15 august 2018

Angioplastia coronariană - Infarctul miocardic se tratează!

Angioplastia coronariană - Infarctul miocardic se tratează!

Articol medical scris de către Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog la ARES Bucuresti

Cuprins

Acesta este un articol medical

Citeste despre tratament: Angioplastia Coronariana

Despre angioplastie

Angioplastia coronariană este una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru infarctul miocardic. Acesta apare atunci când arterele care irigă inima se ingustează și se închid complet sau aproape complet.

Motivele acestor îngustări sunt fie depunerile de aterom, fie cheagurile de sânge. Prin angioplastia coronariană se poate realiza lărgirea unei artere îngustate sau blocate complet. Angioplastia poate fi realizată fie prin dilatare cu balon, fie prin montarea unui stent.

Față de metoda clasică, chirurgicală, angioplastia coronariană are avantajul că este minim invazivă, are un risc mai scăzut, iar pacientul nu necesită o perioadă lungă de internare și convalescență. Procedura de angioplastie este la fel de eficientă atât la bărbați cât și la femei, la orice vârste, chiar și peste 80 de ani.

Cum se efectuează?

Angioplastia coronariană include procedura de coronarografie, fiind o continuare a acesteia. Ea presupune înțeparea unei artere de la mână sau de la picior, pe unde se ajunge cu ajutorul unui cateter până în dreptul inimii și se injectează o substanță care permite vizualizarea arterelor coronare. Se identifică vasul închis și se pot efectua manevre pentru deschiderea lui, cu ajutorul unui balon care se umflă exact în locul în care artera este îngustată. Aceasta este angioplastia cu balon.

Ce reprezintă stentul?

Uneori, însă, acest tip de angioplastie nu este suficient și este necesară montarea unui stent. Stentul este un dispozitiv sub formă de tub, ca o rețea cilindrică metalică, care are rolul de a menține artera deschisă. Stenturile pot fi de mai multe dimensiuni și pot fi confecționate din materiale diverse: aliaje de nichel, crom sau titan. Unele stenturi sunt farmacologic active, adică sunt impregnate cu medicamente care reduc riscul de restenozare (îngustarea arterelor după angioplastie).

În București, poți face procedura de angioplastie coronariană la Centrele de Excelență ARES, din incinta spitalelor Monza și Ponderas. În Constanța, centrul Monza-ARES se află în incinta Spitalului Județean de Urgență. Pentru pacienții din Ardeal, va fi disponibil în curând spitalul Monza-ARES din Cluj-Napoca.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

031 82 82 328

Elena Preda, consultant medical

Call Center031 9300

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.