Masajul cardiac - Ce să faci dacă te afli în apropierea unei persoane care a făcut infarct?
Articol medical scris de către Dr. Ion Bostan, Electrofiziologie și Aritmologie la MONZA ARES Bucuresti, Bucuresti
Cuprins
- Ce este infarctul miocardic?
- Simptomele unui infarct de miocard
- Cum acționezi pentru a oferi ajutor?
- Defibrilatorul
- Cum se efectuează masajul cardiac?
Infarctul miocardic are o incidență ridicată în România. Se poate întâmpla să fii în apropierea cuiva care suferă un atac de cord (acasă sau chiar în locuri publice). Așadar, este important să știi cum să gestionezi situația, pentru a salva o viață.
Ce este infarctul miocardic?
Infarctul miocardic este o afecțiune spontană cauzată de un blocaj la nivelul arterelor coronare care irigă inima. Sângele nu mai ajunge la mușchiul cardiac care ocupă funcția de pompă. Celule din porțiunea a cărei alimentare cu sânge a fost întreruptă necrozează (mor), din cauza lipsei de oxigen. Astfel, poate apărea stopul cardio-respirator.
Simptomele unui infarct de miocard
Simptomele atacului de cord includ dureri, disconfort, înțepături sau presiune la nivelul pieptului, brațului, gâtului, maxilarului și spatelui. Este posibil ca persoana care suferă un infarct miocardic să se țină cu mâna de piept și să stea aplecat, din cauza durerii. Poate acuza o durere de stomac, pentru că se întâmplă ca durerea să coboare și să fie confundată cu aceasta.
De asemenea, apar stări de confuzie, pierderi de conștiență și leșin. Bolnavul poate cădea din picioare și închide ochii, ceea ce impune intervenția imediată a medicilor.
Poate apărea transpirația excesivă, dispneea (dificultate de respirație), tusea și vărsăturile.
Cum acționezi pentru a oferi ajutor?
Odată ce observi aceste simptome, dar nu neapărat pe toate (pentru că diferă în funcție de persoană), sună la 112. La telefon, vei fi îndrumat cum să acționezi în această situație, până ce ajung medicii.
Dacă bolnavul închide ochii, nu răspunde la întrebările pe care i le pui și nici la încercările tale de a-l trezi prin scuturare, trebuie să verifici dacă este vorba de un stop cardio-respirator.
Pentru început, trebuie să îl întinzi pe acesta pe spate. Trebuie să verifici pulsul persoanei cu două degete, prin compresie pe un plan dur (pe os – la încheietura mâinii sau la nivelul gâtului). De asemenea, trebuie să verifici respirația bolnavului. Înclină-i capul pe spate, împingând bărbia și ținându-i gura deschisă. Apropie-ți apoi obrazul de nasul și gura acestuia.
Dacă stabilești că pacientul a intrat în stop cardio-respirator (nu respiră și nu îi bate inima), este nevoie să începi resuscitarea, până la sosirea echipajului medical. Acest lucru este necesar mai ales atunci când tu și bolnavul sunteți într-o zonă îndepărtată de spital sau greu accesibilă.
Defibrilatorul
În zonele urbane, există defibrilatoare care se găsesc în anumite zone ale orașului (câteva pentru fiecare oraș). Dacă ești în apropiere de unul, îl poți folosi, deoarece stau la dispoziția oricui în caz de nevoie. Defibrilatoarele au un sistem audio prin care îți dau instrucțiuni de folosire, pas cu pas.
Dacă nu ai un defibrilator în zonă, trebuie să începi manevrele de resuscitare manuală (masaj cardiac). Astfel, reușești preluarea funcției de pompă a inimii.
Pentru a face acest lucru, trebuie să te poziționezi în partea laterală a pacientului și să măsori sternul cu ajutorul palmelor. La jumătatea inferioară a sternului, așază o palmă cu degetele depărtate și apuc-o cu cealaltă mână, ținând-o asemănător unui pumn. Mâna de deasupra celeilalte trebuie să fie cea mai puternică, pe care te bazezi de obicei. Ține brațele întinse, încordate și începe compresiile prin apăsarea sternului la o adâncime de aproximativ 5 centimetri.
Defibrilarea este o procedură medicală efectuată în cazuri de urgență pentru tratarea afectiunilor care pun viata in pericol. Defibrilarea reprezintă propriu-zis administrarea unei energii electrice asupra muschiului inimii sau unei zone afectate din acest muschi, cu ajutorul defibrilatorului, dispozitivul menit sa restabilească ritmul cardiac normal.
Defibrilatoarele automate externe analizează ritmul cardiac, identifică diferite anomalii și pot sa se incarce automat, in functie de necesitati, pentru a putea fi folosite. Există și un tip de defibrilator intern dedicat pacienților cu tulburări severe de ritm cardiac, afecțiuni care le pot pune viața în pericol în lipsa șocului electric administrat de dispozitiv.
Cum se efectuează masajul cardiac?
Compresiile se fac în 30 de repetări, în timp ce numeri cu voce tare „și 1, și 2, și 3, și 4…”. Chiar dacă coastele se desprind, nu trebuie să te oprești. Când ai ajuns la a 30-a repetare, trebuie să faci o pauză și să efectuezi două ventilații, prin respirație gură la gură. Acestea se fac tot prin înclinarea capului bolnavului pe spate (la maximum), ținându-i gura deschisă și nările acoperite. Dacă nu își revine, repeți procesul (compresii și ventilații), până ce se trezește sau până la sosirea ambulanței.
Resuscitarea este un proces epuizant, așa că este posibil să ai nevoie de încă o persoană care să te ajute. Aceasta poate face doar ventilația sau poate face schimb cu tine, atunci când tu ai obosit.
De multe ori s-a întâmplat ca resuscitarea făcută de oamenii obișnuiți să fie utilă pentru revenirea pacientului, datorită faptului că au acționat imediat.
În concluzie, trebuie să fii bine pregătit pentru astfel de situații, deoarece ajutorul tău poate fi singura șansă de supraviețuire a bolnavului.
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi