Procedura Watchman pentru fibrilatia atriala / Tratament preventiv AVC in fibrilatia atriala


Anestezielocală/generală
Durată procedură1-3 h
Durată spitalizare24-48 h
Procedura Watchman pentru Fibrilatie Atriala | Centrele Ares | Inovatie in Cardiologie

Cuprins

Generalități despre Watchman

Procedura Watchman este o procedură intervențională recomandată pacienților cu fibrilație atrială. Această afecțiune se asociază cu un risc mare de evenimente embolice, una dintre consecințele cele mai severe fiind Atacul Vascular Cerebral. Pentru a preveni acest lucru, majoritatea pacienților cu fibrilație au nevoie de un tratament anticoagulant optim, dar care asociază un oarecare risc de sângerare. Desi există mai multe dispozitive de acest nivel, care să blocheze migrarea trombilor, dispozitivul de tip Watchman este singurul care poate fi implantat în interiorul auriculei atriale stângi.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Fibrilația atrială

Fibrilația atrială este una dintre cele mai întâlnite aritmii cardiace. Impulsurile electrice care determină ritmul cardiac apar cu o frecvență foarte mare, la nivelul atriului stâng. Frecvența undelor de fibrilație este de 400-600 pe minut. Pulsul pe care îl resimte pacientul în fibrilație, 150-160, este rata cu care acestea trec prin filtrul nodului atrioventricular.

Fibrilația poate apărea, mai rar, pe cord morfologic normal (o inimă sănătoasă) în condiții de stres: nopți pierdute, exces de consum de alcool, exces de consum de substanțe excitante. Cel mai des apare pe fond patologic, fie la oamenii care au ischemie miocardică, boli tiroidiene, diabet, hipertensiune, fie odată cu înaintarea în vârstă.

Din cauza faptului că sângele nu curge regulat prin atrii, este favorizată formarea trombilor (cheaguri de sânge), locul predilect de formare fiind la nivelul urechiușei stângi ( “extensie” a atriului stâng având și denumirea de auricula atrială).

Acești trombi pot migra în circulație și pot ajunge în orice vas de sânge. Aceste migrări pot produce consecințe serioase (AVC, infarct miocardic, ischemie mezenterică, ischemie acută de membre). În acest context, persoanele cu fibrilație atrială necesită tratament anticoagulant pentru a preveni formarea trombilor, dar și acest tratament implică riscuri de sângerare dacă nu se efectuează o monitorizare strictă a testelor de coagulare (INR).

Pentru a preveni aceste complicații se impun noi măsuri de control, una dintre metodele de prevenție fiind implantarea dispozitivului Watchman la nivelul urechiușei stângi.

Tromb format în auricula atrială

Dispozitivul Watchman

Cauze:

Fibrilația atrială poate avea mai multe posibile cauze favorizante, printre care:

 • vârsta
 • moștenirea genetică
 • istoric de probleme cardiace
 • tensiunea arterială crescută
 • boli ale plămânilor
 • hipertiroidie
 • obezitate
 • diabet

Simptomele sunt variate, de la oboseală și amețeală, la durere în piept și respirație dificilă. Unii pot simți palpitații, în timp ce alte persoane sunt complet asimptomatice.

Cele mai frecvente simptome ale fibrilației atriale sunt:

Palpitatii

Oboseala puternica

Dispnee

Durere in piept

Ameteli

Lipotimii

Cum te pregătești pentru Watchman?

 • 1. Vei face un examen clinic complet
  1. Vei face un examen clinic complet
 • 2. Vei face o radiografie toracică
  2. Vei face o radiografie toracică
 • 3. Vei face un set complet de analize de sânge
  3. Vei face un set complet de analize de sânge
 • Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc
  Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc

Cât durează internarea?

Procedura Watchman are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Durata de spitalizare este, în general, sub o săptămână, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații.

Riscuri Watchman

Complicațiile sunt rare și sunt evitate printr-o pregătire și supraveghere corespunzătoare. Complicațiile posibile includ:

 • reacții alergice la administrarea substanței de contrast, inclusiv insuficiența renală
 • reacții la compusii anestezici
 • fistule arteriovenoase la locul puncției
 • sângerari la locul puncției
 • febră
 • cefalee (durere de cap), migrenă
 • infecții
 • embolie gazoasă
 • embolizarea dispozitivului
 • revărsat lichid pericardic.

Ce se întâmplă în timpul procedurii Watchman

Procedura de implantare a dispozitivului Watchman se efectuează într-o sală de angiografie.
Înainte de a începe procedura propriu-zisă se practică ecografia transesofagiană pentru a evidenția prezența sau absența trombilor și pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care urmează a fi implantat.

Ulterior, după asepsia locală și anticoagulare optimă, medicul intervenționist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza vena femurală. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teacă. Ulterior, pe teacă se introduc catetere până la nivelul inimii. Aici se injectează substanța de contrast și se practică angiograme seriate pentru a verifica în permanență poziția cateterelor. Folosind ecografia transesofagiană intraprocedural se pune în evidență partea septului interatrial (peretele care desparte cele două atrii). Acest loc este cel mai adecvat pentru puncția transseptală și la acest nivel ghidul va fi trecut din atriul drept în atriul stâng. Ulterior, vor fi înaintate la acest nivel cateterul și dispozitivul ales pe baza măsurătorilor efecuate cu ajutorul ecografiei. Dispozitivul va fi poziționat la nivelul gurii de deschidere a auriculei atriale (urechiușei). Se verifică poziția lui prin ecografie transesofagiană și angiografie. Atunci când poziția dispozitivului Watchman® este corectă, acesta va fi eliberat. În caz contrar, va fi repoziționat și noua poziție va fi reverificată. Odată ce s-a stabilit că dispozitivul este în pozitie corectă, se vor îndepărta toate cateterele și procedura se considera încheiată.

Afla ce medici efectueaza procedura!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Dispozitivul Watchman®

Este un dispozitiv auto-expandabil, care conține o ramă de nitinol. Pe margine conține structuri de fixare la nivelul auriculei atriale, iar rama de nitinol este acoperită de o rețea formată din polyester. Rolul acesteia este de a reține trombii la nivelul auriculei. Dispozitivul Watchman® este disponibil în 5 dimensiuni, care permit potrivirea la anatomia auriculei.

Dispozitivul Watchman

Ce se întâmplă după procedură?

 • 1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
  1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
 • 2. În primele 24-48 ore vei fi extubat
  2. În primele 24-48 ore vei fi extubat
 • 3. Vei primi un tratament medicamentos
  3. Vei primi un tratament medicamentos
 • 4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații
  4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai fost supus unei proceduri Watchman, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică. Vei urma un tratament cu aspirină și antiagregant plachetar timp de aproximativ trei luni, la indicația medicului.

Testimonialul pacientului

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor