Consultatia neurologica


Investigatieneinvazivă
Durată investigație30 minute
Consultație neurologică | MONZA ARES

Cuprins

Consultația neurologică are rolul de a depista boli ale sistemului nervos și ale sistemului muscular. Printre acestea se numără: 

  • infarctele cerebrale (și alte boli vasculare ale sistemului nervos)
  • Parkinson (și alte boli ale sistemului extrapiramidal)
  • migrena (și alte dureri primare și secundare de cap și de față) 
  • meningite (și alte infecții ale sistemului nervos central) 
  • epilepsie  
  • scleroză multiplă (și alte boli demielinizante ale sistemului nervos) 
  • demență (și alte sindroame degenerative)
  • polineuropatia (și alte boli ale sistemului nervos periferic și a sistemului muscular)
  • tumori ale sistemului nervos 

Acestea se pot manifesta ca paralizii la nivelul mâinilor și/sau a picioarelor, amețeli, tulburări de vorbire, slăbiciune musculara, modificări ale senzației tactile sau chiar stări de confuzie. Din acest motiv, examinarea neurologică cuprinde o serie întreagă de teste și de întrebări. 

De ce este important sa facem consultație neurologică?

Consultul neurologic reprezintă primul pas pentru diagnosticarea bolilor sistemului nervos. Cu ajutorul acesteia este posibilă o bună încadrare și localizare a cauzei simptomelor pacientului. Diagnosticată la timp, boala poate să fie mai bine și mai ușor tratată, posibilele complicații pot fi deseori evitate.

null

Cum ne pregatim pentru consultație neurologică?

Nu este nevoie de o pregătire prealabilă pentru consultația neurologică. 

Este bine să aduceți analize mai vechi, inclusiv CD-uri cu imagini (CT sau RMN) când veniți la consultația neurologica. De asemenea, un plan cu medicația actuală ajută mult medicul pentru stabilirea afecțiunilor avute și a conduitei terapeutice.

Cum se efectuează?

Consultația neurologică are un parcurs clar stabilit. Aceasta începe cu o discuție (anamneză) în care medicul întreabă despre motivele consultului, simptomele pacientului, bolile concomitente (antecedente medicale), medicația actuală și stilul de viață. Urmează apoi o verificare în urma căreia se constată dacă sunt semne exterioare ale unei boli neurologice. Aceasta se observă din tipul de mers, postura corpului, echilibru, limitarea mișcărilor. 

Urmează apoi o examinare a tuturor parților corpului, de la cap până la picioare. Dacă pacientul nu este în posibilitatea de a răspunde la anumite întrebări, este recomandat să meargă însoțit la medic.

În mod normal medicul testează următorii nervi și funcții:

Nervii cranieni

Fiecare om are 12 perechi de nervi cranieni care controlează mișcările feței și ale gatului - de ex: mușchii ochilor, a limbii sau a mandibulei. Pe lângă aceștia, mai avem nervi responsabili pentru miros, văz, auz și echilibru. O modificare a acestor nervi poate ascunde o boală a sistemului nervos.

Functiile motorii si coordonarea

Mobilitatea generală, motrica fină și coordonarea sunt o altă parte a examinării neurologice. 

Cât de bine putem mișca mâinile si picioarele? Putem deschide și închide nasturii de la cămașă? De câți pași avem nevoie ca să ne învârtim in jurul propriei axe? Cât de sigur reușim să atingem cu călcâiul genunchiul opus atunci când avem ochii închiși? – toate acestea pot ascunde sindroame și boli neurologice.

O examinare a reflexelor osteotendinoase ține, de asemeneam, de domeniul neurologiei. Aceasta se efectuează – de exemplu, în cazul reflexului rotulian - prin lovirea unui tendon cu ciocănelul de reflexe – astfel se produce întinderea tendonului genunchiului și a musculaturii coapsei, ceea ce duce la contracția mușchiului și ridicarea gambei pe coapsă. 

Sensibilitatea

O modificare a simțului tactil sau dureros este de asemenea verificată în cadrul examinării neurologice. Să nu va speriați dacă medicul vă roagă să închideți ochii și apoi vă pune să deosebiți rece de cald sau ascuțit de bont. 

Capacitatea cognitiva, gandirea

De acest domeniu aparțin vorbirea, teste de calcul, întrebări și teste care țin de memorie sau de capacitatea de orientare. Modificări ale capacitații de concentrare, dar și oboseala de lunga durată, pasivitatea pot ascunde începutul unei demențe. 

Sistemul nervos vegetativ

Sistemul nervos vegetative controlează procese care se desfășoară subconștient, dar care sunt indispensabile vieții: ritmul cardiac, respirația, reglarea temperaturii corporale, digestia. Din acest motiv, pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, și întrebările care vizează micțiunea și defecația fac parte din consultul neurologic. 

null

Cât durează o consultație neurologică?

Deoarece sistemul nervos controlează aproape fiecare proces din corp de la respirație și mișcarea mușchilor până la digestie și simt tactil, examinarea neurologică poate necesita uneori ceva mai mult timp. 

În mod normal, examinarea împreună cu anamneza (culegerea datelor de la pacient) nu durează mai mult de 30 de minute. 

Poate fi dureroasă?

Examinarea neurologică nu este dureroasă, dar poate fi uneori mai neplăcută (de exemplu atunci când, pentru testarea coordonării, pacientul este rugat să își atingă vârful nasului cu degetul, în timp ce are ochii închiși).

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Dr. Ioana Simina Barac
Dr. Ioana Simina Barac
Neurologie
Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor