Ecografie cu dobutamina / Ecografie de stres


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecografie cu dobutamina / Ecografie de stres | Centrele ARES

Cuprins

Ce este ecografia de stres cu Dobutamina?

Ecografia cu dobutamina denumita si ecografie de stres, este o examinare ecografica ce analizeaza capacitatea de contractie a muschiului cardiac in timpul administrarii unui medicament (Dobutamina si daca este necesar si atropina) printr-o perfuzie, in scopul accelerarii ritmului cardiac. 

Acest examen poate detecta o suferinta a inimii atunci cand una sau mai multe artere coronare ( artere ce iriga muschiul cardiac) sunt ingustate prin placi de aterom. Daca acestea prezinta stenoze semnificative, sangele trece cu dificultate. 

Debitul sangvin poate fi suficient in repaus, dar la efort devine necorespunzator cerintelor si contractia inimii este anormala. 

Ecografia cu Dobutamina reproduce conditiile de efort si poate diagnostica eventualele anomalii ale muschiului cardiac in conditii de stres.

Acest test poate estima si viabilitatea (posibilitatea de recuperare a inimii ) in urma revascularizarii.

Avantajul acestui examen consta in acuratetea depistarii sau excluderii unei suferinte cardiace de cauza coronariana (sensibilitatea si specificitatea), superioare testului de efort si posibilitatea efectuarii de catre persoane ce nu pot realiza un efort fizic sustinut, fiind in acelasi timp o examinare non invaziva. 

Un alt avantaj major il constituie capacitatea de a depista precoce suferinta miocardica (inainte de aparitia modificarilor la ecografia de repaus) si permite astfel o conduita terapeutica adecvata ce previne complicatiile grave (infarct miocardic sau moarte subita).

Programare in cateva minute!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Cum se desfasoara acest ecografia de stres?

Pentru efectuarea ecografiei de stres, se vor intrerupe temporar medicamente ce incetinesc ritmul cardiac (conform recomandarilor prealabile testului). 

Medicul realizeaza ecografia cardiaca in timp ce asistenta administreaza Dobutamina.

Imaginile sunt analizate la inceputul testului si pe masura ce ritmul inimii se accelereaza pentru a compara capacitatea de contractie a muschiului cardiac in repaus si in conditii de stres (simulate prin administrarea de Dobutamina).

In tot acest timp ritmul cardiac este atent monitorizat (prin ECG) , precum si tensiunea arteriala, saturatia  si eventualele simptome.

Examenul propriu zis dureaza aproximativ 20 de minute.

Care este formula unei ecografii de stres reusite? 

Perfuzia se opreste dupa obtinerea unei frecvente cardiace de cel putin 85% din FMT (frecventa cardiaca maxima teoretica) pe o durata maxima de 10 minute. Efectul medicamentului inceteaza rapid la oprirea perfuziei. Pentru o ecografie de stres reusita, pulsul cardiac trebuie sa creasca conform urmatoarei formule: Puls teoretic 220 batai pe minut – (minus) varsta pacientului. De exemplu, pentru un pacient in varsta de 50 de ani, pulsul cardiac trebuie sa ajunga la 220 – 50 = 170 BPM. 

Cum se desfasoara recuperarea dupa ecografia cu dobutamina? 

Recuperarea este realizata prin intreruperea perfuziei cu Dobutamina si injectia de betablocant intravenos ce permite revenirea rapida la frecventa cardiaca de baza si amelioreaza toleranta testului.

Efectele adverse sunt benigne (palpitatii si senzatie de caldura - efecte care cedeaza la oprirea testului). Incidente serioase pot aparea in sub 1% din cazuri (sub forma durerii prelungite sau tulburarilor de ritm cardiac).

La sfarsitul examenului, pacientul va fi supravegheat pentru 30 minute suplimentare. Rezultatul se va comunica la sfarsitul testului in urma interpretarii datelor obtinute.

Programeaza-te !

Colegii nostri iti sunt la dispozitie!

Cand este recomandata o ecografie de stres?

- Pentru efectuarea diagnosticului de ischemie cardiaca (ingustarea arterelor coronare)

- Pentru evaluarea prognostica si urmarire periodica la pacientii cu afectiuni coronariene (inclusiv cei cu bypass aorto-coronarian si post infarct miocardic)

- Pentru evaluarea preoperatorie a riscului cardiac (o ecografie de stres negativa reprezinta un risc operator mai mic de ischemie miocardica)

- Pentru evaluarea viabilitatii miocardice ( posibilitatea inimii de a se recupera dupa deschiderea vasului prin angioplastie coronariana)

- Pentru diagnosticul stenozei aortice stranse in cazul insuficientei aortice

Cand este contraindicata ecografia de stres?

●      Infarct miocardic recent (sub 5 zile)

●      Insuficienta cardiaca cu FEVS < 35% sau si

●      Instabilitate hemodinamica (TAs > 200 mmHg sau < 80 mmHg), ritmica 

●      Valvulopatii simptomatice (stenoza aortica stransa)

●      Hipertensiune pulmonara severa

●      Contraindicatiile atropinei (glaucom cu unghi inchis si adenom de prostata) - in acest caz testul se poate realiza fara administrarea de atropina.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor