Leziuni de trunchi comun tratate la ARES Constanța
Articol medical scris de către Dr. Adnan Mustafa, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Constanța, Constanta, Tulcea
Cuprins
Vă prezentăm cazul unui pacient de 52 de ani, fumător, cu tratament pentru dislipidemie și hipertensiune. Pacientul s-a prezentat la medicul curant pentru că resimțea o durere în piept care s-a tot intensificat în decurs de o lună de zile.
În urma consultului cardiologic complet, cu evaluare ecocardiografică și electrocardiogramă, a primit indicația de a efectua o coronarografie de urgență. Diagnosticul primit a fost de angină pectorală instabilă.
Coronarografie – ce este?
Coronarografia este cea mai eficientă metodă de diagnostic folosită pentru a determina cauzele durerilor în piept. Această investigație se efectuează cu anestezie locală (pacientul este treaz), nu doare și poate arăta într-un timp foarte scurt, dacă arterele care irigă inima cu sânge sunt îngustate de stenoze și dacă pacientul riscă să sufere un infarct miocardic acut.
Stenoza – ce este?
Stenozele sunt plăci de grăsime și alte materiale din sânge care se depun, de-a lungul vieții, pe pereții vaselor de sânge. Aceste plăci de grăsime sau plăci de aterom se pot forma în orice zonă a sistemului cardiovascular, fie la nivelul arterelor care alimentează inima, fie la nivelul arterelor care alimentează membrele superioare și inferioare.
Tratament stenoze coronariene
În cazul pacientului nostru care manifesta dureri toracice, dr. Adnan Mustafa a efectuat coronarografia care a evidențiat prezența unei stenoze critice pe artera descendentă anterioară - ADA (cea mai importantă arteră care alimentează inima).
Depunerea de grăsime îngusta vasul de sânge în proporție de peste 90%, de la originea arterei, cu aspect de placă în contracurent la nivelul trunchiului coronarian stâng, în segmentul distal. (Fig. 1)
În astfel de cazuri, este deosebit de important ca medicul cardiolog intervenționist să intervină imediat și să trateze vasul de sânge blocat. Altfel pacientul riscă să sufere în orice moment, un blocaj total al arterei ceea ce înseamnă un infarct miocardic, eveniment care îi pune viața în pericol.
Astfel că echipa medicală condusă de dr. Adnan Mustafa, medic cardiolog intervenționist la ARES Constanța, a efectuat procedura de angioplastie coronariană cu implantare de stent.
Angioplastia coronariană se efectuează în continuare coronarografiei și reprezintă tratamentul arterelor îngustate.
Ca și în timpul coronarografiei, medicul intervenționist introduce un cateter special, predispus cu balon și stent. Odată ce a ajuns în dreptul îngustării, medicul umflă balonașul care, la rândul lui, va expanda stentul. În timp ce stentul coronarian este expandat, depunerea de grăsime este aplatizată de pereții arterei și astfel, circulația sângelui este reluată. (Fig 2)
După verificarea rezultatului, medicul cardiolog intervenționist a retras cateterele, iar la locul de puncție, asistentă medicală va face un pansamnet compresiv. Stentul rămâne în arteră pentru că rolul lui este să asigure circulația optimă a sângelui spre mușchiul cardiac.
Procedura s-a finalizat cu bine, rezultatul este foarte bun și pacientul, după ce a fost supravegheat 24 de ore, a fost externat în stare foarte bună, cu recomandări medicale adecvate.
Vrei să te programezi la coronarografie?
Paula Gurei te ajută!
Vrei să te programezi la coronarografie?
Paula Gurei te ajută!
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
Articole mai vechi
- Pacientă de 25 de ani, tratată de fibromatoză uterină prin embolizare
- Stenoza de bifurcație, diagnostic și tratament la ARES Constanța
- Terapia de resincronizare cardiacă, un upgrade de la ICD pentru o pacientă cu insuficiență cardiacă congestivă cu FEVS depreciată
- Stenoză de 90% pe artera subclavie stângă tratată minim invaziv prin implantare de stent
- Dr. Ciprian Cristescu se alătură echipei ARES București