Ecografia cu dobutamină / Ecografia de stres


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecografia de stres | MONZA ARES

Cuprins

Pentru diagnosticarea unei boli de inimă poate fi necesară efectuarea mai multor tipuri de teste și investigații. Printre acestea se numără și ecocardiografia sau ecografia cardiacă, o investigație imagistică non-invazivă cu ajutorul căreia se vor obține imagini ale inimii și vaselor de sânge. Există mai multe tipuri de ecografii cardiace, iar unul dintre ele este ecografia de stres. [3]

În acest articol îți vom spune ce presupune aceasta și când este ea indicată. 

Ce este ecografia de stres

Ecografia de stres este un test imagistic în urma căruia se pot obține informații importante privind funcția și structura inimii după administrarea unor substanțe farmacologice care cresc frecvența cardiacă. Este un test recomandat în special persoanelor care nu pot face efort fizic susținut și durează aproximativ 60 de minute. Iată la ce poți aștepta în cursul acestuia: 

  • Se plasează electrozi mici în mai multe zone ale pieptului; 
  • Se realizează o ecocardiogramă de repaus; 
  • Printr-o perfuzie, ți se administrează medicamentele care îți vor accelera ritmul cardiac; în tot acest timp, sunt frecvența cardiacă și ritmul cardiac îți vor fi monitorizate și se vor înregistra imagini ecografice;
  • După finalizarea testului, se poate administra un alt medicament care îți va ajuta ritmul cardiac să revină la normal. [4][1] 

Medicul tău îți va explica ce trebuie să faci pentru a te pregăti pentru o ecografie de stres, dar, de regulă, se recomandă evitarea consumului de cofeină (fie că este vorba de cafea, ceai sau băuturi carbogazoase) înainte de test și un repaus alimentar de cel puțin 4 ore. De asemenea, este indicat să porți îmbrăcăminte confortabilă și să nu fumezi cu cel puțin 3 ore înainte de test. 

Din cauza medicamentului folosit, este posibil să simți o senzație de căldură în corp și ai putea avea o ușoară durere de cap. Totodată, dacă se folosește o substanță de contrast în timpul testului, există riscul, deși mic, de apariție a unei reacții alergice. Alte posibile riscuri asociate cu o ecografie de stres sunt: 

  • Dureri în piept; 
  • Hipertensiune arterială severă; 
  • Bătăi neregulate ale inimii (aritmii); 
  • Amețeală; 
  • Greață; 
  • Oboseală; 
  • Atac de cord (rar). [1][2]

Când ai putea avea nevoie de o ecografie de stres

Principalul scop al acestei investigații este de a stabili dacă mușchiul inimii primește suficient sânge în condiții de stres. Posibile indicații pentru un astfel de test sunt: 

  • Angina sau durerea în piept, mai ales dacă acesta este un simptom nou apărut sau dacă se agravează; 
  • Infarctul miocardic recent; 
  • Evaluarea preoperatorie în cazul pacienților cu risc ridicat de boli de inimă; 
  • Problemele valvulare. 

În funcție de vârsta și istoricul tău medical, dar și de motivul efectuării testului, rezultatele anormale se pot datora: 

  • Reducerii fluxului de sânge către o parte a inimii, cel mai probabil din cauza îngustării sau blocării arterelor care alimentează mușchiul inimii; 
  • Cicatrizării mușchiului inimii din cauza unui atac de cord din trecut; 
  • Procesului de dezvoltare a aterosclerozei. [4]

Rezultatele testului ți se vor comunica la sfârșitul acestuia, după ce datele obținute vor fi interpretate de un specialist.

Ecografia de stres este unul dintre diversele tipuri de teste care se pot efectua pentru a diagnostica o afecțiune cardiacă. Scopul său este de a analiza cât de bine funcționează inima ta în condiții de stres, iar pentru reproducerea acestora se apelează la o substanță farmacologică. Unul dintre avantajele acestei investigații este acela că se poate efectua și de către persoanele care nu sunt capabile de efort fizic susținut. Nu prezintă riscuri majore și nu este dureroasă, dar poate oferi informații importante privind modul în care inima ta reacționează la stres. Dacă mai ai și alte întrebări legate de ecografia de stres, discută cu medicul tău.

Bibliografie: 

  1. Dobutamine stress echocardiogram. “Dobutamine Stress Echocardiogram.” Heart Foundation NZ, 2022, www.heartfoundation.org.nz/resources/dobutamine-stress-echocardiogram. Accessed 20 Sept. 2022.
  2. “Dobutamine Stress Echocardiogram - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=92&contentid=p07968. Accessed 20 Sept. 2022.
  3. NHS Choices. Echocardiogram. 2022, www.nhs.uk/conditions/echocardiogram/. Accessed 20 Sept. 2022.
  4. “Stress Echocardiography: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2020, medlineplus.gov/ency/article/007150.htm. Accessed 20 Sept. 2022.

Programează-te !

Colegii noștri îți sunt la dispoziție!

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Doctor Caterinca Loghin, medic cardiolog ARES
Dr. Caterina Loghin
Cardiologie clinică
Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor