Stenoza de bifurcație, diagnostic și tratament la ARES Constanța
Articol medical scris de către Dr. Leonard Licheardopol, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Tulcea
Cuprins
Caz medical tratat la ARES Constanța
Într-una din zilele săptămânii trecute, la spitalul județean Constanța, o pacientă în vârstă 87 de ani se prezintă în urgență cu tablou clinic și paraclinic de infarct miocardic acut. Pacienta prezintă ca și factori de risc cardiovascular: dislipidemie și hipertensiune arterială.
Doctorul Leonard Licheardopol, medic cardiolog intervenționist la ARES Constanța și ARES Tulcea, a preluat pacienta și a efectuat o coronarografie (angiografie coronariană) în regim de urgență.
Această investigație se efectuează cu anestezie locală cu xilină și arată medicului dacă în interiorul vaselor de sânge care alimentează cu sânge mușchiul inimii există depuneri de grăsimi și alte materiale lipidice. Aceste depuneri de grăsime pot bloca circulația sângelui prin arterele inimii și astfel apare infarctul. Netratat la timp, infarctul miocardic acut poate conduce la deces.
În timpul coronarografiei, dr. Leonard Licheardopol a observat depuneri de grăsime (stenoze) pe două dintre arterele inimii, plus trunchi coronarian comun. În literatura de specialitate, aceste artere se notează cu ACX – artera circumflexă și LAD (ADA) – artera descendentă anterioară, cea mai importantă arteră coronară, cea care alimentează cu sânge oxigenat majoritatea mușchiului cardiac din zona ventriculului stâng. (Fig 1)
Odată ce a indentificat blocajele, dr. Leonard Licheardopol a salvat viața pacientei efectuând o procedură denumită angioplastie cu două stenturi active farmacologic. Procedura a fost cât se poate de dificilă și în anumite cazuri, medicii cardiologi intervenționiști recurg la diferite manevre complicate pentru a putea salva viața pacienților. Așa a fost și în cazul pacientei noastre.
Medicul interventionist a fost nevoit să folosească tehnica intervențională ce poartă numele de Double Kissing Culotte.
Tehnica Double Kissing Crush Culotte (DK-Crush) este o procedură intervențională utilizată în tratamentul stenozelor ce cuprind birfucația coronariană, cum este și cazul prezentat astăzi.
Pentru a putea înțelege mai bine această tehnică, ar trebui să descriem câteva noțiuni esențiale:
Bifurcația coronariană reprezintă locul în care o arteră coronară principală, în cazul nostru trunchiul arterial comun se bifurcă în artera descendentă anterioară si artera circumflexă. Această configurație este întâlnită frecvent în sistemul arterial coronarian al inimii și poate deveni o zonă problematică în cazul acumulării de plăci de aterom (ateroscleroză), care îngustează lumenul arterial și limitează fluxul de sânge către inimă.
Tehnica DK-Crush implică mai multe etape și utilizarea mai multor instrumente medicale pentru a trata bifurcația coronariană. În primul rând, după anestezia locală, va fi efectuată o puncție la nivelul arterei femurale (la baza piciorului). Prin această puncție, un cateter ghid va fi introdus în artera femurală și ghidat radioscopic până la nivelul trunchiului coronarian. Ulterior, medicul va introduce ghiduri pentru efectuarea angioplastiei la nivelul patului coronarian.
Tehnica DK Crush Culotte este o manevră intervențională complexă și este efectuată doar de către cardiologi specializați în astfel de tehnici care oferă rezultate mai bune pe termen lung în comparație cu alte abordări.
În cazul pacientei noastre, rezultatul procedurii a fost un real succes. A doua zi după procedură, este externată stabilă coronarian și compensată hemodinamic.
Ai nevoie de mai multe informații?
Paula Gurei îți răspunde la întrebări!
Ai nevoie de mai multe informații?
Paula Gurei îți răspunde la întrebări!
Articole mai noi
- Caz tratat la MONZA ARES prin ablație tumorală cu microunde | MONZA ARES
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
Articole mai vechi
- Terapia de resincronizare cardiacă, un upgrade de la ICD pentru o pacientă cu insuficiență cardiacă congestivă cu FEVS depreciată
- Stenoză de 90% pe artera subclavie stângă tratată minim invaziv prin implantare de stent
- Dr. Ciprian Cristescu se alătură echipei ARES București
- Primul cel mai mic stimulator cardiac din lume implantat la ARES București
- Campania Nicio Zi Fără Joacă - screening cardiac gratuit pentru depistarea malformațiilor cardiace congenitale la copii revine la ARES și în 2023