15 mai 2023

Regurgitarea mitrală severă tratată minim invaziv cu Mitraclip

Regurgitarea mitrală severă tratată minim invaziv cu Mitraclip

Cuprins

Ce este regurgitarea mitrală severă?

Regurgitarea mitrala severă reprezintă o afecțiune a valvei mitrale, una dintre cele patru valve ale inimii. Aceste valve se aseamănă cu niște porți care se deschid și se închid, permițând sângelui să curgă într-o singură direcție prin inimă.

Atunci când suferi de regurgitare mitrală, valvă mitrală nu se închide complet și astfel, jetul de sânge este bidirecțional (în loc de unidirecțional), circulă dintr-o cameră în alta, fenomen care poate conduce, în timp, la o acumulare de sânge în atriu, creșterea presiunilor în atriu, supraîncărcarea circulației pulmonare (acumulare de apă în plămâni) și în timp, la o scădere a debitului cardiac.

Simptome regurgitare mitrală

Regurgitarea mitrală poate să apară din cauza mai multor factori, cum ar fi deteriorarea valvei mitrale în timpul vieții – cauza degenerativă, prolaps de valvă mitrală, bolile ischemice -  infarctul miocardic, o infecție – endocardită infecțioasă, afecțiune a mușchiului cardiac, reumatismul, traumatisme,  boli inflamatorii, anomaliile congenitale.

Simptomele regurgitării mitrale pot include:

  • dificultăți de respirație
  • oboseală
  • palpitații
  • tuse și umflarea extremităților

Cum aflu dacă sufăr de regurgitare mitrală?

Dacă în istoricul familiei tale sunt membri cu afecțiuni cardiovasculare și dacă prezinți unele dintre simptomele menționate mai sus, este important să te programezi la o consultație cardiologică. Pentru stabilirea diagnosticului de regurgitare mitrală este necesară o evaluare cardiologică completă cu  efectuarea  examenului clinic, analizelor de sânge, electrocardiogramei (EKG), ecocardiografiei transtoracice și ulterior în funcție de caz, completarea investigațiilor cu ecografie transesofagiană. 

Examenul fizic constă în ascultarea sunetelor inimii cu un stetoscop, metodă care poate dezvălui un sunet suprapus zgomotelor cardiace (suflu cardiac) sau tahicardie (frecvența cardiacă crescută), fibrilație atrială (bătăi neregulate ale inimii).

Electrocardiograma (EKG) este o procedură non-invazivă care măsoară activitatea electrică a inimii și poate ajuta la detectarea oricăror anomalii, cum ar fi tulburările de ritm cardiac și alte afectări cardiace.

Ecocardiografia este o metodă de diagnostic care utilizează ultrasunete pentru a vizualiza structura inimii și funcționalitatea ei. Această investigație poate oferi informații detaliate despre valvele inimii, cum ar fi aspectul lor,  gradul de regurgitare mitrală, evaluează dimensiunile cavităților inimii, evaluează performanța sa ca pompă (inima poate fi asemănată cu o pompă care asigură circulația sângelui). Diagnosticul de certitudine se pune prin ecografie transtoracică.

 

Programează-te la o consultație cardiacă!

Află cât costă aici!

După efectuarea consultației cardiace și a testelor de diagnosticare, medicul cardiolog poate stabili un diagnostic corect și în funcție de severitatea afecțiunii, un plan de tratament medicamentos, o intervenție minim invazivă sau o operație chirurgicală.

Cazul unui pacient ARES tratat de regurgitare mitrală severă

Vă prezentăm cazul unui pacient de 63 de ani internat recent la Spitalul Județean Pitești pentru oboseală și dificultate de a respira la eforturi mici, fiind diagnosticat cu insuficiență cardiacă congestivă în context de cardiopatie ischemică instalată în urma unui infarct miocardic acut

Insuficiența cardiacă congestivă este o afecțiune care afectează inima astfel încât să nu mai poată pompa suficient sânge pentru a răspunde cerințelor organismului. În timp, această afecțiune poate duce la acumularea de lichid în plâmâni și alte țesuturi, cauzând simptome precum oboseală, dificultate la respirație, tuse și umflarea extremităților.

În urma acestor evenimente cardiace, pacientul a fost diagnosticat cu o regurgitare mitrală severă funcțională în contextul unei disfuncții cardiace sistolice severe (mușchiul inimii fiind sever afectat) pentru care a solicitat ajutorul medicilor ARES.

A fost transferat la ARES București din incinta spitalului Monza, unde echipa medicală formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Iulian Călin și dr. Caterina Loghin a preluat pacientul și a efectuat investigațiile preoperatorii, ulterior, intervenția de implantare a dispozitivului Mitraclip.

Doctorul Vlasis Ninios și dr. Iulian Călin, în timpul unei proceduri Mitraclip

Eligibil pentru tratamentul regurgitării mitrale cu ajutorul dispozitivului Mitraclip, pacientul a fost condus în sala de intervenții unde dr. Vlasis Ninios, proctor al procedurii Mitraclip și dr. Călin Iulian, medic interventionist au efectuat cu succes procedura Mitraclip.

Pacientul a fost externat în stare bună și este așteptat la controalele periodice pentru a urmări evoluția.

Dispozitiv Mitraclip - Ce este și cum se implantează?

Dispozitivul Mitraclip

Dispozitivul Mitraclip este un dispozitiv medical introdus în inimă pe cale femurală, adică minim invaziv, printr-o puncție la nivelul venei femurale (la rădăcina coapsei). Mitraclip prinde marginile valvei mitrale cu o clemă care le unește și le ține aproape una de cealaltă, reducând astfel refluxul de sânge.

Procedura este realizată sub anestezie generală și necesită o spitalizare de 24-48h după intervenție.

Cum se realizează tratamentul regurgitării mitrale?

Procedura Mitraclip se efectuează în laboratorul de angiografie și, de obicei, se practică sub anestezie generală,  control radiologic și ecografic (ecocardiografie transesofagiană). Este o tehnică percutană nechirurgicală de corectare a insuficienței mitrale la pacienții cu un risc mare pentru intervenție chirurgicală. Prin această tehnică se realizează o puncție în vena femurală (la plica coapsei), se introduce sistemul Mitraclip și anume, un cateter ghid și un sistem care conține clipul cu două "brațe", fiecare cu o porțiune centrală (“gripper”) care facilitează unirea celor două foițe ale valvei.

Prin această procedură, se îmbunătățește considerabil funcția cardiacă,  se ameliorează simptomele, calitatea vieții și prelungește astfel viață pacientului. Timpul de recuperare postoperator este mult mai mic decât în cazul unei operații chirurgicale, constând în două zile de internare. După externare, pacientul își poate relua activitatea zilnică fără nicio restricție.

Studiile clinice au arătat că dispozitivul Mitraclip poate îmbunătăți simptomele pacienților și poate reduce gradul de regurgitare mitrală. În cele mai multe dintre cazuri, dispozitivul Mitraclip este o opțiune de tratament viabilă pentru pacienții cu regurgitare mitrală severă care prezintă un risc ridicat în cazul unei intervenții chirurgicale clasice. [1]

Pentru a afla detalii suplimentare despre procedura cu dispozitiv Mitraclip, poți lua legptura cu unul dintre consultanții noștri medicali.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor