24 februarie 2020

Coronavirus: Bolnavii cu insuficienta cardiaca sunt mai fragili in fata infectiei cu coronavirus. Sfaturi de protectie pentru pacientii cu boli de inima

Coronavirus: Bolnavii cu insuficienta cardiaca sunt mai fragili in fata infectiei cu coronavirus. Sfaturi de protectie pentru pacientii cu boli de inima

Cuprins

În contextul răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus COVID-19, echipa de medici cardiologi de la ARES atrage atenția că pacienții cu un istoric cardiovascular sunt mai expuși riscului de a dezvolta complicații în cazul contractării virusului. De aceea, este important ca pacienții cu boli de inimă să respecte recomandările de igienă și să apeleze medicul curant la primele simptome: tuse, febră, dificultăți de respirație.

Potrivit unui buletin clinic publicat de Colegiul American de Cardiologie în urmă cu câteva zile, aproximativ 50% dintre pacienții care au avut nevoie de spitalizare în urma infectării cu COVID-19 suferă de afecțiuni cronice. 40% dintre pacienții cu coronavirus spitalizați au un istoric medical de afecțiuni cardiovasculare sau cerebrovasculare.

Colegiul American de Cardiologie avertizează că riscul de a dezvolta complicații este mai mare în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare. Potrivit unui raport efectuat pe 138 de pacienți spitalizați, 19,6% au dezvoltat sindrom de detresă respiratorie acută, 16,7% au dezvoltat aritmii și 7,2% afectiuni cardiace acute. O altă complicație semnalată de rapoartele medicale este miocardita – inflamarea mușchiului cardiac.

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare cronice sunt mai sensibili în fața infecțiilor virale, care le destabilizează practic echilibrul metabolic în condițile în care rezervele lor cardiace sunt deja reduse. Infecția virală afectează sistemul cardiovascular, iar în cazul pacienților care au deja o suferință cardiacă pot apărea evenimente acute sau agravări ale afecțiunii inițiale.

Ne referim în principal la bolnavii cu insuficiență cardiacă. Aceasta poate avea foarte multe cauze, de la infarct miocardic, boli valvulare sau boli congenitale. Bolnavii aceștia sunt foarte fragili pentru că o infecție cu un virus la care nu avem un tratament specific, cum e acest coronavirus, îi poate duce într-o stare de decompensare acută și atunci poate să survină decesul ca urmare a complicațiilor cardiovasculare” explică dr. Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.

În aceste condiții, pacienții cu boli de inimă trebuie să respecte recomandările generale pentru protejarea de infecția cu noul coronavirus. Acestea includ spălarea frecventă pe mâini cu apă și cu săpun și dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool, evitarea locurilor aglomerate și a contactului direct cu persoane care prezintă simptome de infecție și prepararea corectă din punct de vedere termic a produselor de origine animală.  În plus, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție.

Iată câteva sfaturi de la medicii cardiologi:

 

  • La pacienții mai în vârstă este mai puțin probabil să apară febra, așadar simptomele care trebuie să vă dea de gândit sunt tusea și dificultățile de respirație. Nu confundați aceste simptome cu cele provocate de afecțiunile cardiovasculare. Dacă aveți motive să suspectați o infecție, adresați-vă medicului dumneavoastră curant.
  • Este important ca pacienții cu afecțiuni cardiovasculare să fie la zi cu vaccinarea antigripală, inclusiv cu vaccinul pneumococic, din cauza riscului crescut de suprainfectare bacteriană secundară, după contractarea virusului COVID-19.
  • Pacienții care urmează o schemă de tratament stabilizator (statine, beta-blocanți, inhibitori ai ECA) trebuie să o respecte cu strictețe, mai ales în această perioadă, ca o măsură de extraprotecție împotriva decompensării bolii.

Misiunea ARES în România este dezvoltarea invoației în cardiologie și accesul unui număr cât mai mare de români la soluții terapeutice inovatoare care conservă integritatea corporală a pacientului. Începând cu 2011, la ARES au fost efectuate mii de intervenții, dintre care 12 în premieră națională absolută și una în premieră europeană. Peste 15.000 de pacienți au fost tratați cu succes la ARES.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună