Primul cel mai mic stimulator cardiac din lume implantat la ARES București
Cuprins
- Ce este stimulatorul cardiac Medtronic Micra?
- Carateristici stimulator cardiac Micra
- Când este indicată implantarea unui stimulator cardiac de tip Micra?
- Primul stimulator fără sonde - Medtronic Micra implantat la Ares București
- Cum se implantează Micra?
Ce este stimulatorul cardiac Medtronic Micra?
Stimulatorul cardiac Micra este un dispozitiv medical de ultimă generație, proiectat să ofere stimulare cardiacă pacienților cu tulburări de ritm cardiac cu frecvență joasă (bradiaritmii). În prezent, este cel mai miniaturizat stimulator cardiac permanent din lume.
Acest mic dispozitiv face parte din familia de device-uri minim invazive ceea ce presupune că implantarea lui în inimă se efectuează endovascular, prin venele corpului.
Stimulatorul cardiac este proiectat pentru a ajuta inima să se contracte în cazul pacienților cu frecvente cardiace joase. Ca orice stimulator cardiac, are două funcții esențiale: detectează ritmul cardiac și stimulează mușchiul inimii, atunci când frecvența cardiacă este mai mică decât cea la care este el programat.
Carateristici stimulator cardiac Micra
Dimensiuni reduse:
Față de stimulatoarele convenționale, Micra este cu 93% mai mic având aproximativ dimensiunea unei capsule mari de vitamine.
Fără sonde:
Acest stimulator nu are sondă, descarcă impulsuri electrice direct în inimă, fiind ancorat direct în interiorul inimii, în ventriculul drept, pe calea venei femurale.
Procedură minim invazivă:
Implantarea stimulatorului Micra se realizează printr-o procedură minim invazivă, percutană. În regiunea inghinală, se efectuează puncția venei femurale, și se introduce sub control radiologic, până în interiorul inimii, sistemul ce conține la capătul distal stimulatorul. Acesta este fixat la nivelul ventriculului drept, cu ajutorul unor ancore. Această tehnică reduce riscul de complicații asociate cu intervențiile chirurgicale convenționale.
Durata de viață a bateriei:
Stimulatorul Micra este alimentat de o baterie internă, iar durata de viață a bateriei poate ajunge până la 12 ani, comparabilă cu a stimulatoarelor convenționale, în funcție de necesitățile individuale ale pacientului.
Când este indicată implantarea unui stimulator cardiac de tip Micra?
Stimulatorul cardiac Micra este destinat pacienților care suferă de tulburări de ritm cardiac bradicardice și au anumite particularități anatomice care fac dificilă implantarea sondelor, sau au contraindicație pentru implantarea unui stimulator cardiac convențional :
- pacienți vârstnici, fragili, cu multiple afecțiuni, cu patologie vasculară în teritoriul cav superior
- pacienți cu patologie oncologică, la care s-a efectuat radioterapie la nivelul toracelui, ceea ce poate duce la sclerozarea venelor
- pacienți cu insuficiență renală în program de dializă pe cateter sau fistulă
- pacienții care au indicația implantării unui stimulator convențional și doresc un aparat performant care reduce la zero riscul de complicații determinat de prezența sondelor sau a buzunarului subcutanat. Chiar și prejudiciul estetic al buzunarului subcutanat și a cicatricei, poate fi un argument pentru alegerea stimulatorului Micra.
Bradicardia reprezintă o dereglare a ritmului cardiac în care inima bate prea rar. În mod normal, ritmul cardiac este cuprins între 60-100 de bătăi pe minut. În caz de bradicardie, pulsul scade sub 60 de bătăi pe minut și inima nu reușește să pompeze în organism suficient sânge bogat în oxigen.
Află care sunt simptomele bradicardiei.
Primul stimulator fără sonde - Medtronic Micra implantat la Ares București
Vă prezentăm astăzi cazul unui pacient în vârsta de 60 de ani cunoscut cu bloc atrioventricular grad II cu perioade Wenckeback si tip 2:1 intermitent, simptomatic.
BAV sau blocurile atrioventriculare afectează transmiterea semnalului electric între camerele superioare (atrii) și cele inferioare (ventriculi) ale inimii.
În timp ce unii pacienți nu prezintă simptome cardiace majore, iar tulburarea de ritm de tip bloc atrioventricular este diagnosticată în timpul unui consult cardiac de rutină, majoritatea pacienților acuză lipsă de aer, oboseală accentuată, slăbiciune, amețeli, stare de leșin până la pierderea stării de conștiență.
Pacientul nostru s-a adresat echipei medicale ARES unde a fost consultat de dr. Marilena Lincă, medic specialist cardiolog. Doamna doctor i-a explicat opțiunile terapeutice, respectiv implantare unui stimulator conventțonal, cu sonde, sau a unui stimulator Micra. După evaluarea raportului risc/beneficiu asociat procedurii, pacientul a optat pentru un stimulator fără sonde - Medtronic Micra
Echipa medicală formată din Dr. Horia Roșianu, medic primar cardiolog cu competență în Aritmologie și Dr. Iulia Popa, medic specialist cardiolog cu competență în Aritmologie, alături de echipa de anestezie și terapie intensivă condusă de Dr. Flaviu Șteiu și asistentele de sală, As. Laura Paraschiv și as. Oana Brumă, a realizat cu succes implantarea stimulatorului Micra.
Cum se implantează Micra?
Ajuns în sala de electrofiziologie, pacientului i s-a efectuat sedarea profundă urmată de anestezia locală cu Xilină, în zona inghinală. Procedura a continuat cu puncționarea venei femurale dreapte și introducerea tecii portante a stimulatorului. Dr. Horia Roșianu a avansat cateterul de livrare până la nivelul ventriculului drept și după ce s-a asigurat de buna poziționare, a ancorat dispozitivul în mușchiul inimii.
Au urmat măsurătorile de detecție și stimulare pentru a se asigura că aparatul funcționează corect. Stimulatorul fiind bine ancorat și funcționând la parametrii optimi, tecile portante au fost retrase, iar asistentele au efectuat pansamentul compresiv la locul de puncție. La sfârșitul procedurii, dispozitivul a fost programat conform necesităților pacientului.
Procedura a fost un real succes, iar pacientul prezintă o stare generală foarte bună. Urmează să fie externat cu recomandările specifice purtătorilor de stimulator cardiac. Pacienții care au implantat un stimulator Micra, pot efectua examinare RMN însă este necesară o discuțiă în prealabil cu medicul aritmolog și programării aparatului în condiții de securitate.
Articole mai noi
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
Articole mai vechi
- Campania Nicio Zi Fără Joacă - screening cardiac gratuit pentru depistarea malformațiilor cardiace congenitale la copii revine la ARES și în 2023
- Premieră națională la ARES - un pacient cu stenoza aortică severă, tratat cu succes prin procedura TAVI și revascularizare coronariană cu stenturi, în aceeași intervenție
- Regurgitarea mitrală severă tratată minim invaziv cu Mitraclip
- Infarcte miocardice tratate în urgență la ARES Constanța
- O nouă reușită medicală – a doua procedură Valve-in-valve Tavi (TAVI în TAVI) realizată la ARES