9 martie 2023

Proteză aortică valvulară autoexpandabilă implantată cu succes în interiorul unei proteze vechi

Proteză aortică valvulară autoexpandabilă implantată cu succes în interiorul unei proteze vechi

Cuprins

Premieră medicală națională la ARES, în Spitalul Monza: un pacient în vârstă de 89 de ani cu o proteză aortică degenerată a fost tratat prin implantarea unei proteze autoexpandabile noi în proteza existentă (TAVI în TAVI)

În luna februarie, la Centrul ARES din Spitalul Monza a avut loc o premieră medicală națională. Echipa multidisciplinară Heart Team formată din chirurgi cardiovasculari, cardiologi intervenționiști și cardiologi clinicieni a tratat cu succes un pacient în vârstă de 89 de ani cu regurgitare aortică severă într-o proteză TAVI degenerată, implantată în urmă cu 7 ani. Premiera a constat în implantarea unei proteze autoexpandabile tip Evolut Pro Plus, în proteza autoexpandabilă existentă, de tip Corevalve, montată anterior în poziție aortică.

Ce este stenoza aortică?

Stenoza aortică este o afecțiune frecventă și apare atunci când valva aortică a inimii se îngustează și nu se mai deschide complet. Astfel, fluxul de sânge de la inimă spre artera prinicipală a corpului, aorta, este redus sau chiar blocat. Când valva aortică este stenozată (îngustată), ventriculul stâng face eforturi mai mari pentru a pompa sânge în aortă și a alimenta astfel întregul organism. Acest lucru duce la mărirea în volum a ventriculului stâng și îngroșarea lui.

Tratament chirurgical și tratament minim invaziv

În timp ce unii pacienți mai tineri primesc indicația de tratament chirurgical, în cazul celor mai în vârstă, din cauza riscurilor asociate unei intervenții chirurgicale, medicii recomandă procedura intervențională TAVI, o metodă minim invazivă de înlocuire a valvei aortică, fără operație.

Caz Valvă-în-valvă

Vă prezentăm cazul unui pacient care a primit nu una ci două astfel de proteze valvulare aortice, în decurs de 7 ani.

Pacientul, în vârstă de 89 de ani, a fost diagnosticat în urmă cu 7 ani cu stenoză aortică strânsă degenerativă pentru care, la acea vreme, i s-a recomandat procedura TAVI. Post procedură, simptomele semnificative au încetat și pacientul s-a simțit bine până în urmă cu trei luni când a început să resimtă simptome specifice insuficienței cardiace: oboseală persistentă la eforturi moderate și mici, picioare umflate și dificultăți de respirație. Diagnosticul primit în urma consultului de specialitate a fost regurgitare aortică severă intraprotetică, ceea ce însemna că proteza s-a degenerat, nu se mai închidea complet și permitea sângelui să se întoarcă în ventriculul stâng.

Cazul acestui pacient a fost preluat de echipa Heart Team formată din prof. dr. Lucian Dorobanțu, chirurg cardiovascular, dr. Iulian Călin, medic primar cardiolog cu specializare în cardiologie intervențională, dr. Irina Macovei Dorobanțu, medic specialist cardiologie clinică și dr. Angela Georgescu, medic primar cardiolog.

După efectuarea unor investigații cardiace și în urma evaluării opțiunilor de tratament, echipa medicală a decis că pacientul va primi o nouă proteză valvulară aortică implantată în interiorul celei existente.

Imagine din timpul ecografiei transesofagiene preoperatorie, proteza biologică CoreValve nr 29 cu regurgitare severă intraprotetică

Procedura TAVI în TAVI a fost efectuată sub anestezie generală și ghidaj ecografic transesofagian, prin abord transfemural ceea ce presupune o puncție în artera femurală, localizată la rădăcina coapsei piciorului. După ce a fost efectuată puncția, medicii au introdus catetere speciale și au ghidat proteza valvulară în formă compactă până la nivelul protezei existente. Aici au efectuat măsurători pentru poziționarea exactă a dispozitivului și au efectuat manevre medicale pentru expandarea și fixarea acesteia.

Rezultatul procedurii este unul extrem de bun, nu au fost complicații intra sau postprocedurale, pacientul a rămas sub supraveghere medicală pentru câteva zile. Pe întreaga perioadă a spitalizării, medicii au observat o evoluție favorabilă sub tratamentul medicamentos și îmbunătățirea simptomatologiei pacientului.

Rezultat angiografic TAVI in TAVI

Înainte de a fi externat, s-a efectuat ecografia cardiacă de control care a arătat că proteza aortică nou implantată funcționează normal. O veste extrem de bună pentru pacient care își poate relua activitățile zilnice, fără a mai obosi la cele mai mici eforturi.

Acest caz este o dovadă că indiferent de vârsta pacientului se poate reinterveni pe cale endovasculară (prin vasele de sânge) pentru schimbarea protezei, atunci când aceasta degenerează la un interval de timp de la prima porcedură. Crește astfel speranța de viață, iar calitatea vieții se îmbunătățește în cazul pacienților în vârstă, cu afecțiuni cardiovasculare severe.

Acesta este un articol medical

Citește despre procedură: Tratament stenoză aortică - TAVI

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

Copyright © MONZA ARES Conferinta Sinaia  Calculator Risc Cardiovascular  

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor