3 mai 2019

Premiera Medicala la Ares - Piciorul cu leziuni ulceroase al unei femei care suferea de diabet, salvat cu ajutorul unui dispozitiv folosit pentru prima dată în Romania

Premiera Medicala la Ares - Piciorul cu leziuni ulceroase al unei femei care suferea de diabet, salvat cu ajutorul unui dispozitiv folosit pentru prima dată în Romania

Articol medical scris de către Dr. Marin Postu, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Solicita informatii!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Premiera medicala

O nouă premieră medicală la ARES: Piciorul cu leziuni ulceroase al unei femei care suferea de diabet, salvat cu ajutorul unui dispozitiv folosit pentru prima dată în România

Viața unei femei de 63 de ani din București s-a schimbat în bine joi, după ce piciorul drept i-a fost salvat la ARES cu ajutorul dispozitivului JetStream, un sistem de aterectomie cu aspirație activă care realizează dezobstrucția arterelor sever calcifiate, reducând la minimum riscul de embolizare distală. Dispozitivul JetStream a fost folosit pentru prima dată în România.

 Despre pacient

Aflată în evidența medicilor cu diabet și cu o leziune ulceroasă la piciorul drept, femeia avea dureri foarte mari, atunci când se afla în repaus. Motivul – arterele de la picior erau sever calcifiate, astfel că sângele nu circula corect, nu alimenta țesuturile și mușchii piciorului, provocând o rană care nu se vindeca și dureri constante. În decembrie 2019 pacienta a apelat la un alt centru de angiografie din București, unde s-a încercat rezolvarea situației pe calea clasică în astfel de cazuri, prin angioplastie periferică, însă din cauza depunerilor de calciu de pe arteră, intervenția nu a avut succes.

Echipa ARES, formată din dr. Marin Postu și dr. Iulian Călin a propus o soluție alternativă, în premieră pentru țara noastră. Cu ajutorul sistemului JetStream, medicii ARES au îndepărtat depunerile de calciu de pe arterele pacientei. Intervenția a constat în introducerea unui cateter prin artera femurală și avansarea lui până la nivelul arterei poplitee – aflată în spatele genunchiului. Acest cateter a fost prevăzut la capăt cu dispozitivul JetStream,  care folosește niște lamele cu care taie și fărâmițează depunerile de calciu și un sistem de aspirație cu care le îndepărtează ulterior.

”După ce depunerile de calciu au fost înlăturate total, am folosit un balon activ farmacologic, care împiedică reînfundarea arterei datorită substanței active. Deși a fost un caz dificil, cu artere sever calcifiate, datorită dispozitivului JetStream, intervenția a fost un real succes” a declarat dr. Iulian Călin, medic cardiolog intervenționist, la ARES.

Medicii ARES au fost asistați la această procedură de creatorul dispozitivului JetStream, proctorul Manos Protonotarios.

Durerile pacientei s-au ameliorat imediat după intervenție. Ea va rămâne spitalizată 24 de ore la ARES, după care se poate reîntoarce acasă.

Este a 14-a premieră medicală care are loc la ARES. De-a lungul celor nouă ani de activitate, medicii de aici au realizat proceduri care nu s-au mai făcut niciodată în România și, în anumite cazuri, în Europa. Misiunea ARES este să aducă inovația în cardiologie în cele mai bune spitale din România, asigurând un act medical de calitate, în beneficiul tuturor pacienților români.

Citește și despre: Angioplastie coronariană.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună