23 mai 2023

Campania Nicio Zi Fără Joacă - screening cardiac gratuit pentru depistarea malformațiilor cardiace congenitale la copii revine la ARES și în 2023

Campania Nicio Zi Fără Joacă - screening cardiac gratuit pentru depistarea malformațiilor cardiace congenitale la copii revine la ARES și în 2023

Începând cu Ziua Copilului, dăm din nou startul campaniei de screening pentru depistarea afecțiunilor cardiace congenitale la ARES, în Spitalul Monza.

Căpitanul Inimioară și prietenii săi revin și anul acesta pentru a-i ajuta pe cei mici să afle dacă inimile lor sunt sănătoase. Ajunsă la cea de-a opta ediție, campania Nicio Zi Fără Joacă își propune să atragă atenția asupra importanței consultului cardiac în cazul copiilor, în condițiile în care datele OMS arată că 8 copii din 1000 se nasc cu o malformație cardiacă congenitală. Screeningul cardiac va consta în consultație clinică și investigație EKG, efectuate gratuit de echipa medicală ARES. În cadrul campaniei, părinții vor avea și posibilitatea de a opta pentru completarea consultului cardiac cu o ecografie de cord, cu reducere 50% din prețul întreg al pachetului de cardiologie pediatrică.

Campania se va desfășura în lunile iunie și iulie și se adresează copiilor cu vârste între 3 și 14 ani, în limita locurilor disponibile, ocupate în baza programărilor la numărul de telefon 031 9300. În cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani, pentru care efectuarea electrocardiogramei poate fi dificilă, medicii recomandă efectuarea ecografiei de cord.

Doctor Alina Oprescu in timpul unei consultatii cardiologice pediatrice

Potrivit dr. Alina Oprescu, medic cardiolog pediatru, semnele unei malformații cardiace congenitale diferă în funcție de vârsta copilului. La sugar și copilul mic pot să apară transpirații abundente, iritabilitate sau apatie, dificultatea alimentării, stare generală influențată, frecvență cardiacă crescută, frecvență respiratorie crescută, gemete și cianoză (o coloratură particulară la nivelul buzelor, membrelor). La copiii mai mari apare oboseala la efort, palpitațiile, durerile toracice, sincopa (leșinul), dureri de cap persistente.

”Malformațiile cardiace congentale se pot diagnostica cu ajutorul unor instrumente ca examenul clinic, care poate releva prezența unui suflu sistolic, a unor tulburări de ritm cardiac sau decela prezența unor valori tensionale crescute pentru vârsta copilului. EKG-ul poate diagnostica diverse tulburări de ritm sau de conducere, extrasistole, cât și boli cardiace ce se pot asocia cu risc crescut de evenimente adverse cardiovasculare (sindrom QT ling, Sindrom Brugada, cardiomiopatia hipertrofică). Iar ecocardiografia transtoracică este considerată cea mai importantă componentă din arsenalul de investigații, aceasta putând diagnostica malformațiile cardiace din prima zi de viață, de la comunicările anormale de la nivelul inimii (DSA, DSV, PCA, FOP), la malformații valvulare (stenoze sau regurgitări), până la boli ale miocardului (cardiomiopatii)” spune dr. Alina Oprescu.

În cadrul campaniei Nicio Zi Fără Joacă, cei mici vor primi puzzle-uri, cărți și creioane de colorat și vor învăța prin clipuri video și desene despre importanța controlului regulat al inimii. Căpitanul Inimioară este un personaj de animație care explică celor mici cum decurge un consult cardiologic. Prietenii săi, EKG, ECHO, TENSIOMETRU și UMBRELUȚĂ sunt inspirați din intrumentele reale de investigație sau tratament pentru afecțiunile cardiace și fac întregul proces medical mai puțin stresant și mai ușor de înțeles pentru cei mici.

Medicii ARES care îi vor evalua pe cei mici sunt dr. Alina Oprescu și dr. Silvia Deaconu, medici cardiologi cu competență în cardiologie pediatrică.

Dr. Alina Oprescu, medic primar cardiolog este supraspecializată în cardiologie pediatrică la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş și deține atestare europeană EACVI-AEPC Ecocardiografie în Boli Cardiace Congenitale

Dr. Silvia Deaconu este medic specialist cardiolog, supraspecializat în cardiologie pediatrică, cu multiple stagii de practică în spitale din Franța și Grecia și cu certifciare europeană Ecografie în Boli Cardiace Congenitale.

În primele șapte ediții ale campaniei, au fost evaluați peste 1750 de copii. În urma consultațiilor, unul din 10 copii a fost depistat cu afecțiuni de care părinții nu știau: aritmii respiratorii, bradicardii sinusale, tahicardii ventriculare, aspect de hipertorfie ventriculară stângă și dreaptă, BRD minor, etc. Printre micuții testați s-au numărat și câțiva copii în cazul cărora electrocardiograma și consultul au ridicat suspiciunea de malformații congenitale cardiace (Defect Septal Atrial, Persistență de Canal Arterial).

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor