15 ianuarie 2021

Cardiologii ARES: Pacienții care iau tratament anticoagulant se pot vaccina anti-Covid în siguranță. Iată de ce trebuie să țină cont

Cardiologii ARES: Pacienții care iau tratament anticoagulant se pot vaccina anti-Covid în siguranță. Iată de ce trebuie să țină cont
Articol medical scris de către Dr. Iulian Călin, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Cei mai buni cardiologi din Romania!

Completeaza formularul si te programam noi!

În contextul campaniei de vaccinare care se derulează pe teritoriul țării noastre, tot mai mulți pacienți cu afecțiuni cardiace, în special pacienții cu probleme de coagulare a sângelui, se întreabă dacă și în ce condiții se pot vaccina.

Medicii cardiologi din echipa ARES fac câteva precizări pentru pecienții cardiaci care sunt sub tratament cu medicamente anticoagulante sau antiplachetare. În cazul acestora, vaccinarea trebuie să se facă în condiții speciale.

•           Pacienții anticoagulați care se află sub tratament cu Sintrom sau Trombostop pot fi imunizați cu condiția ca valoarea INR să se situeze în pragul terapeutic, între 2.0 și 3.0. 

•           În cazul pacienților care iau anticoagulante noi (rivaroxaban, apixaban si dabigatran) vaccinarea se face fără a verifica valoarea INR. În ziua vaccinării, pacientul va aștepta până după imunizare pentru a administra doza zilnică de anticoagulant.

•           Pacienții care se află sub tratament antiplachetar (aspirină sau clopidrogel) pot continua administrarea tratamentului, fără nicio interferență cu vaccinarea.

•           Pentru vaccinare se va folosi un ac fin, iar administrarea serului se va face lent.

•           Pentru evitarea sângerării se va aplica presiune locală timp de cel puțin 2, până la 5 minute, fără a se masa zona. 

•           Pacientul va rămâne cel puțin 15 minute sub observație, pentru că există riscul formării unui hematom la nivelul puncției.

Medicii ARES atrag atenția că pacienții cu afecțiuni cardiace sunt mai vulnerabili în fața infecțiilor virale, astfel că vaccinarea împotriva COVID 19 / Coronavirus ar trebui să fie o prioritate. Imunizarea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare și probleme de coagulare a sângelui se poate face în siguranță, în condițiile de mai sus. Este important ca pacienții să discute cu medicul cardiolog curant despre oportunitatea vaccinării și să anunțe personalul de la centrul de vaccinare despre istoricul medical. Mai mult, orice alergii cunoscute trebuie anunțate înainte de administrarea vaccinului.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor