16 august 2022

5% dintre copiii evaluați în cadrul campaniei Nicio Zi Fără Joacă, depistați cu afecțiuni cardiace

5% dintre copiii evaluați în cadrul campaniei Nicio Zi Fără Joacă, depistați cu afecțiuni cardiace

Cuprins

Rezultatele campaniei din 2022

Din cei 250 de copii evaluati cardiologic în cadrul campaniei gratuite de screening Nicio Zi Fără Joacă de anul acesta, aproximativ 5% au fost depistați cu afecțiuni cardiace care necesită evaluare ulterioară. Printre afecțiunile descoperite se numără malformații cardiace congenitale, precum defectul septal atrial, foramen ovale patent sau persistența de canal arterial, dar și coarctația de aortă.

Despre campania Nicio zi fără joacă

Începând cu anul 2015, când a luat naștere campania Nicio zi fără joacă – Căpitanul Inimioară și prietenii săi, medicii ARES au diagnosticat diferite afecțiuni cardiace de natură electrică și structurală în rândul copiilor înscriși. În cadrul primelor ediții ale campaniei, peste 1200 de copii au fost evaluați, iar rezultatele arată că unul din cinci suferea de o afecțiune cardiacă de care părinții nu știau.

Și în 2022 campania gratuită Nicio zi fără joacă – Căpitanul Inimioară și prietenii săi  a fost adresată copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 an și 12 ani și s-a derulat în perioada 1 iunie – 31 iulie, perioada în care micuții pacienți au fost primiți în ambulatoriul ARES din Spitalul Monza cu stickere, cărți și creioane de colorat și un panou cu eroii din povestea Căpitanului Inimoară, alături de care și-au putut face poze.  

În cadrul campaniei de screening cardiac gratuit s-au efectuat auscultația cardiacă, o electrocardiogramă și a fost evaluată tensiunea arterială.

Ce este auscultația cardiacă?

Auscultația cardiacă cu ajutorul unui stetoscop este un examen important pentru evaluarea unui pacient și are ca scop caracterizarea zgomotelor și a murmurului inimii. În cazul în care există leziuni patologice semnificative care pot avea consecințe fiziopatologice majore, acestea sunt recunoscute mai întâi la auscultație. Zgomotele anormale sunt influențate de bătăile inimii și se numesc sufluri cardiace. Dacă acestea sunt prezente, medicul cardiolog pediatru va recomanda o evaluare amănunțită a copilului prin efectuarea unei ecografii cardiace.

null

Electrocardiograma pediatrică

Electrocardiograma este deosebit de importantă în evaluarea ritmului cardiac și a depistării timpurii a diferitelor forme de aritmii periculoase sau inofensive. Aritmia cardiacă este reprezentată de orice modificare a ritmului regulat al inimii. Dacă bătăile inimii sunt prea lente, aritmia se numește bradicardie, iar în anumite situații poate pune viața în pericol. Atunci când bătăile inimii sunt prea rapide, aritmia se numește tahicardie și, de asemenea, în anumite cazuri, poate provoca moarte subită.

Însă majoritatea aritmiilor sunt inofensive, iar cele cu potențial periculos pot deveni vindecabile, dacă sunt diagnosticate la timp și tratate corespunzător.

null

Tensiunea arterială în rândul copiilor

În timpul screeningului cardiac se măsoară, cu ajutorul unui tensiometru, tensiunea arterială a copilului. Valorile ridicate (hipertensiunea arterială) în rândul copiilor sunt asociate cu boli cardiovasculare, tulburări genetice, hormonale, renale, etc.

În cazul în care una dintre aceste investigații prezintă valori anormale, medicul cardiolog va recomanda efectuarea unei ecografii cardiace, investigație care evaluează funcția cardiacă și structura inimii.

null

Ecografia cardiacă pediatrică

Ecografia cardiacă este un examen deosebit de important cu ajutorul căruia medicul măsoară cavitățile inimii, analizează valvele și pereții inimii, dar și funcția de contracție.

Printre afecțiunile descoperite în urma screeningului s-au numărat:

  • DSA – defect septal atrial - o malformație prezentă din naștere ce reprezintă o comunicare între cele două atrii și poate duce în tmp la dilatarea inimii și hipertensiune pulmonară
  • PFO - Foramen Ovale Patent - un orificiu mic, localizat la nivelul septului interatrial (perete care desparte cele două atrii)
  • Coarctație de aortă - o afecțiune congenitală reprezentând 5-8% din totalul cardiopatiilor congenitale, care presupune îngustarea (stenoza) unei porțiuni a aortei (principalul vas din corp)
  • PDA – Persistența de canal arterial - o malformație cardiacă congenitală care se caracterizează prin existența unui canal între artera pulmonară stângă și artera aortă, rămas din timpul vieții intrauterine.

null

Campania ”Nicio zi fără joacă” urmărește depistarea afecțiunilor și a malformațiilor cardiace la copii. Anual, în România, se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformații cardiace congenitale. Dintre aceștia, mai puțin de 500 sunt operați.

În anul 2014 ARES a deschis prima secție privată pentru închiderea minim invazivă a malformațiilor congenitale cardiace.

Grupul ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România, oferind soluții terapeutice inovatoare de cardiologie și radiologie intervențională. ARES deține în prezent nouă săli de angiografie în cinci centre din București, Cluj-Napoca, Pitești, Constanța și Tulcea. Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală, cu accent pe cardiologie. În spiritul acestei misiuni, de-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere medicale naționale. Din anul 2019, ARES este deținut și administrat de fondul american de investiții Highlander Partners.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună