Heart Team: decizie terapeutică etapizată într-un caz de malformație cardiacă congenitală nediagnosticată

Heart Team: decizie terapeutică etapizată într-un caz de malformație cardiacă congenitală nediagnosticată

Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Publicat: 9 aprilie 2025

Distribuie:

Cuprins

Un caz medical complex, tratat cu succes de o echipă multidisciplinară

În luna decembrie, un pacient s-a prezentat la consult cardiologic acuzând dispnee severă, inclusiv în repaus, dificultăți de somn în poziție culcată, edeme masive la nivelul membrelor inferioare și creștere rapidă în greutate din cauza acumulării excesive de lichid (27 de kg în exces). Evaluarea medicală a relevat prezența unui defect septal interatrial (DSA) – o comunicare anormală între atriul stâng și atriul drept – o malformație congenitală nediagnosticată timp de zeci de ani. În acest stadiu, funcția cardiacă era grav afectată, cu o fracție de ejecție estimată la doar 10%, iar singura soluție definitivă părea a fi transplantul cardiac.

Evaluare și decizie personalizată în cadrul Heart Team

Pentru a explora alte opțiuni terapeutice, pacientul a fost investigat prin cateterism cardiac, efectuat de dr. Dan Deleanu, medic cardiolog intervenționist. Procedura a arătat că, în anumite condiții, defectul ar putea fi închis intervențional, evitând transplantul cardiac, dar cu risc mare de a se mobiliza după intervenție pentru că defectul era foarte mare.

Cazul a fost prezentat în cadrul Heart Team, o echipă multidisciplinară formată din cardiologi clinicieni, cardiologi intervenționiști, chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și alți specialiști din domeniu, care a decis inițial administrarea unui tratament medicamentos intensiv. Scopul era îmbunătățirea funcției cardiace și creșterea toleranței la o eventuală intervenție.

Evoluție favorabilă și decizie chirurgicală

După două săptămâni de tratament și spitalizare, s-au observat primele semne de îmbunătățire. Protocolul terapeutic a fost continuat timp de aproape două luni, timp în care echipa medicală a reevaluat constant funcția cardiacă. În cele din urmă, s-a concluzionat că defectul era prea extins pentru a putea fi corectat pe cale intervențională, astfel că s-a optat pentru corecție chirurgicală.

Intervenția a fost realizată cu succes de echipa medicală condusă de Dr. Theodor Cebotaru, medic chirurg cardiovascular, printr-o tehnică microinvazivă – minitoracotomie dreaptă. Defectul septal a fost închis, lăsându-se intenționat o fereastră de adaptare de 5 mm pentru a permite inimii să gestioneze noul flux de sânge. În același timp, s-a efectuat și plastia valvei tricuspide, optimizând astfel funcția globală a inimii.

Recuperarea pacientului a fost spectaculoasă, acesta fiind externat după doar patru zile și declarând că se simte „extraordinar”.

O echipă, un singur scop: salvarea vieții pacientului

Acest caz complex a fost gestionat exemplar de echipa Heart Team, care a inclus pe lângă dr. Theodor Cebotaru și dr. Linca Marilena Valeria, și alți specialiști implicați direct în îngrijirea pacientului: dr. Dan Deleanu, dr. Vlad Halga, dr. Angela Teodorescu, dr. Flaviu Steiu și dr. Maria Greavu. Colaborarea strânsă dintre specializările medicale  a făcut posibil un rezultat remarcabil, printr-o abordare etapizată, personalizată și centrată pe pacient.

Echipa medicală - Heart Team

Medici
Dr. Theodor Cebotaru
Chirurgie cardiovasculară

Vezi mai mult
Medici
Dr. Dan Deleanu
Cardiologie intervențională

Vezi mai mult
Medici
Dr. Vlad Halga
Chirurgie cardiovasculară

Vezi mai mult

Întrebări frecvente despre defectul septal

2. Cum poate evolua un DSA netratat?

Lăsat netratat, DSA poate duce la suprasarcină de volum în circulația pulmonară, hipertensiune pulmonară, aritmii și, în timp, insuficiență cardiacă dreaptă sau globală.

3. Cum se diagnostichează DSA?

Diagnosticul se stabilește prin ecocardiografie transtoracică sau ecografie transesofagiană, iar în cazurile complexe se pot utiliza cateterismul cardiac și RMN-ul cardiac pentru evaluare suplimentară.

4. Care sunt opțiunile de tratament?

Prima opțiune este închiderea DSA se poate face fie pe cale intervențională, cu un dispozitiv introdus prin cateter, fie chirurgical, în funcție de dimensiunea defectului, anatomia septului și starea generală a pacientului.

5. Toate defectele pot fi închise prin procedură intervențională?

Nu. DSA-urile de dimensiuni mari, cu margini insuficiente sau asociate cu alte anomalii cardiace, necesită corecție chirurgicală clasică, microinvazivă sau minim invazivă.

6. Ce este Heart Team și ce rol are în astfel de cazuri?

Heart Team este o echipă multidisciplinară formată din cardiologi, chirurgi cardiovasculari, imagiști și alți specialiști care colaborează pentru luarea deciziilor terapeutice personalizate în cazuri complexe.

7. Cum se desfășoară intervenția chirurgicală pentru DSA?

Operația poate fi realizată prin sternotomie sau minitoracotomie (abord minim invaziv), cu oprirea circulației și utilizarea circulației extracorporeale, urmată de închiderea defectului cu material sintetic sau autolog.

8. Cât durează recuperarea după o astfel de intervenție?

În funcție de tehnica utilizată și starea pacientului, spitalizarea durează de obicei 4–7 zile, cu reluarea activităților fizice progresiv în săptămânile următoare.

9. Care sunt riscurile intervenției?

Riscurile includ complicații ale anesteziei, sângerări, aritmii sau infecții, dar în centre specializate, intervenția are o rată de succes foarte mare, mai ales când este bine indicată și temporizată.

Contactează-ne pentru mai multe detalii

Dacă dorești să afli mai multe despre acest tip de operații, echipa noastră de specialiști este aici să te ajute. Programează o consultație pentru a discuta opțiunile disponibile!

null

Distribuie:

Articole din categoria Heart Team

O nouă reușită medicală – a doua procedură Valve-in-valve Tavi (TAVI în TAVI) realizată la ARES
O nouă reușită medicală – a doua procedură Valve-in-valve Tavi (TAVI în TAVI) realizată la ARES

Articole mai noi

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună