Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Cardiologie interventionala

Insuficienta cardiaca

AVEM CEI MAI RENUMITI CARDIOLOGI DIN ROMANIA.

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati

Ce este insuficienta cardiaca?

Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii nu poate pompa suficient sange. Mai multe afectiuni pot cauza insuficienta cardiaca, printre cele mai frecvente fiind: afectiuni ale arterelor inimii (numite artere coronare, care pot fi ingustate de placi de ateroscleroza sau chiar inchise complet, ceea ce face ca sangele sa curga deficitar sau fluxul sanguin sa fie oprit complet catre zona de muschi pe care vasul respectiv o vascularizeaza), hipertensiunea arteriala (situatie in care muschiul inimii depune un efort mai mare pentru a asigura pomparea unei cantitati suficiente de sange pentru buna functionare a intregului organism, dar acest lucru duce in timp la slabirea muschiului, la contractie ineficienta si deci, la insuficienta cardiaca).

Nu toate cauzele insuficientei cardiace sunt reversibile, dar tratamentul specific poate duce la imbunatatirea semnelor si simptomelor de insuficienta cardiaca, la imbunatatirea calitatii vietii, scaderea numarului de spitalizari si la cresterea supravieturii.

Schimbarea stilului de viata, incluzand exercitiu fizic regulat, dieta hiposodata, scadere ponderala, dar si controlul factorului stress, poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii.

Cea mai buna cale de a preveni insuficienta cardiaca este de a preveni sau de a controla conditiile care duc la aceasta complicatie (de exemplu: boli ale arterelor coronare, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea).

Simptome

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Insuficienta cardiaca este o conditie care poate evolua cronic sau acut (fie ca prima manifestare, fie ca acutizare (agravare) a unei evolutii cronice).

Ca si manifestari ale insuficientei cardiace se identifica:

• dispnee (respiratie dificila) la efort initial, ulterior inclusiv in repaus sau pe timpul noptii

• oboseala, slabiciune

• edeme la nivelul membrelor inferioare (cel mai frecvent), dar in stadii mai avansate edemele se pot generaliza (conditie cunoscuta sub numele de anasarca) si pot fi identificate la nivelul peretelui abdominal, in cavitatea abdominala (lichid de ascita), in cavitatea pleurala ( lichid pleural – acumulat intre foitele care invelesc plamanii), in pericard (revarsat pericardic – acumulare de lichid intre foitele pericardului – formatiune care inveleste inima), sau se poate acumula lichid inclusiv la nivelul plamanilor (conditie cunoscuta sub denumirea de edem pulmonar) afectiune care reprezinta o urgenta medicala

• crestere rapida in greutate (semn de acumulare lichidiana in corp)

• batai cardiace rapide (tahicardie) care pot fi sau nu regulate (apar diverse aritmii cardiace)

• scaderea capacitatii de efort

• tuse persistenta, mai ales seaca, sau cu mici secretii roz-rosiatice

• cresterea diurezei nocturne (nevoie crescuta de a urina noaptea mai ales)

• greata, afectarea apetitului (lipsa poftei de mancare) si, secundar, scadere ponderala cu deficite nutritionale importante

• dificultate la concentrare, scaderea atentiei

• instalare brusca a dispneei

• cresterea tensiunii arteriale

• durere in piept – fie secundar scaderii functiei de pompa a inimii (si deci, vascularizatie insuficienta la nivelul muschiului inimii, ceea ce duce la aparitia durerii), fie ca si cauza a insuficientei cardiace (in boli ale arterelor coronare, care pot duce la afectiuni precum infarctul miocardic).

Cand este cazul sa apelati la un doctor?

Atunci cand apar simptome care sugereaza insuficienta cardiaca. In cazuri severe se va apela serviciul de urgenta. Astfel de situatii sunt:

• durere in piept (angina)

• pierderea starii de constienta (sincopa), oboseala, slabiciune extreme

• batai cardiace rapide, regulate sau neregulate, eventual asociate cu dispnee, angina, sincopa

Toate aceste simptome pot aparea in contextul insuficientei cardiace – ca si agravare a acesteia, dar ele pot fi asociate si cu alte afectiuni, unele amenintatoare de viata. De aceea, important este sa apelati serviciul de urgenta si sa fiti evaluat cat mai repede de un medic specialist, pentru a stabili cauza lor.

Daca aveti diagnosticul de insuficienta cardiaca si unele semne sau simptome se agraveaza sau apar noi manifestari, probabil insuficienta cardiaca se agraveaza sau nu raspunde la tratamentul urmat. In acest caz ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra.

Cauze

Insuficienta cardiaca se dezvolta cel mai frecvent ca si complicatie a afectarii inimii in diverse boli. In timp, inima nu mai poate pompa suficient sange pentru a face fata cererilor organismului, initial la eforturi progresiv mai mici, ulterior si in repaus. Principala activitate de pompa e mentinuta de catre ventriculul stang, care la fiecare contractie trimite in aorta o anumita cantitate de sange necesara bunei functionari a intregului organism, iar acesta, in timp, poate suferi diferite modificari (de exemplu: devine mai rigid, contractia lui fiind astfel afectata, dar si umplerea lui cu sange scade, ceea ce duce, evident, la scaderea cantitatii de sange pe care el o poate trimite in corp). De asemenea, muschiul inimii poate suferi, devine “slabit”, “obosit”, si secundar efortului imens de a mentine functia normala a inimii, in timp ventriculii se pot dilata, pana la un punct cand inima nu mai poate pompa sange suficient in corp.

Uneori, insuficienta cardiaca se complica cu acumulare de lichid in diverse zone ale corpului – frecvent la nivelul picioarelor, dar si la nivel abdominal ( fie ca si staza a sangelui la nivelul ficatului, fie ca si ascita – de obicei in cazuri mai avansate, dupa evolutie indelungata a insuficientei cardiace), dar si la nivelul plamanilor (edem pulmonar) – este ceea ce se numeste insuficienta cardiaca congestiva. Totusi, nu intotdeauna insuficienta cardiaca este si congestiva – de exemplu, dispneea (simptom frecvent intalnit in caza de revarsat pleural sau edem pulmonar) poate fi intalnita si fara existenta lichidului.
                                                                              Tipuri de insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca stanga

Lichidul poate stationa la nivelul plamanilor, ducand la dispnee, tuse cu hemoptizie (mici striuri de sange), scade debitul cardiac (cantitatea de sange expulzata de ventriculul stang in aorta) si apar semne ale scaderii acestuia, precum: oboseala, slabiciune, astenie, scaderea capacitatii de efort, ameteli/sincope, scaderea capacitatii de concentrare si a atentiei, scadere ponderala, anemie si carente nutritionale, paloare/cianoza (tegumente si mucoase vinetii – de exemplu buze, unghii), transpiratii, afectarea functiei renale
Insuficienta cardiaca dreapta

Lichidul poate stagna in abdomen, membre inferioare – apar edemele la nivelul picioarelor, ulterior si la nivelul peretului abdominal, staza la nivel hepatic, cu durere secundara, lichid de ascita, meteorism abdominal (balonare), greata, anorexie (lipsa apetitului), icter/cianoza.
Insuficienta sistolica

Atunci cand contractia ventriculului stang este afectata si nu mai poate indeplini functia de pompa.
Insuficienta cardiaca diastolica (denumita si insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie normala)

In acest caz, ventriculul stang este rigid si nu se poate relaxa eficient (intre doua contractii ventriculul se relaxeaza, lucru care permite umplerea lui cu sange; atunci cand relaxarea este afectata, va scadea umplerea) si pentru a functiona normal ca si pompa, el va depune un efort suplimentar, care insa, in timp, duce la epuizare si la disfunctie de tip sistolic.

Oricare dintre afectiunile urmatoare poate duce la insuficenta cardiaca – unele dintre ele pot fi prezente fara niciun semn!

Boli ale arterelor coronare – infarctul miocardic: afectarea coronariana este forma cea mai frecventa de boala cardiaca si, de asemenea, cea mai frecventa cauza de insuficienta cardiaca. Coronarele sunt artere care vascularizeaza inima; in timp, ele se pot ingusta, mai mult sau mai putin, datorita depunerilor de colesterol (placi de ateroscleroza). Atunci cand ingustarile sunt severe, sangele va circula deficitar in acea portiune, ceea ce va duce la scaderea cantitatii de sange (bogat in oxigen) la nivelul muschiului vascularizat de vasul respectiv, muschi care va suferi de lipsa de oxigen (conditie numita ischemie). Uneori, aceste ingustari (stenoze) permit circulatia sangelui suficient pentru a asigura un minim necesar sanguin, dar nu suficient pentru a se indeplini o functie de pompa. Atunci cand unul sau mai multe vase sunt inchise complet, acut, se produce infarctul miocardic, care poate avea consecinte severe (inclusiv decesul), de obicei permanente.

Hipertensiunea arteriala: tensiunea (presiunea) arteriala reprezinta forta cu care inima pompeaza sange in artere. Daca aceasta presiune este crescuta, inima trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a asigura circulatia sangelui in artere, iar acest lucru face ca in timp muschiul inimii sa sufere modificari adaptative, care initial permit functia normala, dar care, in timp duc la insuficienta lui.

Afectari valvulare: valvele cardiace mentin circulatia sangelui in directia normala. Afectarea valvulara (data de un defect cardiac, boli coronariene, infectii cardiace) forteaza inima sa “munceasca” mai mult pentru a mentine fluxul de sange necesar, in directia normala si, dupa un timp se ajunge la slabirea inimii si la insuficienta ei. Pe de alta parte, diagnosticate in timp util, aceste afectiuni pot beneficia de tratament optim chirugical, prevenindu-se astfel deteriorarea ireversibila.

Afectarea muschiului inimii (cardiomiopatie): intalnita in infectii, consum de alcool sau de alte toxice ( medicamente de tipul chemoterapicelor, droguri – cocaina). Exista si afectiuni determinate genetic: cardiomiopatia hipertrofica – care consta in ingrosarea muschiului inimii, respectiv cardiomiopatia dilatativa – care presupune slabirea muschiului inimii si dilatarea cavitatilor acesteia.

Miocardita reprezinta inflamatia muschiului cardiac, frecvent fiind cauzata de infectii virale, poate duce la insuficienta cardiaca stanga.

Defecte cardiace congenitale care supun inima unor eforturi mai mari in timp pentru buna functionare, putand determina insuficienta cardiaca.

Aritmii ( ritm anormal al inimii) determina un ritm cardiac prea rapid, ceea ce afecteaza umplerea ventriculara si determina un efort suplimentar cardiac pentru mentinerea functiei de pompa, in timp avand acelasi efect de epuizare, ca si in cazul afectiunilor descrise anterior. Pe de alta parte, si un ritm cardiac scazut poate avea aceeasi consecinta, prin expulzia unei cantitati de sange insuficiente.

Alte afectiuni: boli cronice precum diabetul zaharat, disfunctii tiroidiene (fie hiper – , fie hipo – tiroidismul), hemocromatoza ( cantitate crescuta de fier in orgasnism), amiloidoza (depunere de lanturi de proteine), deficit de vitamina B1(boala beri-beri), tulburari respiratorii (de ex. apnee de somn)

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In ceea ce priveste insuficienta cardiaca acuta, exista mai multi factori care pot determina agravarea unei insuficiente cardiace cronice sau care pot determina insuficienta cardiaca acuta:

• aritmii sau blocuri atrio-ventriculare (cu ritm cardiac scazut)

• infectii : pulmonare, renale, biliare, cardiace (endocardita infectioasa, miocardita)

• reactii alergice

• trombembolism pulmonar ( existenta unor cheaguri sanguine in circulatia pulmonara)

• criza hipertensiva (cresterea importanta a valorilo tensiunii arteriale)

• anemie, deficit de vitamina B1, fistule arterio-venoase (comunicari anormale intre artere si vene)

• hipoxemie (oxigen insuficient) (de ex: apnee de somn, la altitudini crescute >3000m)

• medicamente precum: antiinflamatoare (steroidiene sau non-steroidiene), inotrop pozitiv de tip digitalic – in anumite situatii care pot favoriza acumularea ei

• disfunctii tiroidiene

• lipsa mentinerii unui tratament adecvat si a unui regim corespunzator: consum de sare, de alcool, efort excesiv, nerespectarea tratamentului medicametos prescris.

Factori de risc

Chiar si existenta unui singur factor de risc poate fi suficienta pentru a cauza insuficienta cardiaca, dar cu siguranta mai multi factori de risc cresc posibilitatea de dezvoltare a acestei afectiuni. Printre acestia se numara:

• Hipertensiunea arteriala

• Boli coronariene

• Infarctul miocardic

• Diabetul zaharat – intrucat creste riscul atat de hipertensiune, cat si de boli coronariene

• Unele medicamente antidiabetice – de tipul rosiglitazonei (avandia) si pioglitazonei (actos) par sa creasca riscul de insuficienta cardiaca. Nu opriti singuri administrarea lor, ci discutati despre utilizarea lor cu medicul specialist

• Sindromul de apnee de somn – respiratie necorespunzatoare pe parcursul noptii, ceea ce are ca si efect perioade de deprivare de oxigen si cresterea riscului de hipertensiune, aritmii.

• Defecte congenitale cardiace.

• infectii virale

• consum de alcool

• aritmii

Complicatii

Includ:

• afectare renala – mergand pana la insuficienta renala – prin scaderea fluxului sanguin renal se produce deteriorare renala, cu consecinte severe in lipsa tratamentului adecvat, putandu-se ajunge la dializa. In plus, tratamentul recomandat in insuficienta cardiaca poate avea consecinte pe functia renala, de aceea necesita urmarire stricta periodica

• afectare valvulara – prin dilatarea inimii sau prin cresterea presiunii in interiorul cavitatilor cardiace se poate ajunge la disfunctii valvulare de tip insuficienta, intrucat valvele nu se vor putea inchide complet

• disfunctie hepatica – se produce staza hepatica ceea ce duce la cresterea presiunii la nivelul ficatului si secundar suferinta hepatica

• accident vascular cerebral – prin dilatarea inimii si afectarea contractiei cardiace, sangele poate stagna , ceea ce favorizeaza formarea trombilor (cheaguri de sange) care pot insa sa ajunga insa in circulatie, inclusiv la nivel cerebral, producand AVC.

In anumite situatii, simptomele si functia cardiaca se pot imbunatati cu tratament corespunzator. Totusi, nu trebuie neglijat faptul ca insuficienta cardiaca este o afectiune cu potential letal. Unii pacienti pot dezvolta afectare severa cardiaca, care poate necesita terapii extreme, inclusiv de tipul transplantului cardiac sau asistare artificiala cu dispozitive care suplinesc functia inimii.

Pregatirea pentru vizita medicala:

Ce puteti face?

Inainte de vizita medicala ar trebui sa fiti avizat cu privire la anumite conditii, restrictii, in vederea unor anumite teste, de exemplu.

Notati-va orice simptom, lista de medicamente, vitamine, suplimente.

Fiti pregatiti sa discutati despre dieta si activitate fizica, tipuri de tratamente, fie medicamentos, fie non-medicamentos.

Intrebati oricand aveti nelamuriri.

Tineti cont de faptul ca nu e niciodata prea tarziu pentru schimbarea stilului de viata: oprirea fumatului, reducerea consumului de sare, activitate fizica regulata, alimentatie sanatoasa. Oricat de banal ar parea, sunt masuri simple, dar care pot preveni instalarea sau agravarea afectarii cardiace.

Teste diagnostice:

Pentru diagnostic, medicul dumneavoastra va face o anamneza (serie de intrebari pentru a completa istoricul medical) completa, atat privind persoana dumneavoastra, cat si membrii inruditi ai familiei, pentru a decela eventuale afectiuni si factori de risc. Ulterior veti fi supus unui examen fizic complet.

Apoi, se pot efectua o serie de teste specifice:

• Probe sanguine

• Radiografie pulmonara

• Electrocardiograma

• Ecografie cardiaca – este cea cu ajutorul careia se poate diagnostica insuficienta cardiaca (dreapta/stanga, sistolica/diastolica/globala; permite masurarea fractiei de ejectie – cantitatea de sange expulzata de ventricul in aorta, din totalul volumului de sange continut in ventricul, se exprima in procente), poate evidentia o cauza (de ex: afectari valvulare, defecte cardiace congenital, anomalii de contractie a muschiului cardiac), poate evidentia si complicatii ale insuficientei cardiace, si permite si evaluarea raspunsului la tratament.

• Teste de stres – care evalueaza raspunsul inimii in conditii de efort. Se practica un anumit grad de efort, care creste progresiv, pe covor rulant/bicicleta si se monitorizeaza EKG pe durata efortului pentru a se urmari eventualele modificari care pot sa apara. Poate determina cat de bine raspunde organismul la afectarea cardiaca, in timpul efortului si poate orienta tratamentul pe termen lung. Se pot practica de asemenea, teste imagistice de stress (ex: scintigrafie sau ecografie)

• RMN cardiac

• Angiografie coronariana (coronarografie) – pentru a evidentia eventualele stenoze ale arterelor coronare. Pe un cateter subtire, introdus pe un vas arterial (la nivel inghinal sau la nivelul bratului) se injecteaza substanta de contrast la nivelul arterelor coronare, ceea ce permite vizualizarea acestora pe un ecran radiologic. In anumite situatii, daca se considera necesar si oportun, se poate decide tratamentul interventional al acestor stenoze (angioplastie) fie prin dilatarea leziunii cu un balon (angioplastie cu balon), fie prin implantarea unor mici dispozitive – denumite stenturi, care au rolul de a mentine vasele deschise (angioplastie cu implantare de stent).

• Biopsie endomiocardica – rar se efectueaza, de catre anumiti specialisti, si presupune recoltarea unei mici portiuni de la nivel cardiac, cu scopul de a diagnostica anumite afectiuni (ex. miocardita).

Tratament:

Insuficienta cardiaca este o conditie cronica care necesita management pe termen lung. Cu un tratament corect si complet, manifestarile pot fi mult imbunatatite si o parte din afectare sa fie recuperata (depinzand insa si de cauza). Un tratament corect condus poate duce la cresterea calitatii vietii, la scaderea numarului de spitalizari, la cresterea duratei de viata. In plus, in anumite situatii tratamentul cauzei duce la corectia insuficientei cardiace (ex: corectie in caz de afectari congenitale sau valvulare, tratamentul aritmiilor – de exemplu prin ablatie, angioplastie in caz de stenoze coronariene).

Insa, pentru majoritatea pacientilor, tratamentul insuficientei cardiace presupune un control riguros al factorilor de risc si modificarea stilului de viata, un tratament medicamentos adaptat, optim si, uneori, utilizarea unor dispozitive care sa sustina functia corecta a inimii.

In ceea ce priveste stilul de viata, asa cum am specificat anterior, masurile se refera la oprirea fumatului si a consumului de alcool, scaderea ponderala, exercitiu fizic regulat, dieta hiposodata si o alimentatie sanatoasa, saraca in grasimi animale, bogata in fructe si legume.

Medicatie:

Se utilizeaza de obicei combinatii de medicamente, dovedite a fi eficiente in acest tip de afectiune. In mod normal, tratamentul se incepe cu doze mici, urmand a fi crescute treptat, in functie de anumiti parametrii, pana la dozele maxim eficiente, cu efect pe supravietuire, calitatea vietii, scaderea numarului de spitalizari. Pentru ca acest lucru sa se intample, este necesara urmarirea periodica.

Frecvent se utilizeaza medicamente de tipul:

Inhibitori de enzima de conversie a angiotensinei (IECA) ex: prestarium, enap, enalapril, accupro, zomen, captopril, ramipril, tritace…cu mentiunea ca medicul dumneavoastra ar trebui sa opteze pentru medicamentul potrivit, dovedit a fi util, la doze eficiente.

Blocanti ai receptorilor de angiotensina II (sartani) cu actiune similara cu IECA: telmisartan/micardis, valsartan, irbesartan, losartan, olmesartan

Beta blocante : ex: carvedilol, metoprolol, bisoprolol, nebivolol.

Inotrop pozitiv de tip digitalic – poate fi utilizat la anumiti pacienti, medicul dumneavostra va decide daca este potrivit in ceea ce va priveste.

Diuretice: ex: furosemid, nefrix, torasemida, bumetanida. Sunt principalele medicamente utilizate in cazul edemelor, dozele lor putand fi ajustate, la nevoie, la crestere ponderala rapida ( cel mai probabil datorita acumularii de lichid in organism, ceea ce poate duce la agravarea manifestarilor insuficientei cardiace; de ex: dispnee).

Antagonisti ai aldosteronului: spironolactona, eplerenona

Inotropi: utilizati in cazuri severe cu administrare intravenoasa, pentru a mentine activitatea de pompa a inimii si valori normale ale tensiunii arteriale, mai ales atunci cand nu se obtine raspuns cu terapie clasica.

Cel mai probabil doctorul va va prescrie o asociere de mai multe medicamente dintre cele prezentate mai sus, la acestea se pot aduga si alte medicamente pentru controlul simptomelor sau al factorilor de risc ( de exemplu: nitrati pentru durere – nitroglicerina, nitropector, olicard; sau statine pentru controlul optim al colesterolului si trigliceridelor – sortis, crestor, simvacard).

Aceste tratamente nu sunt insa lipsite de efecte secundare, unele potential fatale, de aceea se impune efectuarea periodica a unor teste de laborator care urmaresc functia renala, ionograma (nivelul de sodium si potasiu), hemograma (numarul principalelor elemente sanguine), functia hepatica (transaminaze). Asa cum am precizat, pentru a fi eficient, un tratament trebuie sa fie corect si complet, la doze care s-au dovedit a fi cele eficiente in insuficienta cardiaca, astfel incat rezultatele sa fie pozitive. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesara urmarirea periodica, controlul datelor de laborator, dar si al altor constante personale (precum greutate, tensiune arteriala, frecventa cardiaca, diureza – cantitatea de urina pe 24 de ore).

In afara tratamentului medicamentos, exista si o serie de masuri terapeutice moderne, de tip interventional sau chirurgical, fie in scop curativ, fie pentru a imbunatati prognosticul insuficientei cardiace.

Astfel, in anumite situatii se poate indica tratament chirurgical de tip by-pass aorto-coronarian, pentru tratamentul bolilor coronariene (in acest caz, se uitilizeaza alte vase – artere sau vene, pe care chirurgul le va folosi pentru a face legatura intre aorta si coronarele afectate de ateroscleroza, pentru a permite sangelui sa circule). Tot chirurgical se pot corecta si leziuni ale valvelor inimii sau diferite defecte congenitale, acestea din urma putand fi abordate si interventional (de exemplu: inchidere cu dispozitive de tip umbreluta a defectelor septului interatrial de tip DSA sau foramen ovale, sau implantare de dispozitive in caz de persistenta de canal arterial…)

Uneori, sustinerea functie de pompa poate fi realizata sau mentinuta prin implantarea unor dispozitive la nivel cardiac, de tipul:

Defibrilator cardiac implantabil: dispozitiv asemanator unui pacemaker (stimulator) care presupune un generator implantat sub pielea toracelui, in partea stanga, desupra muschiului pectoral, la care se conecteaza sonde care vor fi fixate intracardiac, cu scopul de a monitoriza ritmul cardiac si de a trata tulburarile de ritm sau opririle cardiace, care pot pune viata in pericol, prin administrare de soc intern sau prin stimularea batailor inimii ( acestea realizandu-se prin intermediul sondelor).

Terapia de resincronizare cardiaca(CRT) sau pacing biventricular: in acest caz, sondele vor fi localizate la nivelul ambilor ventriculi, astfel incat contractia lor sa fie coordonata, cat mai aproape de cea a unei inimi normale, asa incat sa se mentina pompa cardiaca.

Dispozitive de asistare ventriculara: sunt dispozitive care se monteaza fie la nivelul toracelui, fie la nivel abdominal, atasate de o inima mult prea afectata, pentru a o ajuta sa realizeze functia de pompa. Este, de obicei, un pas premergator transplantului cardiac sau ca o alternativa la transplant la cei care nu sunt candidati pentru acest tip de interventie.

Transplantul cardiac: la cei la care tratamentele clasic si cel modern nu mai sunt suficiente pentru controlul insuficientei cardiace, in cazuri selectionate, extrem de severe, tinand cont de o serie de criterii foarte stricte.

Modificarea stilului de viata

Poate avea ca si consecinta ameliorarea semnificativa a manifestarilor corelate cu insuficienta cardiaca si poate, de asemenea, incetini sau chiar opri progresia bolii.

Sunt incluse:

Oprirea fumatului: fumatul este asociat cu bolile coronarelor, dar si ale altor vase, cu hipertensiunea arteriala, scade cantitate de oxigen in sange, creste frecventa cardiaca. In plus, reprezinta contraindicatie pentru transplantul cardiac.

Cantarire zilnica: in fiecare dimineata, dupa urinat, inainte de micul dejun sau de administrare de lichide. O crestere ponderala rapida poate sugera acumulare lichidiana si risc de decompensare cardiaca, care poate necesita ajustarea tratamentului.

Restrictie sodata: sarea in exces favorizeaza retentia apei in organism si aparitia edemelor. Se recomanda un consum de 2-3 g de sare pe zi – cantitate care de obicei este continuta in alimentele obisnuite. Atentie deci: nu mai adaugati sare in mancare, sau alte preparate cu continut crescut de sare (vegeta, delikat, knorr…), nu consumati produse cu continut crescut de sare (branza sarata, cascaval, mezeluri, muraturi, fast-food…). Nu utilizati substituenti de sare in exces – consultati-va medicul inainte de a face acest lucru, pentru a stabili profilul de siguranta.

• Mentinerea unei greutati optime: scadere ponderala in caz de greutate excesiva.

Dieta saraca in grasimi saturate , grasimi de tip trans si colesterol. Se recomanda grasimi nesaturate, acizi de tip omega 3 si omega 6, grasime de peste.

• Evitarea consumului excesiv de alcool

Limitarea aportului de lichide in cazul insuficientei cardiace severe, la recomandarea medicului.

Exercitiu fizic regulat exista programe corespunzatoare pentru pacientii cu insuficienta cardiaca, pentru a promova un stil de viata activ, dar care sa nu suprasolicite inima suplimentar.

Reducerea stressului pe cat posibil.

Somn odihitor uneori, pacientii cu insuficienta cardiaca pot avea probleme pe parcursul noptii, datorita senzatiei de sufocare, dispneei. Pentru a preveni acest lucru, se recomanda dormitul pe mai multe perne, astfel incat corpul sa fie la un unghi de cca 45 de grade. De asemenea, daca se asociaza sindrom de apnee de somn, teste special pneumologice pot indica utilizarea de dispozitive pentru administrarea de oxigen pe parcursul noptii. De asemenea, un discomfort poate fi reprezentat de tratamentul diuretic, care, administrat inainte de culcare poate duce la trezire frecventa pe parcursul noptii, datorita necesitatii de a mictiona.

Pe de alta parte, tineti minte ca aceste masuri au si rolul de a preveni aparitia unor boli cardiace care pot duce la insuficienta cardiaca si nu uitati ca nu este niciodata prea tarziu pentru a adopta un stil de viata sanatos.

De retinut:

Desi multe cauze ale insuficientei cardiace nu sunt reversibile, stilul de viata si un tratament corect condus poate ajuta la ameliorarea simptomelor, cresterea calitatii vietii, scaderea numarului de spitalizari de cauza cardiaca si cresterea duratei de viata.

Colaborati impreuna cu doctorul dumneavoastra pentru a obtine rezultatele optime. Fiti atent la modificarile care apar la nivelul corpului dumneavostra, astfel incat sa puteti cere ajutor la nevoie si sa puteti fi indrumat corespunzator.

Cum va putem ajuta noi?

Asa cum am spus, insuficienta cardiaca este cel mai frecvent o afectiune cronica, cu evolutie indelungata, care necesita tratament pe termen lung si evaluari periodice.

La clinica noastra veti beneficia de ajutorul unei echipe specializate pentru o urmarire optima a tratamentului insuficientei cardiace, in scopul de a obtine cele mai bune rezultate. Veti beneficia de consiliere in ceea ce priveste un stil de viata sanatos, asupra felului in care puteti interveni astfel incat sa obtineti incetinirea progresiei bolii.

Specialistii nostri va pot ajuta la nevoie cu recomandari privind o dieta sanatoasa, un program optim de exercitii pentru promovarea unei vieti active.

Nu uitati ca o cauza importanta a decompensarii cardiace o reprezinta nerespectarea regimului sarac in sare, care favorizeaza retinerea apei in organism si aparitia edemelor.

Cantariti-va zilnic! Si nu uitati ca,o crestere de peste 1.5kg de la o zi la alta inseamna cel mai probabil retentie hidrica si necesita ajustarea dozei de diuretic. Nu ezitati sa cereti sfatul specialistilor nostri, care va vor ajuta in conducerea corecta a tratamentului diuretic.

De asemenea, va punem la dispozitie laboratorul nostru, pentru a efectua analizele periodice pe care medicul curant le-a recomandat, asa incat tratamentul sa fie condus in limite de siguranta, si sa poata fi optimizat conform recom care trebuie insa sa fie crescute progresiv, in limita tolerantei pana la doze maxim admise, asa incat tratamentul sa fie eficient!!! In caz contrar, el nu va fi suficient pentru a obtine ameliorarea simptomelor, cresterea calitatii vietii, scaderea necesarului de spitalizari si cresterea supravietuirii.

In plus, prin intermediul nostru, medicul dumneavoastra curant va putea fi in permanenta informat despre starea dumneavoastra, mentinand astfel o buna colaborare cu acesta. In acord cu dumneavoastra si cu medicul curant, putem asigura programari ulterioare, la care medicul poate evalua evolutia pe baza testelor efectuate, pe baza modificarilor survenite in stilul de viata si, eventual ale schemei de tratament la nevoie. (de ex: schema de administrare a diureticului).

In plus, in clinica noastra puteti beneficia si de tratamente moderne ale afectiunilor care stau la baza insuficientei cardiace (de tipul defectelor cardiace congenitale, bolilor coronariene) sau al complicatiilor insuficientei cardiace (implantare de dispozitive de tip stimulator, defibrilator, terapie de resincronizare cardiaca).

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Foarte important de retinut este faptul ca, in clinica noastra, conform acestui program de urmarire a evolutiei insuficientei cardiace, veti beneficia de evaluare in sistem ambulator, astfel ca, pentru orice problema acuta nu ar trebui sa ezitati sa apelati serviciul de urgenta 112, pentru a va adresa celui mai apropiat spital.

Puteti beneficia de spitalizare si servicii de specialitate si in clinica noastra, daca doriti, dar separat de forma de abonament care presupune dispensarizarea in ambulator pentru insuficienta cardiaca. In acest sens, in scop informativ si pentru prezentarea formelor legale, consultantii nostri va pot oferi detalii suplimentare.

X
Sună Mesaj