Icon
Heart Team


Cuprins

În cadrul centrului integrat de cardiologie MONZA ARES din Spitalul Monza, deciziile medicale în cazul pacienților cu afecțiuni complexe sunt luate întotdeauna în cadrul unui Heart Team. Acest concept foarte folosit în spitalele din occident prinde rădăcini și la noi și este prezent în cel mai performant centru privat de cardiologie din România.

Ce presupune conceptul de Heart Team?

"Heart Team" se referă la o echipă multidisciplinară de specialiști medicali care lucrează împreună pentru a evalua și a decide cel mai bun plan de tratament pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare complexe.

Această echipă include de obicei medici din diferite specialități, cum ar fi cardiologi, chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști, imagiști medicali și alți profesioniști de sănătate, precum tehnicieni ai dispozitivelor folosite în timpul intervențiilor.

Rolul principal al Heart Team este să ofere o abordare integrată și personalizată pentru fiecare pacient, având în vedere complexitatea și particularitățile fiecărui caz.

Echipa medicală se reunește pentru a discuta opțiunile de tratament, precum intervențiile chirurgicale, procedurile intervenționale sau managementul medical, și pentru a lua decizii informate înspre beneficiul pacientului.

Această abordare colaborativă este deosebit de importantă în cazurile cardiace complicate, unde se impune o analiză detaliată și o planificare atentă a tratamentului. Heart Team contribuie la asigurarea unei îngrijiri de calitate superioară și la optimizarea rezultatelor pentru pacient.

În cadrul MONZA ARES, Heart Team este formată din:

Cardiologi clinicieni

Acești medici sunt specializați în diagnosticul și tratamentul bolilor de inimă. Ei aduc expertiza lor în evaluarea funcției cardiace, analiza testelor și imaginilor medicale, și monitorizează starea pacienților în timpul tratamentului.

Cardiologul clinician are un rol important în cadrul Heart Team și aduce expertiza sa în diagnosticul și managementul bolilor de inimă.

Dr. Dana Constantinescu
Dr. Dana Constantinescu
Cardiologie clinică
Curriculum Vitae

Evaluarea clinică a pacientului

Cardiologul clinician are rolul de a efectua o evaluare amănunțită a stării de sănătate a pacientului, inclusiv istoricul medical, simptomele actuale, examinarea fizică și rezultatele testelor inițiale. Acesta obține o imagine de ansamblu asupra problemelor de sănătate ale pacientului.

Stabilirea diagnosticului

Bazat pe evaluarea clinică și pe rezultatele testelor, cardiologul clinician ajută la stabilirea unui diagnostic precis al bolii de inimă a pacientului. Această etapă este fundamentală pentru determinarea celor mai adecvate opțiuni de tratament.

Coordonarea investigațiilor și testelor suplimentare

Cardiologul clinician recomandă și coordonează testele suplimentare, precum electrocardiograme, ecocardiografii, ecografii transesofagiene, teste de sânge și altele, pentru a obține informații suplimentare și detaliate despre starea cardiacă a pacientului.

Discuții cu pacientul despre opțiunile de tratament

Cardiologul clinician are rolul de a explica pacientului diagnosticul, prognosticul și opțiunile de tratament disponibile. El ajută pacientul să înțeleagă beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni, facilitând o decizie informată în colaborare cu pacientul.

Colaborarea cu ceilalți membri ai Heart Team

Cardiologul clinician lucrează în strânsă colaborare cu ceilalți specialiști din Heart Team, inclusiv cu cardiologul intervenționist și cu chirurgul cardiac. El aduce o perspectivă clinică și contribuie la analiza integrală a cazului, asigurând că toate aspectele medicale sunt luate în considerare.

Managementul medical post-procedural

După intervențiile chirurgicale sau procedurile intervenționale, cardiologul clinician se ocupă de gestionarea postoperatorie și de planificarea managementului medical pe termen lung al pacientului. Acesta monitorizează evoluția pacientului și ajustează tratamentul în funcție de necesități.

Cardiologi intervenționiști

Cardiologul intervenționist are rolul de a aduce expertiza și experiența sa în procedurile intervenționale cardiace. Aici sunt câteva aspecte cheie ale rolului cardiologului intervenționist într-un Heart Team:

Evaluarea fezabilității tratamentului intervențional

Cardiologul intervenționist are expertiză în proceduri minim invazive, endovasculare. În cadrul Heart Team, el analizează dacă aceste proceduri sunt fezabile și benefice pentru pacient, având în vedere particularitățile cazului.

Discuții asupra opțiunilor de tratament

Împreună cu ceilalți membri ai Heart Team, cardiologul intervenționist contribuie la analizarea diferitelor opțiuni de tratament. Acesta aduce expertiza sa în proceduri precum TAVI (implantarea de valve aortice transcateter) sau intervenții asupra vaselor coronariene, oferind o perspectivă importantă asupra posibilităților intervenționale.

Coordonarea cu chirurgul cardiac

În cazurile în care intervine și o componentă chirurgicală, cardiologul intervenționist colaborează strâns cu chirurgul cardiac. Deciziile privind abordarea chirurgicală sau intervențională sunt luate în mod colaborativ, ținând cont de beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni.

Evaluarea anatomică și funcțională

Cardiologul intervenționist analizează datele imagistice și rezultatele testelor pentru a evalua anatomia și funcționalitatea inimii și a vaselor de sânge. Această evaluare este crucială pentru a determina ce proceduri sunt potrivite pentru pacient și cât de complexe pot fi acestea.

Dr. Dan Deleanu
Cardiologie intervențională
Curriculum Vitae

Chirurgi cardiovasculari

Chirurgul cardiovascular reprezintă un membru esențial al Heart Team și are un rol distinct în evaluarea și tratamentul pacienților cu afecțiuni cardiace complexe. Câteva aspecte cheie ale rolului chirurgului cardiac în cadrul Heart Team:

Evaluarea anatomiei și funcționalității inimii

Chirurgul cardiovascular examinează datele clinice, imagistice și investigațiile paraclinice pentru a evalua anatomia și funcționalitatea inimii. Această evaluare detaliată este crucială pentru determinarea necesității intervenției chirurgicale și pentru planificarea optimă a procedurii.

Participarea la deciziile privind opțiunile de tratament

În cadrul Heart Team, chirurgul cardiovascular aduce expertiza sa în chirurgia inimii și contribuie la discuțiile privind opțiunile de tratament. El colaborează cu ceilalți specialiști pentru a decide asupra abordării cele mai potrivite pentru pacient, ținând cont de complexitatea cazului și de beneficiile fiecărei opțiuni.

Realizarea intervențiilor chirurgicale complexe

Chirurgul cardiovascular efectuează intervenții chirurgicale pentru corectarea problemelor cardiace. Aceste intervenții pot include bypass-ul coronarian, repararea sau înlocuirea valvelor inimii, tratamentul anevrismelor aortice și alte proceduri complexe care necesită expertiză chirurgicală specializată.

Coordonarea cu ceilalți membri ai echipei

Chirurgul cardiovascular colaborează strâns cu ceilalți membri ai Heart Team, inclusiv cu cardiologul intervenționist, cardiologul clinician, anestezistul și alți specialiști. Comunicarea eficientă între membrii echipei este esențială pentru planificarea și implementarea unui tratament integrat și personalizat.

Gestionarea postoperatorie

După intervențiile chirurgicale, chirurgul cardiovascular are responsabilitatea monitorizării evoluției postoperatorii a pacientului. Acesta coordonează îngrijirea postoperatorie și poate ajusta planul de tratament în funcție de nevoile specifice ale pacientului împreună cu medicul cardiolog clinician.

Dr. Theodor Cebotaru
Chirurgie cardiovasculară
Curriculum Vitae

Medici anesteziști

Acești profesioniști asigură administrarea anesteziei și monitorizează pacienții în timpul intervențiilor chirurgicale sau procedurilor invazive. Contribuie la gestionarea confortului și a siguranței pacientului pe tot parcursul tratamentului.

Medicul anestezist are un rol esențial în cadrul Heart Team și în gestionarea procedurilor cardiace complexe. Iată câteva aspecte cheie ale rolului medicului anestezist în această echipă multidisciplinară:

Administrarea anesteziei

Medicul anestezist este responsabil de administrarea anesteziei în timpul intervențiilor chirurgicale și a procedurilor cardiace. Alegerea și administrarea corectă a anesteziei sunt esențiale pentru a asigura confortul pacientului și pentru a permite desfășurarea operațiilor în condiții optime.

Monitorizarea continuă

Pe durata intervenției chirurgicale sau a procedurilor cardiace, medicul anestezist monitorizează constant funcțiile vitale ale pacientului, cum ar fi tensiunea arterială, ritmul cardiac, nivelul de oxigen și alte parametri critici. Aceasta asigură detectarea și gestionarea rapidă a oricăror modificări în starea pacientului.

Gestionarea ventilației

Medicul anestezist se ocupă de ventilația pacientului pe durata intervențiilor chirurgicale. Acesta asigură o respirație corespunzătoare și gestionarea ventilației mecanice, dacă este necesară.

Asigurarea analgezicelor postoperatorii

După intervenție, medicul anestezist contribuie la gestionarea durerii postoperatorii. Alege și administrează analgezice adecvate pentru a asigura confortul pacientului în perioada de recuperare.

Gestionarea complicațiilor anestezice

În cazul apariției complicațiilor legate de anestezie sau alte probleme medicale în timpul procedurilor, medicul anestezist are rolul de a interveni rapid și de a gestiona situațiile de urgență.

Consultanță preoperatorie

Medicul anestezist oferă, de asemenea, consultanță în etapa preoperatorie, evaluând starea generală a pacientului, istoricul medical și pregătind planul anestezic. Acesta comunică cu ceilalți membri ai Heart Team pentru a se asigura că procedura și anestezia sunt personalizate și adaptate nevoilor specifice ale pacientului.

Dr. Flaviu Șteiu
Anestezie Terapie Intensivă
Curriculum Vitae

Specialiști în imagistică medicală

Acești profesioniști interpretează rezultatele testelor imagistice, cum ar fi radiografiile, tomografiile computerizate (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Imaginile ajută la o evaluare mai precisă a anatomiei inimii și a vaselor de sânge.

Alți specialiști relevanți

În funcție de specificul cazului, echipa poate include și alți profesioniști precum electrofiziologi (specializați în ritmul cardiac), medici de alte specialități pentru tratarea și supravegherea afecțiunilor asociate sau specialiști în reabilitare cardiacă.

 

În concluzie,  Heart Team întrunește o echipă multidisciplinară de specialiști medicali care analizează cazurile complexe de cardiologie, discutând opțiunile de tratament și luând decizii colective. Decizia finală ține cont de aspectele medicale, dar și de preferințele și contextul individual al pacientului. Această abordare colaborativă asigură o planificare cuprinzătoare a tratamentului, integrând multiple perspective și experiențe pentru beneficiul pacientului.

Bucuresti - Str. Tony Bulandra nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor