4 mai 2016

Peste 12.000 de oameni sunt așteptați să participe la cel mai mare curs de resuscitare - Centrele ARES | Lider in Cardiologie

Peste 12.000 de oameni sunt așteptați să participe la cel mai mare curs de resuscitare - Centrele ARES | Lider in Cardiologie

Centrele de Excelență ARES și Asociația Societatea de Salvare București doboară recorduri mondiale

Centrele de Excelență ARES se alătură celui mai mare curs de resuscitare din lume, organizat de către Asociația Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF).

În calitate de partener științific, Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES vor fi prezente în luna mai, pe Arena Națională, unde peste 12.000 de oameni sunt așteptați să învețe să recunoască un stop cardio-respirator, să evalueze starea unui pacient, să efectueze corect compresiile toracice și ventilația, astfel încât să poată salva viața unei persoane, în momentele critice.

Stopul cardio-respirator se instalează în situații neașteptate, greu de previzionat, situații în care persoanele fără pregătire medicală trebuie să știe să reacționeze. Cu siguranță, ar fi de preferat ca în cazurile de urgență să fie lângă noi cel mai bun doctor, cel mai bun urgentist, însă până la apariția acestora, și persoanele fără pregătire medicală pot salva viața persoanei aflată într-o situație de urgență, prin cunoașterea procedurilor de prim-ajutor.

Mă bucur că Centrele ARES fac parte din acest proiect și îmi doresc să văd alături de noi cel puțin 12.000 de oameni care vor învăța, în același timp, cum să salveze o viață. Este extrem de important ca acele secunde să fie foarte bine gestionate de către o persoană care are minime cunoștințe de prim-ajutor. “, declară Iulian Pleșcan, directorul operațional al Centrelor de Excelență ARES. 

În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, 60% dintre români decedând, printr-o astfel de boală. Aceste afecțiuni cardiace determină și apariția stopului cardio-respirator, moment în care, creierul poate supraviețui doar 3-5 minute fără oxigen, o perioadă mai lungă de timp provocând leziuni cerebrale.

Din păcate, o perioadă atât de scurtă de timp, nu asigură prezența imediată a echipajelor medicale specializate la caz, de aceea este esențială acordarea primului ajutor din partea oamenilor obișnuiți, a celor care au participat la un curs de resuscitare. Acestea pot face o diferență majoră între viață și moarte. Este important să răspândim acest mesaj, să fim conștienți de importanța cursului de prim-ajutor, astfel încât, puși în fața unei urgențe, oamenii să-și dorească să ajute și să reacționeze cu încredere.”, explică Oren Iancovici, medic specialist cardiolog și CEO-ul Centrelor de Excelență ARES.

În 2015, 447.939 de persoane au fost asistate de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov din punct de vedere medical, iar numărul de stopuri cardio-respiratorii a fost de 2.750. Dintre acestea, 108 persoane au fost readuse la viață. Rata de resuscitare în România este de 3,92%, alarmant de mică.

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate la nivel global. Potrivit ultimelor date OMS, aproximativ 17.5 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând 31% din totalul deceselor la nivel global. 7.4 milioane au fost înregistrate din cauza bolilor coronariene și 6.7 milioane din cauza infarcturilor.

Înscrierea participanților la eveniment se poate face pe www.recordpentruviata.ro.

Articole mai noi

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună