10 august 2018

De ce este absolut necesară vizita anuală la Cardiologie?

De ce este absolut necesară vizita anuală la Cardiologie?

Cuprins

Programeaza-te in 2 minute!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Articol Medical scris de catre Dr. Liudmila Frunza - Medic Specialist Cardiolog la ARES Bucuresti

Dacă te numeri printre cei care cred că numai persoanele în vârstă au nevoie de o consultație la cardiologie, află că lucrurile nu stau chiar așa. 

Cardiologia este una dintre ramurile medicinii interne, dedicată diagnosticării și tratării bolilor de inimă și a afecțiunilor vasculare. Aceste probleme pot apărea la orice vârstă, din cauza factorilor de risc: o dietă alimentară neadecvată, lipsa activității fizice, fumatul etc.

Când este cazul să mergi la cardiologie:

Dacă te afli într-una dintre categoriile de risc:

  • suferi de boli precum hipertensiunea arterială
  • diabet zaharat
  • ești supraponderal
  • fumezi
  • ai în familie persoane care suferă de boli cardiovasculare

- este bine să mergi la medicul cardiolog. Simptomele care ar trebui să îți dea de gândit sunt angina pectorală (durerile în piept), dificultatea de a respira, palpitațiile, transpirația rece. Totuși, reține că multe dintre afecțiunile cardiovasculare sunt asimptomatice.

Subspecializările cardiologiei includ electrofiziologia, ecocardiografia, cardiologia intervențională și cardiologia nucleară.  Cardiologia urmărește afecțiunile inimii și a vaselor de sânge din întregul organism.  În cardiologia clinică, medicul cardiolog urmărește diagnosticul afecțiunilor cardiace precum malformațiile cardiace congenitale, boala coronariană și insuficiența cardiacă. În această categori intră și bolile valvulare și dereglările de ritm (aritmii).

Există o serie de tulburări ale sistemului cardiovascular care sunt urmărite de cardiologie. Printre ele se numără sindromul coronarian acut. Angina pectorală, ateroscleroza, boala coronariană și restenozarea arterelor coronare sunt alte afecțiuni comune.  Cardiologia se ocupă și cu diagnosticarea afecțiunilor miocardului, cardiomiopatiilor și a afecțiunilor pericardului. De asemenea, urmărește afecțiunile valvelor inimii și a vaselor de sânge.  Afecțiunile vasculare, anevrismele, tromboze venoase profunde și vasculite sunt diagnosticate tot de cardiologia clinică.

Consultația cardiologică

Controlul cardiologic anual, constând în consult, electrocardiogramă și ecografie cardiacă, poate depista la timp aceste afecțiuni. Este recomandat, mai ales, persoanelor cu risc cardiologic crescut: fumători, diabetici, supraponderali, cu istoric familial de afecțiuni cardiace. De aceea, este important ca vizita anuală la cardiologie să fie respectată. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din România. Unul din zece români moare în urma unui infarct.

În București, te poți programa la medicul cardiolog la Centrele de Excelență Ares, din cadrul Spitalului Monza. În țară, ai la dispoziție rețeaua de clinici Ritmico.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor