Ecografie doppler carotidiana


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecografia doppler carotide - Ecografia carotida | ARES

Cuprins

Ce este ecografia Doppler carotidiană?

Investigația se realizează la nivel cervical ( în zona gâtului) pentru  examinarea arterelor carotide şi vertebrale, aducând informaţii preţioase atât despre structura peretelui vascular cât şi despre dimensiunea acestora.

De ce este necesar dopplerul carotidian / dopplerul cervical?

Prin arterele carotide circulă sângele către creier. Există situații când vasele cervicale sunt îngustate de depuneri de plăci ateromatoase, ceea ce creşte riscul unui accident vascular cerebral. Prezenţa plăcilor aterosclerotice la nivelul arterelor carotide, când realizează stenoze semnificative,  cresc riscul de accident vascular cerebral, dat prin desprinderea acestora şi migrarea lor spre creier. Ecografia Doppler carotidiană poate evalua cu acurateţe riscul de accident vascular cerebral, ne poate arăta dacă există stenoze, ocluzii la nivelul vaselor  cervicale, dacă există trombi în artere sau chiar o disecție  a peretelui vasului. Stenoza carotidiană este cauza principală pentru accidentele vasculare cerebrale ischemice  ( responsabile pentru 85% din AVC).

Beneficiile ecografiei Doppler pentru artere carotide?

Cel mai important beneficiu pe care îl poți obține atunci când te programezi la o ecografie Doppler carotidiană este acela că afli care este starea de sănătate a arterelor și a venelor gâtului. Pentru orice afecțiune a acestora, dacă este descoperită din timp, se poate interveni și preveni evoluția bolii respective fie cu ajutorul tratamentului medicamentos și schimbarea stilului de viață, fie prin intervenții minim invasive sau chiar cu ajutorul procedurilor chirurgiale, clasice.

Când este necesară ecografia Doppler carotidiană? 

Dopplerul de artere carotide se efectuează  atunci când medicul cardiolog sau medicul de familie îți recomandă această investigație. Dacă în istoricul familiei tale, ai rude apropiate care au suferit un accident vascular cerebral, au fost diagnosticați cu boală coronariană, obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau boalӑ arterialӑ perifericӑ, este recomandat să ții cont de recomandările medicilor: să ai un stil de viață activ, să renunți la fumat dacă ești fumător și să mergi la controlul periodic.

Ecografie doppler carotidiana

Cum ne pregătim de ecografie doppler de artere carotide?

Vei fi rugat să îndepărtezi hainele astfel încât medicul să poată avea acces la nivelul gâtului şi a decolteului, apoi te vei întinde pe spate. O sondă specială îți va fi aplicată  de medic la nivelul gâtului, folosindu-se un gel special care ajută ca ultrasunetele să se transmită mai bine prin piele. Sonda este conectată printr-un fir la un aparat care procesează ultrasunetele şi afişează imagini pe ecranul ecografului, astfel încat medicul să poată interpreta imaginea obţinută pentru a stabili un diagnostic. După finalizarea investigației, vei primi diagnosticul medical alături de recomandările medicale.

Este dureroasă ecografia Doppler carotidiană?

 Dopplerul de artere carotide nu este o investigație dureroasă.

Cât durează investigația?

În general, ecografia Doppler de artere carotide durează aproximativ 20-30 de minute. Bineînțeles, în funcție de cazul medical, această investigație poate avea o durată chiar și de 60 de minute.

Preț ecografie doppler carotidiană 

Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului. Uneori, pacienții nu pot face diferența dintre investigațiile cardiologice pentru care au primit recomandare și astfel se pot naște confuzii. Pentru a evita aceste confuzii și a oferi informații corecte, ne poți suna tu sau poți folosi formularul de contact și te contactăm noi!

Sfatul ARES

Pentru a avea o viață sănătoasă, medicii ne recomandă un control medical o dată pe an. De cele mai multe ori, bolile sistemului cardiovascular apar din cauza stilului de viață nesănătos, asociat cu procesul ireversibil de îmbătrânire.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

Cluj

Bld. Republicii nr. 8

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.