4 august 2023

Status post-ablație cu radiofrecvență de cale accesorie pentru episoade repetate de tahicardii paroxistice supraventriculare

Status post-ablație cu radiofrecvență de cale accesorie pentru episoade repetate de tahicardii paroxistice supraventriculare

Cuprins

Ce este tahicardia paroxistică supraventriculară?

TPSV (tahicardie paroxistică supraventriculară) este o formă de aritmie cardiacă și se caracterizează prin episoade repetitive de bătăi rapide ale inimii. Aceste bătăi rapide apar brusc și pot dura de la câteva secunde până la câteva ore. Afecțiunea este cauzată de anomalii în modul în care electricitatea circulă prin inimă și poate afecta atât persoane adulte cât și copii.

Cauze tahicardie paroxistică supraventriculară

Cauzele TPSV pot fi:

  • Anomalii congenitale ale inimii (de exemplu fasciculele accesorii)
  • Focare ectopice.

Simptome tahicardie paroxistică supraventriculară

Simptomele TPSV pot varia și pot include palpitații, senzație de bătaie neregulată și/sau rapidă a inimii, amețeli, slăbiciune, dificultăți de respirație sau anxietate.

Diagnostic tahicardie paroxistică ventriculară

Diagnosticul TPSV se stabilește după efectuarea unei electrocardiograme (ECG) care are rolul de a înregistra activitatea electrică a inimii. În anumite cazuri, medicul aritmolog poate solicita monitorizarea Holter ECG, care înregistrează activitatea cardiacă pe parcursul a 24 de ore sau mai mult pentru a detecta eventualele episoade de TPSV care nu pot fi înregistrate pe un ECG obișnuit.

Tratament tahicardie paroxistică supraventriculară

În funcție de frecvența și severitatea episodelor de tahicardie, tratamentul pentru TPSV variază de la tratamentul medicamentos la proceduri de ablație pentru corectarea aritmiei.

Astăzi vă prezentăm cazul unui pacient de 13 ani diagnosticat cu episoade repetate de TPSV pentru care s-a efectuat studiu electrofiziologic și ablație cu radiofrecvență în 2021. Pentru că episoadele de palpitații cu ritm rapid au reapărut, părinții pacientului s-au adresat echipei medicale ARES în vederea efectuării unui nou studiu electrofiziologic și a unei eventuale reablații cu radiofrecvență.

Dr. Alina Oprescu, medic cardiolog pediatru a evaluat pacientul printr-un examen fizic detaliat, evaluarea istoricului medical și efectuarea testelor suplimentare premergătoare examenelor electrofiziologice, iar Dr. Elena Ene, medic primar cardiolog cu specializare în electrofiziologie și aritmologie a efectuat un studiu electrofiziologic care a evidențiat o cale accesorie lateral dreapta ascunsă cu conducere retrograde.

Laboratorul de electrofiziologie -  Dr. Elena Ene și asistent de sală, Oana Brumă

Medicul electrofiziolog a recomandat efectuarea unei noi proceduri de ablație cu radiofrecvență.

Ablația prin radiofrecvență se efectuează în laboratorul de electrofiziologie. De obicei, se folosește sedarea ușoară și anestezia locală. Medicul electrofiziolog va efectua mici intepaturi (punctii) la nvelul vaselor din regiunea inghinală (la rădăcina coapsei) în  artera sau vena femurală. Ulterior, sub control radiologic sau sub controlul unui sistem specific de mapping – nonfluoroscopic, tridimensional care permite reconstrucția anatomiei cardiace și identificarea zonei electrice responsabile de apariția aritmiei, se introduc catetere diagnostic la nivelul cavităților inimii (atrii și/sau ventriculi).

Pe baza semnalelor electrice culese de electrozii acestor catetere se localizează focarul ectopic/circuitul electric anormal care ulterior este eliminat prin cauterizare -  se vor aplica “curenți” de radiofrecvențe de diferite energii. Uneori sunt necesare tehnici mai complexe care implică și evaluarea atriului stâng, cu abord transseptal (cateterul va trece prin septul interatrial din atriul drept în cel stâng), ulterior prin utilizarea sistemului mapping se vor identifica eventualele zone cu anomalii electrice care generează aritmia. De asemenea, postablație se verifică prin metode de pacing (stimulare) întreruperea acestui circuit electric anormal.

Reconstrucția tridimensională a părții laterale a atriului drept precum și a inelului tricuspidian cu localizarea căii accesorii (scurtcircuitului, zona roșie, punctul verde)  bazată pe caracteristicile semnalelor electrice culese din interiorul inimii cu ajutorul unor catetere speciale.

Procedura de ablație în cazul pacientului de 13 ani diagnosticat cu tahicardie paroxistică supraventriculară a fost efectuată cu succes de către dr. Elena Ene, pacientul fiind externat stabil clinic, electric și hemodinamic, fără complicații la locul de puncție.

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne și noi te contactăm imediat!

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor