Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Premiera medicala – Denervarea Arterelor Renale – Tratament Hipertensiune Arteriala – HTA

882 Vizualizari
 

Procedură revoluționară în tratamentul hipertensiunii arteriale – Denervarea Arterelor Renale
Intervenția este o premieră în sistemul privat de sanatate din România și a fost efectuată, pentru prima dată, sâmbătă, 17.11.2012, in Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES Bucuresti de catre Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog – compentență în cardiologie intervențională și Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiolog – compentență în radiologie intervențională.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă și cu consecințe grave. Se apreciază că peste un miliard de oameni suferă de această afecțiune în întreaga lume. Aproape jumătate dintre europeni sunt hipertensivi! Mai grav este faptul că majoritatea persoanelor afectate nu știu că sunt bolnave, își ignoră afecțiunea, sau urmează un tratament ineficient. Deși este percepută ca o boală banală ce se tratează prin regim alimentar și pastile, în realitate este un “silent killer”, fiind cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare. În fiecare an mor prin infarct miocardic 1,97 milioane de europeni și alți 1,24 milioane prin accidente vasculare cerebrale. Principalul vinovat este hipertensiunea arterială!

Cum se tratau, până acum, în România, pacienții cu hipertensiune arterială rezistentă la medicamente?

Tratamentul obișnuit înseamnă dietă fără sare și medicamente: unul, două, trei, sau chiar mai multe medicamente luate zilnic toată viața. Nu este un tratament ușor de urmat și nu este nici ieftin, ceea ce face ca,în practică, din trei persoane hipertensive doar două să urmeze un tratament. Iar dintre aceste două persoane, una urmează un tratament incorect și deci ineficient. Rămâne o singură persoană din trei la care medicamentele sunt eficiente! Celelalte două se expun unui risc cardiovascular cu atât mai mare cu cât tensiunea arterială are valori mai mari. Se consideră că fiecare creștere a valorilor tensiunii arteriale cu 20/10 mmHg dublează riscul de deces printr-o afecțiune cardiovasculară pe o perioadă de zece ani!1402845185

Sunt multe persoane ce “conviețuiesc” cu o tensiune arterială de 160/100 (mmHg) și consideră că este acceptabilă. Câți dintre acești pacienți realizează că au un risc de deces de două ori mai mare decât dacă ar fi avut o tensiune arterială normală? Ce presupune interventia de Denervare a Arterelor Renale?

Procedura necesită numai o mică înțepătură la nivelul piciorului. De la acest nivel noi navigăm prin interiorul vaselor de sânge până la nivelul arterelor renale. Se introduce o sondă ce produce o undă de radiofrecventă ce încălzește și întrerupe anumite terminații nervoase din peretele arterelor renale. Aceste terminații sunt cele vinovate de comenzile greșite date creierului de a crește tensiunea arterială. Apoi se scoate sonda și se face un mic pansament la nivelul locului de puncție. Pacientul pleacă din spital a doua zi și revine imediat la viața de zi cu zi, nefiind necesară o perioadă de recuperare.

Se efectuează controale clinice repetate și se monitorizează tensiunea arterială. În decurs de câteva săptămâni, la peste 80% dintre pacienții astfel tratați, tensiunea arterială scade în medie cu 32/12 mmhg iar rezultatul se menține indefinit. Pacienții astfel tratați vor lua mai puține medicamente sau chiar vor putea renunța la tratamentul medicamentos.

„Ne bucurăm nespus că reusim în cadrul Centrelor de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES să accesam tehnologii de ultimă ora și putem să oferim pacienților un tratament minim invaziv în locul intervențiilor chirurgicale clasice sau în cazul acestei patologii (Hipertensiunea Arterială) prima și singura metodă de tratament interventionist lansată în 2012. ARES este sigurul centru privat din România care s-a anunțat că va efectua procedura de Denervare de Artere Renale, totodată ARES este Centru European de Training și Excelență în Terapia Fibroamelor Uterine, tratand peste 500 de cazuri anual. Cu aceasta performanta se mai poate lauda doar un singur centru din Europa, Centrul de Excelență în Terapia Fibroamelor Uterine din Paris. Cu alte cuvinte, noi credem că viitorul medicinei îl reprezintă intervențiile minim invazive și în aceste intervenții vom excela. Până la urmă, excelența nu este decât accesul perpetuu la inovație” Plescan Iulian Chief Operating Officer Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

X
Sună Mesaj