăjite în ulei, fast-food, dulciuri, produse de patiserie. Acestea cresc colesterolul rău care se depune pe vasele de sânge.
  • Reducerea consumului de grăsimi saturate (de origine animală, excepție face peștele), grăsimi trans și creșterea consumului de grăsimi nesaturate (uleiuri vegetale crude, semințe, nuci, caju, migdale, alune, avocado, ulei de pește). Grăsimile nesaturate cresc colesterolul bun și îl scad pe cel rău. Acest lucru este posibil datorită faptului că HDL-colesterolul extrage LDL-colesterolul din țesuturi și îl trimite la ficat pentru metabolizare.
  • Controlul greutății prin dietă sănătoasă.
  • Reducerea stresului prin metode de relaxare (hobby, consiliere, socializare).
  • Odihna suficientă: un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

 

Stilul de viață trebuie schimbat radical, mai ales dacă ești predispus genetic la bolile cardiovasculare.

 

În concluzie, riscurile unui infarct miocardic pot fi reduse prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin ținerea sub control a bolilor existente și prin consultul medical de rutină.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor