14 iunie 2023

Terapia de resincronizare cardiacă, un upgrade de la ICD pentru o pacientă cu insuficiență cardiacă congestivă cu FEVS depreciată

Terapia de resincronizare cardiacă, un upgrade de la ICD pentru o pacientă cu insuficiență cardiacă congestivă cu FEVS depreciată

Articol medical scris de către Dr. Iulia Popa, Electrofiziologie și Aritmologie la MONZA ARES Cluj-Napoca

Cuprins

Insuficiență cardiacă congestivă

Insuficiența cardiacă congestivă (ICC) apare atunci cand inima nu își mai poate îndeplini eficient funcția de pompă, si astfel nu mai reușește să trimită în organism suficient sânge pentru a satisface necesitățile celorlalte organe. Această afecțiune apare atunci când mușchiul inimii devine slăbit sau rigid, și nu mai funcționează în mod eficient. 

Simptome insuficiență cardiacă congestivă

Principalele simptome ale insuficienței cardiace congestive includ dificultăți de respirație, oboseală excesivă, umflarea membrelor inferioare (mai ales a picioarelor și gleznelor) și retenție de lichide în organism. Aceste simptome pot varia în intensitate de la persoană la persoană și depind de gradul de severitate al bolii.

Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt boala coronariană ischemică (infarct miocardic, angina pectorală), hipertensiunea arterială, modificarea valvelor cardiace, aritmii, cardiomiopatia etc.

Doctor Horia Roșianu în timpul procedurii de implantare de stimulator cardiac

Spital ARES – Cluj – Caz medical

Vă prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 71 de ani, diagnosticată cu stenoză aortică medie degenerativă, cardiomiopatie dilatativă non ischemică, stop cardiorespirator prin fibrilație ventriculară resuscitat, implantare de defibrilator monocameral în profilaxia secundară a morții subite cardiace și insuficiență cardiacă congestivă cu FEVS sever depreciată.

Ce este FEVS?

FEVS (fractia de ejecție a ventriculului stâng) este o măsură utilizată pentru a evalua capacitatea inimii de a pompa sânge. Este exprimată sub formă de procent și reprezintă cantitatea de sânge pompată de ventriculul stâng al inimii în comparație cu cantitatea totală de sânge prezentă în ventricul în timpul contracției. În cazul insuficienței cardiace congestive cu FEVS sever depreciată, fracția de ejecție a ventriculului stâng este redusă sub 40%.

De-a lungul anilor, starea pacientei s-a deteriorat, simptomele de insuficiență cardiacă s-au agravat, motiv pentru care a solicitat ajutor medicilor din Spitalul ARES- Cluj Napoca.

A fost internată în Spitalul ARES unde dr. Horia Roșianu, medic primar cardiolog cu specializare în Electrofiziologie și Aritmologie a evaluat pacienta si a decis că aceasta are indicație de upgradare a dispozitivului la un defibrilator biventricular (terapie de resincronizare cardiacă).

Cunoscută și sub denumirea de stimulare biventriculară ( adică a celor doi ventriculi - stâng și drept), terapia de resincronizare cardiacă (TRC) este un tratament utilizat în cazul anumitor pacienți cu insuficiență cardiacă congestivă (ICC) și disfuncție sistolică ( FEVS depreciată). Scopul acestei terapii este de a sincroniza contractia celor doi ventriculi.

Resincronizarea  propriu-zisă se realizează prin implantarea a trei sonde: o sondă în atriul drept, o sondă care să stimuleze ventriculul stâng prin intermediul sistemului venos al inimii (sinusul coronar) și o sondă în ventriculul drept.

În cazul pacientei noastre, pentru că simptomele erau refractare la tratament, FEVS era sever depreciată și complexul QRS pe ECG  era cu aspect de bloc de ramură stângă, s-a luat decizia up-gradării defibrilatorului la unul biventricular.

Beneficii terapie de resincronizare cardiacă

Terapia de resincronizarea cardiacă, prin corectarea asincronismului  în contracțiile inimii, duce în timp la ameliorarea FEVS, a volumului de sânge ejectat și îmbunătățirea stării generale.

Majoritatea pacienților vor experimenta o reducere semnificativă a simptomelor de insuficiență cardiacă, cum ar fi dispneea (dificultatea de respirație), oboseala și edemele periferice (umflarea membrelor inferioare).

Calitatea vieții este îmbunătățită pentru că terapia prin resincronizare cardiacă reduce limitările fizice și ameliorează simptomatologia. De asemenea, poate contribui la scăderea numărului de internări în spital și a complicațiilor asociate insuficienței cardiace.

Externarea din spital

Evoluția pacientei după procedura de resincronizare cardiacă a fost favorabilă, nu au existat semne de hematom/sângerare.

Ai nevoie de informații medicale?

Roxana Giurgiu te ajută!

Ai nevoie de informații medicale?

Ai nevoie de informații medicale?

Roxana Giurgiu te ajută!

Ai nevoie de informații medicale?

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună