Angioplastie carotidiana / Tratament boala carotidiana, atac ischemic vascular, AVC


Anestezielocală
Durată procedură30-60 min
Durată spitalizare24h
Tratamentul stenozelor carotidiene | Centrele Ares | Neuroradiologie Interventionala

Cuprins

Generalități despre Angioplastia carotidiană

Angioplastia carotidiană este o intervenție pe arterele carotide, necesară atunci când acestea sunt blocate sau îngustate de placă de aterom. Această intervenție este efectuată prin amplasarea unui filtru de protecție antiembolie și montarea unui stent din Nitinol. Stentul menține artera deschisă și scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou. Angioplastia carotidiană poate fi utilizată atunci când metodele chirurgicale tradiționale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.

Artera normala fara stenoze

Depuneri de grasimi pe artera

Formare de plac fibroasa

Formare de placa fibroasa instabila

Indicații

• pacientul a suferit un atac cerebral (AVC) sau un atac ischemic tranzitor (AIT – atac cerebral minor)

• endarterectomia (intervenție chirurgicală tradițională) prezintă riscuri prea ridicate pentru pacient

• stenoza se află într-un loc dificil de ajuns prin endarterectomie

Programare printr-un simplu click!

Completează formularul ș te contactam noi!

Ai putea avea nevoie de angioplastie dacă ai simptomele:

Dificultate concentrare | ARES

Oboseala puternica | ARES

Dispnee | ARES

Niciun simptom | ARES

Cum te pregătești pentru angioplastia carotidiană?

 • 1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
  1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
 • 2. Vei efectua o electrocardiogramă și un doppler carotidian
  2. Vei efectua o electrocardiogramă și un doppler carotidian
 • 3. Anumite medicamente vor fi oprite
  3. Anumite medicamente vor fi oprite
 • 4. Nu vei mânca și nu vei bea apă
  4. Nu vei mânca și nu vei bea apă
 • 5. Te vei abține de la fumat
  5. Te vei abține de la fumat

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Cât durează internarea?

Angioplastia carotidiană prezintă avantajul unei internări de scurtă durată și a unei perioade scurte de convalescență. Perioada de internare variază între 24 și 48 de ore, timp în care vor fi efectuate analize, investigații și procedura de coronarografie. Te poți întoarce la viața ta, în numai câteva zile.

Riscuri angioplastie carotidiană

 • atac cerebral – în timpul intervenției se pot forma cheaguri de sânge care se desprind și pot ajunge la creier. Folosirea filtrului de protecție antiembolie și a anticoagulantelor reduc acest risc.
 • alergia la substanță de contrast sau unele medicamente
 • apariția de hematoame la locul de puncție

Ce se întâmplă în timpul procedurii de angioplastie carotidiană


Procedura de angioplastie carotidiană se efectuează într-o sală de angiografie, de către un medic cardiolog intervenționist. Odată facută puncția milimetrică, medicul cardiolog introduce în artera aleasă ca abord un tub gol (teacă arterială) prin care introduce apoi o serie de ghiduri și catetere (sonde, tuburi subțiri) cu care avanseazp prin ghidaj radioscopic până la originea arterei carotide.

Folosind aceste catetere medicul cardiolog injectează substanța de contrast pe baza de iod care realizează opacifierea arterelor carotidiene și, prin expunerea la raze X, observă fluxul sangvin și eventualele blocaje.

Dacă se găsesc stenoze, se pătrunde prin acestea cu un ghid subțire, se amplasează un filtru de protecție antiembolie în scopul de a proteja creierul în cazul dizlocării unei plăci de aterom, se travesează stenoza cu un stent din Nitinol autoexpandabil care se fixează de-a lungul stenozei carotidiene. Prin aceasta intervenție se restabilește fluxul sangvin spre creier și se elimină riscul unui AVC.

Stentul menține artera deschisă și scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou. Angioplastia carotidiană cu montare de filtru antiembolie și stent din Nitinol poate fi utilizată atunci când metodele chirurgicale tradiționale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.

Află imediat detalii despre procedura!

Completează formularul și te sunam noi!

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Stentul este un tub sub formă de rețea metalică cilindrică și are capacitatea de a menține artera deschisă.

Există mai multe tipuri de stenturi, de dimensiuni diferite, construite din oțel ( stenturi metalice simple ), aliaje de nichel, cobalt-crom, titan. Stenturile coronariene pot fi acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator și antiproliferativ. Aceste medicamente urmăresc să împiedice restenozarea arterei în acel punct (există un risc de restenozare de 20% în cazul implantării stentului metalic simplu). Acest risc se reduce la sub 1% în cazul folosirii de stent farmacologic activ, impregnat cu medicamente antiproliferative.

Citește și: Angioplastie coronariană

stent

Ce se întâmplă după procedură?

 • 1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast
  1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast
 • 2. Vei face o electrocardiogramă de control
  2. Vei face o electrocardiogramă de control
 • 3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore
  3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore
 • 4. Vei face analize de sânge
  4. Vei face analize de sânge

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai trecut printr-o procedură de angioplastie carotidiană, este important să revii la control așa cum ți-a recomandat medicul cardiolog ți să respecți tratamentul indicat de acesta. Îți poți relua activitatea imediat. Nu neglija mișcarea fizică moderată, respectă un regim de viață echilibrat și fă-ți regulat analizele de sânge.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor