Infarct Miocardic - tipuri, cauze, simptome, tratament

Infarct Miocardic - tipuri, cauze, simptome, tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

Articol scris de Dr. Daniela Anghelina - Medic Specialist Cardiolog la Centrele ARES Bucuresti

Infarctul miocardic este o afecțiune acută extrem de serioasă ce se manifestă prin ocluzia uneia dintre arterele coronare. Cel mai frecvent are ca substrat blocarea cu un cheag de sânge (tromb), ce se dezvoltă rapid la nivelul unei plăci de aterom care se rupe. Prin urmare, porțiunea de miocard ce era irigată de arteră nu mai este alimentată cu sânge și astfel apare distrugerea progresivă a fibrelor musculare din zona respectivă, proces ce poartă numele de necroză. Mai precis, un infarct miocardic presupune reducerea bruscă a fluxului sangvin și un aport insuficient de oxigen în organism, care pot determina decesul unei persoane.

Tipuri de infarct miocardic

Inima este un mușchi, iar rezultatul privării acesteia de sânge se traduce prin necroză, altfel spus începe să moară. În cazul în care fluxul sangvin nu este restabilit rapid, pagubele provocate inimii vor fi permanente. Un infarct miocardic poate fi clasificat în două categorii, respectiv:

  • Infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) – afecțiunea este caracterizată prin blocarea în totalitate a fluxului de sânge al unei artere, în drumul său către miocard. Pentru că circulația este complet oprită, este foarte probabil să survină necroza integrală a părții inimii ce corespunde cu artera afectată.
  • Infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST (non-STEMI) – în această situație circulația sângelui este întreruptă doar parțial, ceea ce înseamnă că și afectarea zonei inimii va fi doar parțială.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această investigatie.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această investigatie.

031 82 82 328

Elena Preda, consultant medical

Cauze ce pot determina un infarct miocardic

Zilnic, câteva zeci de oameni suferă un infarct miocardic în România, iar datorită debutului brusc și afectării rapide a mușchiului inimii este extrem de important ca pacientul să primească îngrijire medicală cât mai repede cu putință. Pentru a funcționa normal, mușchiul inimii are nevoie continuă de sânge pe care îl primește prin arterele coronare și ramurile lor. În timp, aceste artere se îngustează datorită depunerii de colesterol, în anumite zone fiind formate depozite de grăsimi, așa numitele plăci aterosclerotice. În cele mai multe cazuri, etiologia unui infarct miocardic este reprezentată de ateroscleroză. Aceste depuneri pe pereții vaselor de sânge sunt favorizate de fumat, alimentație bogată în grăsimi, exces de alcool, consum de droguri sau sedentarism.

Cauza apariției unui infarct miocardic poate fi și diabetul, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, dislipidemia, vârsta înaintată, stresul, obezitatea, preeclampsia ori bolile autoimune precum artrita reumatoidă sau lupus. De asemenea, istoricul familial poate crește șansele apariției unui infarct miocardic, iar în cazuri foarte rare se poate datora și afecțiunii de fibrilație atrială sau unei disecții coronariene.

Programeaza-te in cateva minute!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Simptomele unui infarct miocardic

Primele ore de la debutul infarctului miocardic reprezintă perioada critică datorită riscului crescut de deces. O persoană poate fi salvată dacă se recunosc simptomele afecțiunii, cea mai frecventă manifestare a unui infarct miocardic fiind durerea severă survenită brusc în piept. Această durere poate iradia spre gât, spate, maxilar, umărul și apoi brațul stâng ori în ambele brațe. În anumite situații, durerile nu sunt întotdeauna neașteptate, ci apar și dispar. Alte simptome asociate infarctului miocardic sunt transpirațiile excesive, dificultăți în respirație, stări de fatigabilitate, lipsă bruscă de aer (dispnee), stare de greață, anxietate, palpitații, senzație bruscă de amețeală sau slăbiciune.

Este important de știut că simptomele unui infarct miocardic sunt diferite la bărbați față de femei. Pentru ambele sexe cel mai frecvent simptom este durerea în piept sau disconfortul, dar femeile sunt predispuse să aibă și alte simptome precum durere de spate ori maxilar, greață, vărsături ori dificultăți în respirație. Există și situații când pacienții nu prezintă nici un semn, dar un infarct miocardic totuși se produce.

Află mai multe detalii despre aceste proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Tratamentul unui infarct miocardic

În momentul în care este suspectată afecțiunea, pacientul trebuie să se prezinte de urgență la cea mai apropiată unitate medicală sau să cheme ambulanța pentru a primi îngrijirea necesară supraviețuirii. În timpul așteptării ajutorului, persoana în cauză poate mesteca și înghiți o aspirină dacă nu este alergică la acest medicament deoarece intervine în reducerea cheagului de sânge ce blochează arterele coronare.

Pentru a evidenția debutul unui infarct, medicul cardiolog va efectua o electrocardiogramă și analize de laborator precum enzimele cardiace troponina I și T, și CK-MB, mioglobina, AST/ALT, LDH și CK. Dacă se confirmă debutul infarctului, pacientul va fi monitorizat în permanență, se va efectua oxigenoterapie, se administrează nitroglicerină sub limbă și perfuzie intravenoasă. De asemenea, este indicat tratamentul cu analgezice și aspirină, heparină sau tratament fibrinolitic cu trombolitice dacă este vorba de un pacient care se prezintă la mai puțin de 12 ore de la debutul infarctului.

În situația unui infarct miocardic, se va efectua coronarografia de urgență, care, în funcție de gradul de stenozare, se poate transforma în angioplastie coronariană, respectiv dilatarea vasului de sânge afectat cu balon sau prin implantarea de stent. Dacă nu poate fi realizată angioplastia, atunci se practică o intervenție chirurgicală pe cord deschis pentru refacerea traseului arterial denumită by-pass coronarian. Această operație implică recoltarea unei vene sau artere sănătoase din altă parte a corpului pentru a fi grefată mai apoi pe artera bolnavă. După intervenție, se recomandă și un tratament medicamentos, cel puțin un an de la eveniment sau câteodată toată viața.

 Un infarct miocardic acut este asociat cu o rată de mortalitate de 30%, astfel că este important să se înțeleagă necesitatea consultației cardiologice periodice și metoda de prevenție a apariției bolii. Un regim de viață sănătos și echilibrat, cu evitarea consumului excesiv de sare, zahăr și grăsimi, cu efectuarea de activități fizice moderate, fără tutun și alcool poate reduce riscul apariției acestei afecțiuni.

Call Center031 9300

Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.