Fibrom Uterin | Embolizare, beneficii și riscuri
Articol medical scris de către Dr. Cristiana Boitan, Obstetrică ginecologie la MONZA ARES Bucuresti, Bucuresti
Cuprins
Fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului, afecțiune frecventă în rândul femeilor de peste 30 de ani. Acesta se poate dezvolta în interiorul uterului, în exterior, la nivelul ligamentelor care susțin uterul în abdomen sau, mai rar, pe colul uterin.
O femeie poate avea mai multe fibroame, iar în lipsa tratamentului, ele pot crește constant în dimensiuni. Pacientele care au unul sau mai multe fibroame uterine primesc diagnosticul de uter fibromatos.
Fibrom uterin sau polip uterin?
Fibromul nu trebuie confundat cu o altă afecțiune ginecologică – polip uterin – între acestea existând mai multe diferențe. Fibromul este o tumoră care poate atinge dimensiuni foarte mari, determinând astfel un uter mărit, în timp ce un polip uterin este doar o excrescență, o bucată de țesut moale care apare în interiorul acestui organ și este fixată pe peretele uterin.
Polipul uterin nu poate atinge dimensiuni foarte mari, prin urmare va fi mai greu de diagnosticat în lipsa unor investigații mai amănunțite. Există însă și elemente comune între cele două afecțiuni: ambele apar din cauza unor tulburări hormonale, pot duce la infertilitate dacă nu sunt tratate și provoacă simptome similare (în special menstruații foarte abundente și dureroase).
Diagnosticarea fibromului uterin
Fibromul uterin apare de obicei înainte de menopauză, ca urmare a modificărilor hormonale prin care trece organismul femeii în această perioadă. După vârsta de 35 de ani, afecțiunea este întâlnită la aproximativ 45% din femei. Desigur, fibromul poate să apară și mai devreme, inclusiv la femeile foarte tinere, fertile, însă procentul celor afectate este mult mai mic, de numai 15%.
Dacă este descoperit un fibrom uterin în sarcină, medicul poate recomanda un tratament. De obicei, fibromul cu dimensiuni mic nu pune în pericol evoluția sarcinii.
Prezența unui fibrom sau a mai multor fibroame este diagnosticată de obicei printr-o ecografie vaginală sau pelviană. Fibroamele de dimensiuni mari pot fi descoperite și în timpul unui control ginecologic, prin palparea abdomenului.
Simptomele fibromului uterin
Fibromul uterin poate fi asimptomatic dacă dimensiunile lui sunt foarte mici sau dacă apare la menopauză. Însă, în general, această afecțiune se manifestă prin:
- Dureri și crampe abdominale, în zona pelvină
- Dureri de spate
- Dureri menstruale mai intense
- Menstruații prelungite, abundente și cheaguri de sânge
- Dureri în timpul actului sexual
- Disconfort sau presiune în abdomen
- Senzația frecventă de urinare (mai ales atunci când fibromul are dimensiuni mari)
- Creșterea în volum a abdomenului
- Tulburări de tranzit intestinal
- Infertilitate temporară
- Anemie.
Procedura de embolizare fibrom uterin
Embolizarea fibromului uterin este o intervenție minim-invazivă de tratament, care presupune blocarea arterelor uterine care alimentează fibroamele cu sânge. Întreruperea circulației la acest nivel duce la micșorarea în dimensiuni a fibroamelor, pentru că acestea nu mai primesc sânge.
Pentru această intervenție este necesară spitalizare timp de 24 de ore. Înainte de embolizare, pacienta nu trebuie să mănânce nimic, poate să bea doar puțină apă. Procedura are loc în sala de angiografie, unde, cu ajutorul razelor X, medicul poate vizualiza vasele de sânge din anumite zone ale corpului. La Centrele Ares embolizarea fibromului uterin este realizată de este realizată de dr. Rareș Nechifor, medic primar radiolog, specializat în această procedură.
Etapele procedurii de embolizare sunt:
- Pacienta este întinsă pe masa de angiografie, unde trebuie să stea nemișcată, pentru evitarea durerilor de spate.
- După ce asistenta dezinfectează zona cotului, medicul efectuează o anestezie locală.
- Medicul montează o teacă arterială (tub subțire din plastic) la nivelul arterei brahiale (la nivelul brațului), iar prin teacă introduce un cateter. Cateterul reprezintă un tub cu diametrul foarte mic, din plastic, pe care medicul îl utilizează pentru a naviga prin vasele de sânge.
- Sub control radiologic (imagini proiectate pe ecranul radiologic) și cu ajutorul substanței de contrast pe care o injectează, medicul poate vizualiza vasele de sânge. Astfel, ghidează cateterul până la artera uterină dreaptă.
- Medicul introduce prin tub particule speciale foarte fine, care au rolul de a bloca arterele uterine ce alimentează fibroamele. Partea sănătoasă a uterului primește în continuare sânge.
- Procedura se repetă și pentru artera uterină stângă.
- Teaca arterială este îndepărtată, iar locul înțepat se apasă timp de 10 minute, pentru oprirea sângerării. Apoi, se aplică un pansament care trebuie păstrat până a doua zi.
După intervenție, pacienta rămâne internată sub monitorizarea echipei medicale. Trebuie să bea multe lichide și nu are voie să îndoaie mâna de la cot. În schimb, se poate ridica din pat.
Beneficiile și riscurile embolizării fibromului uterin
Dintre beneficiile acestei proceduri, cel mai important este impactul minim pe care îl are asupra organismului. În timp ce operația clasică poate produce traume fizice puternice, mai ales dacă sunt îndepărtate și organele genitale interne, metoda intervențională de embolizare este mult mai blândă.
Pacienta nu rămâne cu cicatrici, timpul de recuperare este mai scurt, iar durerile ce pot apărea sunt mai ușoare. De asemenea, riscul de apariție a complicațiilor din timpul procedurii este mult mai mic, în comparație cu intervenția chirurgicală.
Procedura este efectuată rapid, într-un interval de 30-60 de minute, iar pacienta este externată în ziua următoare. După 1-2 săptămâni de repaus, ea poate reveni la activitățile obișnuite și la locul de muncă.
Embolizarea de fibrom este dureroasă?
Intervenția nu este dureroasă, însă poate apărea o senzație de căldură în locul injectat cu anestezic și în abdomen, în momentul injectării substanței de contrast. După finalizarea procedurii, la câteva ore distanță, pot să apară dureri, cu o intensitate care variază de la o persoană la alta: de la disconfort abdominal, la crampe mai intense. Durerea poate fi ținută sub control cu medicamente.
Un alt beneficiu constă în riscul mult mai redus de recidivă a fibromului, comparativ cu metoda chirurgicală. De asemenea, fertilitatea pacientei nu este afectată, ci chiar îmbunătățită.
Riscurile procedurii sunt mult mai reduse, în comparație cu alte metode de tratament. Acestea includ:
- Durerile după intervenție, dar care dispar cu ajutorul medicației.
- Alergie la anestezic sau la substanța de contrast.
- Formarea de cheaguri de sânge în locul puncției (înțepăturii) de la nivelul brațului. Acestea sunt tratate, prin aplicarea pungilor cu gheață. Extrem de rar, este necesară administrarea de antibiotice și îndepărtarea cheagului.
- Febra.
- Sângerări vaginale cu eliminare de fragmente de fibrom.
- Infecții uterine, care apar foarte rar.
În concluzie, intervenția de embolizare a fibromului uterin este o procedură mai blândă pentru organism, care tratează cu succes fibroamele uterine.
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi