Pacientă de 25 de ani, tratată de fibromatoză uterină prin embolizare
Articol medical scris de către Dr. Rareș Nechifor, Radiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti, Bucuresti, Constanța
Cuprins
- Fibrom uterin – Ce este?
- Fibrom uterin - Tratament
- Embolizarea uterină
- După procedura de embolizare uterină
Fibrom uterin – Ce este?
Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă diagnosticată, cu precădere, în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani. Această tumoră necanceroasă poate afecta și femeile cu vârstă mai mică, așa cum este cazul pe care vi-l prezentăm astăzi.
Fibrom uterin - Tratament
Pacienta noastră, în vârstă de 25 de ani, s-a prezentat la medicul ginecolog pentru un control medical în urma căruia a fost diagnosticată cu un fibrom uterin voluminos. Deși ciclul menstrual vine regulat, cu un flux crescut în primele două zile, iar durerile menstruale sunt suportabile, pacienta dorește să oprească creșterea fibromului uterin. Astfel că s-a adresat dr. Rareș Nechifor pentru a primi sfaturi în ceea ce privește procedura de embolizare uterină.
Majoritatea fibroamelor uterine mici nu provoacă probleme și pot fi urmărite periodic de către medicul ginecolog. Însă, un fibrom uterin voluminos netratat își poate dubla volumul și poate cauza simptome supărătoare și chiar infertilitate. Iar pentru femeile care își doresc un copil, prezența unui fibrom uterin poate conduce la producerea unui avort spontan sau în timpul sarcinii, poate afecta dezvoltarea fătului.
Embolizarea uterină
Dr. Rareș Nechifor a studiat investigațiile pacientei și a decis că se poate efectua embolizarea uterină fără probleme. Pacienta a fost internată în ARES București – Enayati Hospital unde a rămas pentru 24 de ore.
După internare și efectuarea câtorva analize, pacienta a fost condusă în sala de angiografie unde la nivelul mâinii drepte (plica cotului) i s-a efectuat o anestezie locală. După anestezie, o mică puncție a fost efectuată în artera brahială și un mic cateter a fost introdus în arteră. Procedura a început.
Dr. Rareș Nechifor a ghidat cateterul până la nivelul arterelor uterine folosindu-se de imaginile de pe monitoarele aparatului de angiografie. Odată ce a ajuns la acest nivel, a injectat substanță de contrast pentru a vizualiza arterele care alimentează fibromul uterin.
Următorul pas după identificarea arterelor care hrănesc fibromul este acela de a le astupa prin injectarea unor micro-particule biocompatibile. Astfel se întrerupe alimentarea cu sânge a fibroamelor și se va obține o devascularizare completă. Mai simplu spus, fibromul uterin nu va mai primi sânge, va intra într-un proces de resorbție și își va micșora volumul.
După astuparea arterelor uterine care alimentau fibromul, dr. Rareș Nechifor a efectuat o scopie de control pentru a se asigura că fibromul nu mai primește sânge. După acest control, a retras instrumentele medicale, iar la locul de puncție, asistenta medicală a efectuat un pansament compresiv.
După procedura de embolizare uterină
După procedură, infirmiera a condus pacienta în salon unde a fost ținută sub supraveghere medicală continuă timp de 24 de ore. Unele paciente nu au dureri după embolizare, însă există cazuri în care pacientele se confruntă cu dureri post embolizare, însă primesc întotdeauna un tratament care să le ușureze disconfortul.
A doua zi, pacienta este externată cu recomandări și un tratament medicamentos care va trebui respectat timp de 7 zile. Bineînțeles, în tot acest timp va menține legătura cu personalul ARES și va anunța imediat dacă apar simptome supărătoare.
Embolizarea uterină este un tratament sigur pentru fibroamele uterine și aduce multe beneficii pacientelor. În primul rând nu este necesară nicio incizie chirurgicală, nu se realizează anestezia generală, iar perioada de recuperare este mult mai scurtă decât în cazul unei intervenții chirurgicale clasice.
Ești una dintre femeile diagnosticate cu fibrom uterin și îți dorești să discuți cu unul dintre consilierii noștri medicali? Sună-ne sau completează formularul de contact de mai jos și te sunăm noi!
Articole mai noi
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
- Hemangiomul hepatic și opțiunile de tratament: Cazul tratat la MONZA ARES
- Revascularizarea prin dezobstrucție cronică - Dr. Adnan Mustafa
Articole mai vechi
- Leziuni de trunchi comun tratate la ARES Constanța
- Stenoza de bifurcație, diagnostic și tratament la ARES Constanța
- Terapia de resincronizare cardiacă, un upgrade de la ICD pentru o pacientă cu insuficiență cardiacă congestivă cu FEVS depreciată
- Stenoză de 90% pe artera subclavie stângă tratată minim invaziv prin implantare de stent
- Dr. Ciprian Cristescu se alătură echipei ARES București