14 februarie 2022

5 sfaturi cardio pentru pacienții cu hipercolesterolemie

5 sfaturi cardio pentru pacienții cu hipercolesterolemie

Articol medical scris de către Dr. Raluca Naidin, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Hipercolesterolemia reprezintă un nivel ridicat al colesterolului în sânge și apare deseori în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride (dislipidemie). Nivelurile mari de grăsimi în sânge sunt asociate cu prezența aterosclerozei, adică depunerea acestora pe pereții vaselor de sânge. Plăcile de aterom formate îngustează arterele, ceea ce poate cauza infarct de miocard sau accident vascular cerebral. De aceea, hipercolesterolemia prezintă un risc cardiovascular crescut.

Iată 5 sfaturi care ne-ar putea ajuta să încetinim progresia afecțiunii și să îmbunătățim prognosticul pacientilor.

1. Consultații medicale regulate!

  • dozarea profilului lipidic periodic, cel puțin o dată pe an și mai des la cei deja diagnosticați, în funcție de recomandările medicului curant. În funcție de caracteristicile fiecărui pacient și de riscul cardiovascular calculat, țintele de scădere ale profilului lipidic pot fi diferite. Astfel, la pacienții cu risc cardiovascular foarte înalt- adică cei cu diabet zaharat sau boala coronariană sau renală, ținta LDL trebuie să fie 55 mg/ dl.
    Tot în cadrul consultațiilor periodice va fi calculat riscul cardiovascular cu evaluarea organelor țintă - cord, ochi, rinichi. Exemplu de investigații de efectuat - ecocardiografie, ecografie Doppler carotide.

2. Limitează cantitatea de grăsimi de origine animală!

  • evită untul, untura, carnea grasă, brânzeturi grase și consumă grăsimi „bune”, dar cu moderație (1-2 linguri de ulei de măsline pe zi, un pumn de nuci sau semințe fără sare, două-trei porții de pește gras pe săptămână.

3. Scădere ponderală progresivă și menținerea greutății normale! ( IMC sub 30 kg/m2)

  • greutatea normală se obține și se menține cu o alimentație echilbrată, bazată pe legume, proteine slabe (pește, carne de pui, lactate slabe), cereale integrale, fructe proaspete - dieta mediteraneana fiind cunoscută ca benefică în scăderea colesterolului, dar și cu activitate fizică regulată (cam 25 de minute pe zi, deci minim 150 de minute pe săptămână).

4. Atenție la semne!

  • dislipidemia nu doare, ea manifestându-se de cele mai multe ori direct prin complicațiile acesteia, de exemplu. sindrom coronarian acut sau accident vascular. Totuși, de multe ori, pacienții cu hipercolesterolemie pot avea semne ca xantoame si xantelasmele - adică depozite de grăsime, mai ales, la nivelul pleoapelor. Singura metoda de diagnostic și evaluare o reprezintă dozarea profilului lipidic ( colesterol total, LDL colesterol, HDL colesterol, trigliceride).

5. Administrați tratamentul recomandat!

  • uneori, si la anumite categorii de pacienti, doar schimbarea regimului de viață prin regim hipolipidic, scădere ponderală nu sunt de ajuns pentru atingerea valorilor țintă ale profilului lipidic. Atunci se va recomanda tratament hipolipemiant, cea mai cunoscută și frecventă clasă de medicamente fiind statinele. De menționat, de cele mai multe ori, acestea sunt administrate atât pentru scăderea valorilor colesterolului, cât și pentru efectele sale pleiotrope - îmbunătăţirea funcţiei endoteliale, scăderea stresului oxidativ şi a inflamaţiei vasculare, stabilizarea plăcii de aterom. Pe lângă tratamentul medicamentos și regimul igieno-dietetic, un rol important îl are și oprirea fumatului.

Articole mai noi

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună