Indice Gleznă/Braț


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Indice Gleznă/Braț | MONZA ARES

Cuprins

Indicele gleznă/braț – Ce este?

Indicele gleznă/braț este o investigație medicală non-invazivă care are ca scop evaluarea circulației sanguine în arterele membrelor inferioare. Această procedură compară presiunea arterială din gleznă cu cea din braț și oferă informații despre cât de îngustate sau blocate sunt arterele de la nivelul picioarelor (ateroscleroză). Atunci când procesul de ateroscleroză se manifestă la nivelul arterelor periferice și fluxul de sânge de la acest nivel este afectat, se instalează așa numita boală arterială periferică. Pe măsură ce arterele se îngustează, simptomele bolii arteriale periferice sunt diverse și variază în funcție de individ și de severitatea afecțiunii. În timpul mersului sau a efortului fizic ce pune presiune pe membrele inferioare, pacientul poate resimți durere musculară, necesarul de oxigen pentru funcționarea normală a mușchilor fiind diminuat. Acest factor duce la apariția celui mai comun simptom în cazul bolii arteriale periferice - claudicația intermitentă. Cu toate că durerea este severă, aceasta dispare odată cu repausul.

null

Ce presupune procedura de Indice gleznă/braț?

La fel ca și în cazul măsurării tensiunii arteriale la braț, un manșon de presiune arterială este aplicat atât de gleznă, cât și pe braț. Simultan se măsoară presiunea arterială în ambele locuri, urmând ca rezultatele să fie comparate pentru a calcula acest indice.  Rezultatul este obținut prin împărțirea presiunii arteriale măsurate la nivelul gleznei cu presiunea arterială măsurată la nivelul brațului.

Cum sunt interpretate rezultatele?

Un indice normal are valoarea de 1.0 sau mai mare. Un indice mai mic față de această referință poate înseamnă prezența bolii arteriale periferice, afecțiune care presupune îngustări ale arterelor de la picioare și insuficiență circulatorie.

Cui i se recomandă această investigație?

Indicele gleznă/braț este recomandată pacienților care prezintă factori de risc cardiovascular: diabet, obezitate, sedentarism, istoric familial de boli cardiovasculare. Este recomandat pacienților care manifestă simptome specifice bolii arteriale periferice și mai ales, celor care prezintă riscul de a manifesta complicații în lipsa tratamentului, complicații precum picior diabetic sau cangrene.

Care este prețul unui Indice gleznă/braț?

Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului. Uneori, pacienții nu pot face diferența dintre investigațiile pentru care au primit recomandare și astfel se pot naște confuzii. Pentru a evita aceste confuzii și a oferi informații corecte, ne poți suna tu sau poți folosi formularul de contact și te contactăm noi!


Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Dr. Antoneta-Iulia Dăscălescu
Endocrinologie

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor