21 noiembrie 2019

Pulsul – care sunt valorile normale? Doctor Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog

Pulsul – care sunt valorile normale? Doctor Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog

Cuprins

  Pulsul – care sunt valorile normale?

  Dr Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog - ARES

  Pulsul normal este între 60 și 80 de bătăi pe minut, în repaus. Aceste valori sunt însă diferite de la o persoană la alta, fără a indica neapărat prezența unei patologii. Spre exemplu, bărbații sunt mai parasimpatomimetici adică au un sistem nervos parasimpatic mai dezvoltat și pot fi mai bradicardici, mai ales dacă fac și sport. Un bărbat poate să aibă pulsul puțin peste 50 , fără ca acest lucru să aibă vreo semnificație patologică. Femeile sunt simpatomimetice adică au sistemul nervos simpatic predominant, ceea ce înseamnă că pot avea pulsul în repaus 90-100 de bătăi pe minut, fără să fie determinat de o afecțiune.

  La efort fizic, oricne ar trebui să poata atinge frecvența maximală proprie, care înseamnă că din 220 scădem valoarea vârstei. Astfel, un bărbat de 30 de ani ar trebui să poată atinge pulsul 190 fără să existe probleme, atunci când face sport. La efort fizic extrem de intens este normală instalarea tahicardiei. În repaus, însă, aceasta poate ridica semne de întrebare. Dacă avem pulsul 150 stând degeaba, în mod cert este anormal.

  Când pulsul este sub 50, poate fi un semnal de alarmă. Noaptea, când dormim, și toate funcțiile sunt la un nivel bazal, atunci acest un puls mic este normal. Dar dacă pulsul este 40 și persoana în cauză a căzut pe stradă, e cu totul altceva. Acest lucru semnifică un posibil bloc și necesită o evaluare și eventual o stimulare cardiacă.

  Call Center031 9300

  SOM - Enayati

  Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

  ARES Pitesti - Muntenia Hospital

  Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
  Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

  Cluj

  Bld. Republicii nr. 8
  Cluj Napoca

  ARES Constanta - SCJU Constanta

  Bulevardul Tomis 145,
  Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

  ARES - Spitalul Monza

  Str. Tony Bulandra nr. 27
  Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

  Tulcea

  Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

  Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.