MitraClip - Tratamentul insuficientei mitrale


Anestezielocală/generală
Durată procedură1-3 h
Durată spitalizare24-48 h
Mitraclip | Centrele Ares | Inovatie in Cardiologie

Cuprins

Generalități despre Mitraclip

Procedura Mitraclip este o procedură intervențională recomandată în tratamentul regurgitării mitrale. Insuficiența mitrală este o afecțiune care se caracterizează prin închiderea incompletă a valvei mitrale.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Regurgitarea mitrală


Regurgitarea mitrală (RM) este o afecțiune care se caracterizează prin închiderea incompletă a valvei mitrale, ceea ce face ca o parte din sânge să se reîntoarcă din ventriculul stâng în atriul stâng. În consecință, pentru a asigura volumul necesar de sânge în corp, inima va fi suprasolicitată și în timp, pacientul va resimți oboseală, dispnee (respirație dificilă) și se va ajunge la agravarea insuficienței cardiace. RM este una dintre cele mai frecvente afecțiuni valvulare.

Mai jos puteti compara o valvă mitrală sănătoasă cu una bolnavă:

Valva mitrala inchisa | ARES

Valva mitrala stenozata | ARES

Cauze:

Cauzele regurgitării mitrale sunt ischemice (ca și consecință a bolilor cardiace ischemice) sau non-ischemice. Acestea din urmă pot fi cauze degenerative (boli mixomatoase, degenerarea foițelor mitralei – două la număr: anterioară și posterioară, calcificarea inelului mitral), endocardită, boli reumatismale, dar și alte cauze precum: afecțiuni congenitale, cardiomiopatii, boli inflamatorii, afectiuni induse de medicamente, traumatisme.

Principalele cauze ale bolii de valvă mitrală rămân: prolapsul de valvă mitrală (PVM), bolile ischemice, sindromul Marfan, reumatismul articular.

De asemenea, regurgitarea mitrală poate fi degenerativă sau funcțională.

Regurgitarea degenerativă este denumită și insuficiența mitrală primară și se datorează afectării foițelor valvei mitrale.

Insuficiența mitrală funcțională, denumită și secundară este provocată de mărirea cordului (așa cum se poate întâmpla în infarctul miocardic, insuficiență cardiacă, unele cardiomiopatii).

Pacienții pot fi asimptomatici sau se pot prezenta cu semne și simptome ale insuficienței cardiace, precum dispnee sau edem pumonar.

Pe termen lung poate duce la dilatarea ventriculului stâng, fibrilație atrială, insuficiență cardiacă.

Semnele și simptomele insuficienței mitrale depind de severitate și de rapiditatea instalării acestei condiții.

Cele mai frecvente simptome ale regurgitării mitrale sunt:

Oboseala

Palpitatii

Ameteli bruste

Lesin

De cele mai multe ori, insuficiența mitrală este ușoară și progresează lent. De aceea, simptomele pot lipsi ani de zile.

Există și situații când afecțiunea se dezvoltă brusc (de ex. uneori în infarctul miocardic) și în acest caz, simptomele se instalează acut.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Cum te pregătești pentru Mitraclip?

 • 1. Vei face un examen clinic complet
  1. Vei face un examen clinic complet
 • 2. Vei face o radiografie toracică
  2. Vei face o radiografie toracică
 • 3. Vei face o tomografie computerizată cu substanță de contrast
  3. Vei face o tomografie computerizată cu substanță de contrast
 • 4. Vei face un set complet de analize de sânge
  4. Vei face un set complet de analize de sânge
 • 5. Vei face o coronarografie
  5. Vei face o coronarografie
 • 6. Vei face o ecografie doppler a arterelor de la nivelul gâtului
  6. Vei face o ecografie doppler a arterelor de la nivelul gâtului
 • 7. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc
  7. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc

Cât durează internarea?

Comparativ cu chirurgia cardiacă, procedura Mitraclip are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Durata de spitalizare este, în general, sub o săptămână, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Riscuri Mitraclip

Complicațiile sunt rare și sunt evitate printr-o pregătire și supraveghere corespunzătoare. Complicațiile posibile includ:

• reacții alergice la administrarea substanței de contrast, inclusiv insuficiența renală

• reacții la compușii anestezici

• fistule arteriovenoase la locul puncției

• sângerări, hematom la locul puncției

• febra

• cefalee (durere de cap), migrena

• infecții a locul puncției

• embolie gazoasă

• aritmii cardiace

• accident ischemic tranzitor sau accident vascular cerebral – risc redus prin efectuarea de rutină a ETE, pentru e exclude prezența trombilor

• stenoza mitrală iatrogenă – deși nu a fost descrisă în studiile efectuate, există un risc al acestei complicații, mai ales în cazul implantării mai multor clipuri

• creșterea gradientului transmitral

• defect septal atrial iatrogen

• intervenție chirurgicală necesară în cazul rezultatelor nesatisfăctoare – rar.

Ce se întâmplă în timpul procedurii Mitraclip

Procedura se efectuează în sala de angiografie. Se pregătește locul de abord prin îndepărtarea părului din zona inghinală, se efectuează asepsia locală și se administrează tratament anticoagulant. Medicul intervenționist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza artera femurală. La acest nivel, se va introduce o teacă, ulterior, pe teacă se introduce un cateter-ghid. Acest cateter va fi ghidat sub ecran radiologic până la nivelul atriului drept. Se injectează substanța de contrast și se efectuează angiograme repetate, pentru a vizualiza regurgitarea mitrală și pentru a verifica locul cateterului. Apoi va fi puncționat septul interatrial (puncție transseptală. Un nou cateter va fi introdus pe ghid și va fi fixat în una din cele patru vene pulmonare (vena pulmonară superioară). Pe cateterul-ghid va fi introdus în atriul stâng sistemul MitraClip. Sub imagine ecografică, va fi poziționat la nivelul valvei, astfel încât „brațele” dispozitivului să fie dispuse perpendicular pe foițele valvei.

Odată ce s-a poziționat optim, dispozitivul Mitraclip va fi avansat către ventriculul stâng. Când medicul confirmă poziția corectă și reducerea regurgitării, clipul va fi detașat; în caz contrar va fi repoziționat. Uneori, poate fi montat un al doilea clip.

Programare printr-un singur click!

Completează formularul și te sunam noi!

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresia arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Dispozitivul:

Sistemul MitraClip reprezintă un cateter ghid și un sistem care conține la capătul său clipul și permite delivrarea lui la nivelul foițelor valvei. Clipul are două „brațe” fiecare cu o porțiune centrală („gripper”) care prin unire, facilitează unirea celor două foițe ale valvei mitrale.

Dispozitivul Mitraclip

Ce se întâmplă după procedură?

 • 1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
  1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
 • 2. În primele 24-48 ore vei fi extubat
  2. În primele 24-48 ore vei fi extubat
 • 3. Vei primi un tratament medicamentos
  3. Vei primi un tratament medicamentos
 • 4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații
  4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai fost supus unei proceduri Mitraclip, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică. Vei urma un tratament cu aspirină și antiagregant plachetar timp de aproximativ trei luni, la indicația medicului.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

Cluj

Bld. Republicii nr. 8

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.