20 aprilie 2015

Premieră medicală în România | Aritmie cardiacă vindecată complet | Doctor Suleiman Mahmoud

Premieră medicală în România | Aritmie cardiacă vindecată complet | Doctor Suleiman Mahmoud

Afecțiunea de Fibrilaţie atrială (FA) este cea mai frecventă aritmie cardiacă, afectând peste 6 milioane de oameni, majoritatea având vârsta peste 65 de ani. Întrucât speranţa de viaţă este din ce în ce mai mare, se estimează că numărul persoanelor afectate de fibrilaţie atrială să crească.

  • Fibrilaţia atrială reprezintă bătăi anormale, neregulate ale atriilor. Un episod de FA poate dura minute, ore, zile, săptămâni, iar la un moment dat, fibrilaţia atrială poate deveni permanentă. Se asociază cu alte afecţiuni, precum: boli coronariene, hipertensiune arterială, afecţiuni tiroidiene. Uneori nu poate fi identificată cauza.

În premieră în România, aritmiile cardiace pot fi tratate complet

Centrele de Excelentă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES au stabilit vineri, 17 aprilie, o nouă premieră medicală. Pentru prima oară în România, fibrilaţiile atriale (aritmiile cardiace) pot fi vindecate printr-un tratament complet, minim invaziv, atât din punct de vedere structural, cât şi electric.

Odată cu această premieră, a avut loc şi inaugurarea noului departament de electrofiziologie al Centrelor de Excelentă ARES. Investiţia în nouă secţie s-a ridicat la peste 400.000 de euro.

Invitat special în România, Prof. Dr. Mahmoud Suleiman, medic intervenţionist supraspecializat înelectrofiziologie în cadrul departamentului de Electrofiziologie al Spitalului RAMBAM MEDICAL CENTER Haifa din Israel, cât şi medic electrofiziolog (2007-2008) în cel mai renumit spital din lume, MAYO CLINIC Rochester, MN, din America, a realizat un maraton de operaţii în scopul tratării fibrilaţiei atriale.

Astfel, 7 pacienţi români diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială şi WPW (Sindromul Wolff-Parkinson-White) au fost operaţi pe parcursul a două zile de către dr. Mahmoud Suleiman.

„Bazându-ne pe un tratament în două etape, mai exact prin procedura Watchman şi prin procedura de electrofiziologie, aritmiile cardiace pot fi, de astăzi, vindecate complet şi la noi în ţara. Bineînţeles, în România, procedurile de electrofiziologie se efectuează de mult timp, însă niciodată nu a fost tratat un caz atât de complex. Pacienţii cu fibrilaţie atriala au un risc crescut de formare a trombilor în auriculă atriala (apendicele atrial făcând parte din atriul stâng). În acea zonă (auriculă atriala) se formează peste 90% din trombi în cazul aritmiilor cardiace. Trombul poate migra oriunde şi poate avea urmări grave. Dacă acesta migrează spre arterele carotidiene poate cauza atac vascular cerebral ischemic, dacă migrează spre arterele inimii (coronare) poate cauza un infarct miocardic, iar în cazul în care migrează spre membrele inferioare poate cauza ischemie acută de membre.

De aceea, din punct de vedere medical, am abordat diferit această afecţiune. Tratamentul este efectuat în 2 etape. Pe de o parte ne interesează tratarea fibrilaţiei atriale, afecţiune ce se tratează prin intervenţia de electrofiziologie denumită ablaţie iar pe de altă parte ne interesează eliminarea oricăror riscuri ulterioare, astfel încât, procedura Watchman, operaţia revoluţionară de închidere a auriculei atriale, conduce la eliminarea riscului de formare a trombilor, a spus Iulian Pleşcan, director operaţional Centrele de Excelentă ARES.

„Această abordare reprezintă ultima tehnică la nivel mondial, introdusă recent, în 2014. Scopul procedurilor pe care le efectuam prin metodă minim invaziva este de a trata afecţiunea pacientului, respectiv fibrilaţia atriala, dar totodată de a elimină riscul complicaţiilor posibile din viitor, prin închiderea auriculei atriale”, a spus Dr. Oren Iancovici, medic primar cardiolog.”

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor