9 august 2019

Masajul cardiac - Ce să faci dacă te afli în apropierea unei persoane care a făcut infarct?

Masajul cardiac - Ce să faci dacă te afli în apropierea unei persoane care a făcut infarct?

Articol medical scris de către Dr. Ion Bostan, medic primar cardiolog la ARES Tulcea, Pitesti, Constanta, Bucuresti

Cuprins

Infarctul miocardic are o incidență ridicată în România. Se poate întâmpla să fii în apropierea cuiva care suferă un atac de cord (acasă sau chiar în locuri publice). Așadar, este important să știi cum să gestionezi situația, pentru a salva o viață.

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul miocardic este o afecțiune spontană cauzată de un blocaj la nivelul arterelor coronare care irigă inima. Sângele nu mai ajunge la mușchiul cardiac care ocupă funcția de pompă. Celule din porțiunea a cărei alimentare cu sânge a fost întreruptă necrozează (mor), din cauza lipsei de oxigen. Astfel, poate apărea stopul cardio-respirator.

Simptomele unui infarct de miocard

Simptomele atacului de cord includ dureri, disconfort, înțepături sau presiune la nivelul pieptului, brațului, gâtului, maxilarului și spatelui. Este posibil ca persoana care suferă un infarct să se țină cu mâna de piept și să stea aplecat, din cauza durerii. Poate acuza o durere de stomac, pentru că se întâmplă ca durerea să coboare și să fie confundată cu aceasta.

 

De asemenea, apar stări de confuzie, pierderi de conștiență și leșin. Bolnavul poate cădea din picioare și închide ochii, ceea ce impune intervenția imediată a medicilor.

 

Poate apărea transpirația excesivă, dispneea (dificultate de respirație), tusea și vărsăturile. 

Cum acționezi pentru a oferi ajutor?

Odată ce observi aceste simptome, dar nu neapărat pe toate (pentru că diferă în funcție de persoană), sună la 112. La telefon, vei fi îndrumat cum să acționezi în această situație, până ce ajung medicii. 

 

Dacă bolnavul închide ochii, nu răspunde la întrebările pe care i le pui și nici la încercările tale de a-l trezi prin scuturare, trebuie să verifici dacă este vorba și de un stop cardio-respirator. 

 

Pentru început, trebuie să îl întinzi pe acesta pe spate. Trebuie să verifici pulsul persoanei cu două degete, prin compresie pe un plan dur (pe os – la încheietura mâinii sau la nivelul gâtului). De asemenea, trebuie să verifici respirația bolnavului. Înclină-i capul pe spate, împingând bărbia și ținându-i gura deschisă. Apropie-ți apoi obrazul de nasul și gura acestuia. 

 

Dacă stabilești că pacientul a intrat în stop cardio-respirator (nu respiră și nu îi bate inima), este nevoie să începi resuscitarea, până la sosirea echipajului medical. Acest lucru este necesar mai ales atunci când tu și bolnavul sunteți într-o zonă îndepărtată de spital sau greu accesibilă.

Defibrilatorul

În zonele urbane, există defibrilatoare care se găsesc în anumite zone ale orașului (câteva pentru fiecare oraș). Dacă ești în apropiere de unul, îl poți folosi, deoarece stau la dispoziția oricui în caz de nevoie. Defibrilatoarele au un sistem audio prin care îți dau instrucțiuni de folosire, pas cu pas. 

 Dacă nu ai un defibrilator în zonă, trebuie să începi manevrele de resuscitare manuală (masaj cardiac). Astfel, reușești preluarea funcției de pompă a inimii. 

Pentru a face acest lucru, trebuie să te poziționezi în partea laterală a pacientului și să măsori sternul cu ajutorul palmelor. La jumătatea inferioară a sternului, așază o palmă cu degetele depărtate și apuc-o cu cealaltă mână, ținând-o asemănător unui pumn. Mâna de deasupra celeilalte trebuie să fie cea mai puternică, pe care te bazezi de obicei. Ține brațele întinse, încordate și începe compresiile prin apăsarea sternului la o adâncime de aproximativ 5 centimetri. 

 Cum se efectueaza masajul cardiac?

Compresiile se fac în 30 de repetări, în timp ce numeri cu voce tare „și 1, și 2, și 3, și 4…”. Chiar dacă coastele se desprind, nu trebuie să te oprești. Când ai ajuns la a 30-a repetare, trebuie să faci o pauză și să efectuezi două ventilații, prin respirație gură la gură. Acestea se fac tot prin înclinarea capului bolnavului pe spate (la maximum), ținându-i gura deschisă și nările acoperite. Dacă nu își revine, repeți procesul (compresii și ventilații), până ce se trezește sau până la sosirea ambulanței.

Resuscitarea este un proces epuizant, așa că este posibil să ai nevoie de încă o persoană care să te ajute. Aceasta poate face doar ventilația sau poate face schimb cu tine, atunci când tu ai obosit.

De multe ori s-a întâmplat ca resuscitarea făcută de oamenii obișnuiți să fie utilă pentru revenirea pacientului, datorită faptului că au acționat imediat.

În concluzie, trebuie să fii bine pregătit pentru astfel de situații, deoarece ajutorul tău poate fi singura șansă de supraviețuire a bolnavului.

Call Center031 9300

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.