Tratamentul endovascular al disectiei carotidiene
Articol medical scris de către Dr. Razvan Stanciulescu, Radiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
Ce este disecția carotidiană?
Peretele arterial este format din trei straturi alipite, ce sunt reprezentate dinspre exterior spre interior de adventice, musculară și intima. Disecţia arterială reprezintă desprinderea sau ruperea stratului intern al peretelui vascular, respectiv a intimei, proces ce permite fluxului sanguin să pătrundă şi să se disperseze printre aceste învelișuri, rezultând blocarea parțială sau completă a vasului și formarea de trombi, ce pot migra și bloca ramurile distale ale vasului respectiv.
Disecţia arterelor carotide interne, surse majore de irigație a creierului, survine ca urmare a unor traumatisme sau poate fi spontană, fără a avea o cauză certă. Această afecțiune poate afecta toate grupele de vârstă, dar mai frecvent este întâlnită la persoanele tinere și reprezintă una dintre cauzele accidentului vascular cerebral ischemic.
Ce este accidentul vascular cerebral ischemic?
Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă lezarea parenchimului cerebral prin blocarea circulației sângelui de la nivelul creierului. Acest proces patologic poate fi cauzat de către boala aterosclerotică, adică de depuneri de grăsime la nivelul arterelor cervicale și cerebrale sau de cheaguri de sânge (trombi) ce se formează în cazul unor afecțiuni precum trombofilia, fibrilația atrială, disecția arterelor carotide sau vertebrale. Indiferent de motivul apariției, accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă o afecțiune gravă cu repercursiuni severe asupra calității vieții pacientului.
Tratamentul endovascular al disecției carotidiene
Cazul prezentat astăzi este al unui pacient în vârstă de 57 de ani, ce a suferit în urmă cu un an un accident vascular cerebral, cauzat de disecția arterei carotide interne stângi. Acesta s-a adresat echipei medicale ARES pentru efectuarea unei proceduri minim invazive, respectiv a unei angioplastii carotidiene cu stent.
Motivul pentru care a solicitat această intervenție, la recomandarea medicului curant, a fost reprezentat de recurența unor evenimente neurologice în ciuda tratamentului medicamentos maximal.
În timpul procedurii doctorul Răzvan Stănciulescu, medic radiolog intervenționist, a refăcut calibrul normal al arterei carotide interne stângi, prin inserarea unui stent la nivelul leziunii vasculare .
Pe întreaga durată a procedurii, pacientul a fost treaz și a discutat cu medicul. Starea pacientului este una bună, iar după realizarea procedurii a fost ținut sub supraveghere medicală timp de 24 de ore și a fost externat a doua zi cu recomandări medicale.
Alina Ioniță te ajută cu mai multe informații despre procedură!
Alina Ioniță, ARES Helper
Alina Ioniță te ajută cu mai multe informații despre procedură!
Alina Ioniță, ARES Helper
Recomandări medicale
În astfel de cazuri, recomandarea medicală este aceea de a urmări periodic evoluția pacientului și a interveni atunci când situația o impune.
Un accident vascular cerebral poate să apară indiferent de vârstă sau de istoricul familial. Pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, medicii ne recomandă să controlăm factorii de risc:
- tratarea ateromatozei carotidiene și vertebrale
- tratarea fibrilației atriale -link catre articol
- tratarea diabetului -link catre articol
- tensiunea arterială -link catre articol
- obezitatea
- sedentarismul
- limitarea consumului de alcool și oprirea consumului de substanțe nocive
Te invităm să citești mai multe despre accidentul vascular cerebral, aici.
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
Articole mai vechi
- Proceduri hibrid pentru inimă efectuate de HeartTeam
- Durerea toracică, semn că inima este în suferință
- Coronarografii gratuite la ARES în Spitalul Monza, în luna august
- Infarctul în rândul persoanelor tinere - ARES Constanța
- De la diagnostic la tratament interventional, la ARES vei găsi cea mai experimentată echipă de medici cardiologi