Ecografie doppler carotidiana


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecografie doppler carotidiana | Centrele Ares | Inovatie in Cardiologie

Cuprins

Ce este ecografia Doppler carotidiană?

Ecografia  Doppler carotidiană se realizează la nivel cervical ( în zona gâtului) pentru  examinarea arterelor carotide şi vertebrale, aducând informaţii preţioase atât despre structura peretelui vascular cât şi despre dimensiunea acestora.

De ce este importantă investigația?

Prin arterele carotide circulă sângele către creier. Există situații când  vasele cervicale  sunt îngustate prin  depuneri de plăci ateromatoase, ceea ce creşte riscul unui accident vascular cerebral. Prezenţa plăcilor aterosclerotice la nivelul arterelor carotide, când realizează stenoze semnificative,  cresc riscul de accident vascular cerebral, dat prin desprinderea acestora şi migrarea lor spre creier. Ecografia Doppler carotidiană poate evalua cu acurateţe riscul de accident vascular cerebral, ne poate arăta dacă există stenoze, ocluzii la nivelul vaselor  cervicale, dacă există trombi în artere sau chiar o disecție  a peretelui vasului.

Stenoza carotidiană este cauza principală pentru accidentele vasculare cerebrale ischemice  ( responsabile pentru 85% din AVC).

Cum ne pregătim pentru investigație?

Pacientul trebuie să se dezbrace așa încât să ofere medicului acces la nivelul gâtului şi decolteului, apoi să se întindă pe spate. O sondă specială va fi aplicată  de medic pe pielea pacientului folosindu-se un gel special care ajută ca ultrasunetele să se transmită mai bine prin piele. Sonda este conectată printr-un fir la un aparat care procesează ultrasunetele şi afişează imagini pe ecranul ecografului, astfel încat medicul să poate interpreta imaginea obţinută pentru a stabili un diagnostic.

Este dureroasă investigația?

Ecografia Doppler carotidiană nu este dureroasă.

 

Cât durează investigația?

Investigația durează în jur de 15-30 de minute și nu necesită pregătiri speciale.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.