19 ianuarie 2022

Pacient tânăr cu o boală autoimună rară tratat minim invaziv de stenoză aortică strânsă

Pacient tânăr cu o boală autoimună rară tratat minim invaziv de stenoză aortică strânsă

Cuprins

Da, avem o soluție!”

Ce bucurie să-i poți spune unui pacient: ”Da, avem o soluție!”. Mai ales atunci când pacientul este obișnuit de ani de zile să primească vești mai puțin bune despre starea lui de sănătate. Pacientul nostru, un bărbat în vârstă de 53 de ani, a fost diagnosticat în 2015 cu Pemfigus vulgar, o boală autoimună rară în care sistemul imunitar produce anticorpi care atacă țesuturile propriului corp. Fără tratament, această boală autoimună poate fi fatală. În astfel de cazuri, tratamentul recomandat este cortizonoterapia, însă pe termen lung cortizonul are efecte secundare puternice. Astfel, tratamentul care pe de o parte îl ține în viață, de cealaltă parte i-a afectat multe dintre sistemele corpului: i-au fost afectate glandele suprarenale, i s-a rupt tendonul lui Ahile, a făcut cataractă, septicemie în urma unui flegmon spart, apoi accident cerebelos, iar în cele din urmă și inima i-a fost afectată. A fost diagnosticat cu stenoză aortică strânsă, o afecțiune în care valva aortică, cea care face legătura între ventriculul stâng și artera aortă, se îngustează iar circulația sângelui este afectată. Mai mult, la o evaluare angiografică efectuată de dr. Florin Matei, medicul său curant din echipa ARES, pacientul a fost diagnosticat și cu boală coronariană predominant trivasculară. Acest lucru înseamnă că arterele care irigă inima sunt îngustate, iar cordul nu primește suficient oxigen, existând riscul de infarct miocardic.

Proteza valvulară aortică înainte de implant

Pentru acest pacient tânăr, opțiunile erau puține. Din cauza tratamentului cu cortizon și a multiplelor comorbidități, o intervenție chirurgicală pentru înlocuirea valvei aortice era extrem de riscantă. Din fericire, inovația permite astăzi ca pacienților cu risc operator mare să le fie implantată o proteză de valvă aortică direct prin intermediul vaselor de sânge, fără să fie nevoie de operație. Deși procedura TAVI se face în general la pacienții în vârstă, cazul pacientului nostru a fost discutat în cadrul unei echipe multidisciplinare Heart Team și decizia a fost că o astfel de intervenție îi poate salva inima.

În urmă cu o săptămână, pacientului i-au fost dilatate arterele îngustate, în cadrul unei angioplastii cu balon și stent, efectuată de dr. Florin Matei.

Ulterior, echipa formată din dr. Dan Deleanu, dr. Lucian Dorobanțu, dr. Iulian Călin, dr. Irina Macovei Dorobanțu și dr. Veronica Soare a intrat în sala de angiografie cu pacientul pentru procedura TAVI. Totul a decurs conform planului, iar pacientul nostru se simte bine, se află acum în rezervă și așteaptă externarea.

Proteza valvulară aortică implantată în interiorul inimii

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună