15 decembrie 2016

Aritmia cardiaca | Ce trebuie sa stii despre aritmia cardiaca?

Aritmia cardiaca | Ce trebuie sa stii despre aritmia cardiaca?

Articol medical scris de către Dr. Dimitrios Lysitsas, Electrofiziologie și Aritmologie la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Despre aritmiile cardiace

Diagnosticul de aritmie cardiaca este foarte frecvent. Aritmia cardiaca reprezintă o bataie neregulata a inimii. Bataile pot fi prea rapide, prea lente sau, in anumite cazuri, acestea au o structura neregulata.

Un exemplu concret ar fi atunci cand bataile inimii sunt prea rapide. Cu peste 100 de batai pe minut putem pune diagnosticul de tahicardie cardiaca. Cand bataile inimii sunt mai lente decat in mod normal, adica sub 60 de batai pe minut, putem pune diagnosticul de bradicardie cardiaca.  In toate cazurile de aritmie cardiaca este foarte important sa vizitati un medic cardiolog cu competenta in electrofiziologie.

Care este cea mai frecventa aritmie cardiaca?

Cea mai frecventa aritmie cardiaca este cea de fibrilatie atriala care provoaca batai neregulate si rapide. In jurul acestei aritmii atat de comune putem regasi si alte afectiuni de natura ritmica, precum: tahicardia atriala paroxistica, tahicardia ventriculara, fibrilatia ventriculara si aritmia ectopica, flutter atrial, tahicardia paroxistica supraventriculara, sindromul Wolff-Parkinson-White, tahicardia prin reintrare in nodul atrioventricular.

Fibrilatia Atriala este una dintre cele mai periculoase afectiuni cardiace, care afecteaza peste 6 milioane de oameni in Europa. In Romania, peste 200.000 de oameni sufera de aceasta afectiune. Fibrilatia atriala este o afectiune extrem de grava. Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza ca aceasta afectiune favorizeaza aparitia unui accident vascular cerebral. Un studiu al OMS ne arata ca accidentul vascular cerebral, la pacientii cu fibrilatie atriala, creste riscul de mortalitate cu peste 70% fata de pacientii care nu au fibrilatie atriala. De asemenea, recuperarea post accident vascular cerebral este redusa cu peste 40%.

Care este cauza fibrilatiei atriale?

Pentru a putea intelege cu certitudine ce inseamna aritmia, pacientii trebuie sa cunoasca faptul ca inima, ca organ, are rolul de a pompa sangele bogat in oxigen, din plamani, in restul organismului. Pentru ca inima sa poata pompa sange oxigenat in corp, aceasta are o activitate electrica foarte bine definita. Activitatea electrica a inimii contracta muschiul inimii prin generarea de curenti electrici (impuls electric), pe care ii propaga in intreaga masa a inimii. Daca sistemul electric nu functioneaza normal, adica intampina blocaje care pot incetini sau redirectiona incorect impulsul electric, atunci apar aritmiile cardiace.

De regula, cauzele batailor anormale pot fi:

Interne: (cauze de structura sau de conducere): infarctul sau leziunile muschiului cardiac survenite in urma unui infarct din trecut, malformatiile cardiace congenitale, nivelul anormal de potasiu din organism, insuficienta cardiaca si afectiunea glandei tiroidiene.

Cauze externe: Aritmiile cardiace pot fi influentate de factori externi excitatori, precum: consumul excesiv de substante: alcoolul, cafeina, medicamente de tipul stimulentelor, medicamente pentru tratarea hipertensiunii, antidepresivele, fumatul.

Care sunt simptomele afectiunii?

In momentul in care ne confruntam cu aritmiile, putem resimti bataile inimii:

  • prea lente –bradicardie
  • prea rapide – tahicardie
  • neregulate, inegale, batai sacadate

Aceste batai anormale pot fi resimtite tot timpul, batai permanente sau pot fi episodice. De altfel, pot fi simptome usoare sau severe, amenintatoare de viata. Cele mai comune simptome resimtite de catre pacient in momentul aritmiei sunt:

  • palpitatiile
  • durere in piept
  • respiratie dificila
  • lesinul (lipotimia)
  • ameteli
  • transpiratie excesiva

Cum se poate diagnostica aritmia cardiaca?

Pentru a depista anomaliile de ritm cardiac este important sa mergeti la medicul cardiolog. Acesta va efectua inainte de orice alta investigatie, consultul clinic propriu-zis. Anume, cu ajutorul stetoscopului, va asculta bataile inimii si va masura pulsul pacientului.

Se va efectua o electrocardiograma cu rolul de a evidentia eventualele modificari de ritm cardiac. In cazul modificarilor de ritm pe electrocardiograma sau in cazul in care medicul vrea sa elimine o suspiciune de aritmie cardiaca, acesta va va monta un dispozitiv de monitorizare pentru o perioada de 24 pana la 72 de ore. Aceasta investigatie se numeste Holter EKG, iar acesta monitorizeaza ritmul cardiac al pacientului in timpul activitatii sale normale, chiar si pe durata somnului. Este una dintre cele mai relevante investigatii pentru depistarea aritmiilor cardiace, avand in vedere faptul ca se poate intampla ca aritmia cardiaca sa nu apara cand va aflati in timpul unui consult medical si poate aparea cand pacientul este la birou sau cand urca scarile, ori in timpul somnului.

Alte investigatii?

Medicul cardiolog poate sa mai efectueze o ecografie cardiaca pentru a examina atat dimensiunea inimii, cat si structura acesteia. In cazul ecografiei, medicul investigheaza daca inima este afectata cumva, daca exista cauze interne pentru aparitia aritmiei cardice, cauze precum: un infarct miocardic suferit anterior, prezenta unei malformatii congenitale cardiace etc.

La indicatia medicului cardiolog se poate efectua o angiografie coronariana denumita si coronarografie, pentru a examina fluxul de sange de la nivelul arterelor coronare. Aceasta investigatie presupune internarea pacientului intre 5 ore si 24 de ore si este cea mai eficienta metoda de a descoperi eventualele stenoze coronariene, care pot conduce la infarctul miocardic acut.

Pentru a putea studia indeaproape sistemul electric al inimii, se efectueaza studiul electrofiziologic. Acesta ultima investigatie urmareste depistarea elementelor responsabile de aritmii. Este o procedura minim invaziva care urmareste activitatea electrica a inimii, observa ritmurile anormale, inregistreaza si descopera zonele responsabile de declansarea batailor aritmice.Tehnica medicala denumita mapping cardiac, se poate realiza doar in centre specializate, de catre medici cu supraspecializare si presupune internarea pacientului.

Care este conduita terapeutica?

In cazul pacientilor diagnosticati cu aritmie cardiaca usoara se pot prescrie medicamente care previn episodul aritmic.

Cand vorbim insa de aritmii severe, vorbim de tratamente pentru restabilirea de urgenta a ritmului inimii, precum defibrilarea prin soc electric sau cardioversie, implantarea de pacemaker pe o perioada scurta, ablatia cardiaca, implantarea unui defibrilator cardiac sau stimulator cardiac permanent.

Daca resimtiti palpitatii, mergeti de urgenta la un medic cardiolog pentru a efectua un consult clinic. In functie de fiecare caz in parte, de modificarile aparute pe investigatiile efectuate, medicul cardiolog, impreuna cu dvs., va putea continua investigarea simptomelor sau va putea oferi indicatia corecta de tratare a aritmiei respective. Este important ca aritmia cardiaca sa fie descoperita intr-un termen scurt de la aparitia ei, pentru a nu favoriza aparitia complicatiilor precum accidentul vascular cerebral.

Important!

Este, de asemenea, important de retinut ca, pentru majoritatea aritmiilor cardiace, exista solutii complexe de tratament. Recomandarea este sa mergeti intr-un centru specializat in tratamentul aritmiilor cardiace. Centrul trebuie sa aiba posibilitatea de a efectua, atat investigatiile simple precum consultul cardiologic si monitorizare Holter EKG. Este de preferat sa aiba posibilitatea de efectua un studiu electrofiziologic si, in functie de rezultat, posibilitatea de a trata aritmia cardiaca prin efectuarea procedurilor de Electrofiziologie precum de Ablatia Fibrilatiei Atriale, Ablatia Aritmiei Cardiace, Implantarea dispozitivelor de tip Defibrilator Cardiac si Stimulator Cardiac.

Acest articol a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor