23 mai 2024

Investigarea imagistică a tromboembolismului pulmonar

Investigarea imagistică a tromboembolismului pulmonar
Articol medical scris de către Dr. Sorin Ghiea, Radiologie și imagistică medicală la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Ce este embolia pulmonară?

Embolia pulmonară (EP) apare atunci când există o întrerupere a fluxului de sânge în artera pulmonară sau ramurile acesteia cauzată de un tromb. În tromboza venoasă profundă (TVP), un tromb se dezvoltă în venele profunde, cel mai frecvent la extremitățile inferioare. EP apare de obicei atunci când o parte a acestui tromb se desprinde și intră în circulația pulmonară. Foarte rar, EP poate apărea din embolizarea altor materiale în circulația pulmonară, cum ar fi aerul, grăsimea sau celulele tumorale. Astfel, spectrul de EP și TVP combinat este denumit tromboembolism venos (TEV).

Embolia pulmonară apare atunci când cheagurile se desprind și se embolizează în circulația pulmonară. Emboliile pulmonare sunt de obicei multiple, lobii inferiori pulmonari fiind implicați mai frecvent decât cei superiori, iar afectarea pulmonară bilaterală este mai frecventă.

null

Emboliile mari tind să obstrucționeze artera pulmonară principală, provocând consecințe cardiovasculare importante. În schimb, emboliile de mici dimensiuni blochează arterele periferice și pot duce la infarct pulmonar, manifestat prin hemoragie intra-alveolară. Infarctul pulmonar apare la aproximativ 10% dintre pacienți.

Angiografia CT - Investigație embolie pulmonară

Angiografia CT a arterelor  pulmonare  este modalitatea imagistică de elecție pentru evaluarea pacienților cu suspiciune de TEP acut și este o componentă crucială în algoritmii de diagnostic utilizați în mod obișnuit.  Are sensibilitate și specificitate ridicate, demonstrând conform studiilor, o sensibilitate de 83% și o specificitate de 96%. Atunci când este combinată cu probabilitatea clinică, valoarea predictivă pozitivă a crescut până la 96%.

Asfel, vorbind despre o patologie severa ce pune viata pacientului in pericol in lipsa instituirii tratamentului prompt, examinarea CT -angiografia pulmonara aduce informatii esentiale pentru diagnostic si este considerata “gold standard”.

Avantaje scanare CT

Câteva alte avantaje notabile ale scanării CT -protocol TEP (angiografie pulmonara) generează, de asemenea, adoptarea sa pe scară largă. În primul rând, este disponibil in majoritatea clinicilor, minim invaziv și rapid cu durata scurta de scanare în scanerele moderne, sincronizare mai bună a achiziției în bolus-scanare a contrastului, capacitatea de a obține secțiuni subțiri (<1 mm) cu rezoluție spațială excelentă, capacitatea de a obține reconstrucții multiplanare/curbate cu rezoluție aproape izotropă în planuri non-ortogonale, crește fiabilitatea în termeni de sensibilitate, specificitate și acuratețe. Încorporarea CT-angiografiei pulmonare in ghidul pentru diagnostic s-a dovedit, de asemenea, a fi o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor în evaluarea pacienților cu TEP atunci când este combinată cu criterii clinice majore.

null

Cum se efectuează examinarea CT?

Examinarea CT se efectuează cu substanță de contrast iodată administrată intravenos.

O contraindicație majora a administrării substanței de constrast o reprezintă afectarea funcției renale (o rată scăzută de filtrare glomerulară - RFG), precum și reacțiile alergice cunoscute la mediile de constrast pe bază de iod.

La pacienții fără antecedente alergice legate de substanțele de constrast pe bază de iod, evenimentele adverse, inclusiv reacțiile anafilactice, legate de contrastul iodat administrat intravenos pentru substanțele de contrast moderne cu osmolaritate scăzută și izo-osmolare sunt scăzute, variind de la 0,2% la 0,7% conform ultimelor studii din domeniu, dar nu trebuie neglijate.

După cum am spus mai sus, scanarea are o durată scurtă, pacientul va fi pozitionat în decubit dorsal (pe spate) cu mâinile deasupra capului, iar masa se deplasează prin tubul cu raze X al aparatului. Este foarte important ca pacientul să respecte indicațiile tehnicianului (poziția nemișcată, timpii respiratori, etc.). Imaginile astfel obținute și post-procesate vor fi interpretate de către medicul radiolog.

TEP se caracterizează imagistic prin opacifierea incompletă a uneia sau mai multor artere pulmonare din cauza prezenței embolilor. De asemenea, examinarea CT permite diferențierea dintre un TEP acut sau cronic, eventuale complicații, și astfel având un diagnostic cert, pacientul va beneficia de instituirea imediată a tratamentului.

null

Solicită o programare AICI!

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor