Implantare de stent graft - Disecție de aortă de tip B


Anestezielocală/generală
Durată procedură30-60 min
Durată spitalizare24h
Implantare de stent graft - Disecție de aortă de tip B | Tratament minim invaziv | Centrele Ares

Cuprins

Ana Maria Bogdan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Ana Maria Bogdan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

031 82 82 328

Ana Maria Bogdan, consultant medical

Generalități despre disecția de aortă

Disecția de aortă este una dintre cele mai grave afecțiuni și presupune ruperea stratului interior al aortei (cea mai importantă arteră din corp). Atunci când se fisurează sau se rupe, sângele curge prin acea fisură/ruptură și determină separarea straturilor interne și mijlocii ale arterei aortice. pe măsură ce avansează apare pericolul ca disecția să conducă la scurgerea sângelui din aortă provocând astfel complicații letale.

 O disecție de aortă poate să apară în partea ascendentă a aortei (disecție de aortă de tip A) sau în partea descendentă a aortei (disecție de aortă de tip B). 

Cele mai comune disecții de aortă sunt de tipul A și sunt cele mai periculoase. Disecția de aortă de tip B este mai puțin periculoasă decât cele de tip A și poate fi tratată atât cu tratament medicamentos ( dacă diagnsoticul este pus în fază incipientă), dar și prin intervenții minim invazive de implantare de stent graft.  

 

Când este cazul să apelați la un doctor?

Simptomele unei astfel de afecțiuni includ durerea toracică/de spate (cel mai frecvent simptom al disecției acute de aortă).

Durerea toracică în față este asociată unei disecție aortice de tip A, în timp de pacienții cu durere de spate sau de abdomen sunt diagnosticați cu disecție de aortă de tip B.  

Durerea poate fi ascuțită și intensă, însoțită de lipsa de aer, stare de leșin, transpirație, slăbiciune și stări de confuzie.    

Indicatii:

• prevenția rupturii

• remiterea simptomelor

• restabilirea fluxului normal sanguin

• diametrul anevrismului >5cm

• rata de creștere peste 0.5cm/an

• când riscul rupturii este mai mare decât cel asociat intervenției

• hemoragie amenințătoare de viață, necontrolată

Indicațiile de intervenție nu se limitează însă la cele prezentate mai sus, doctorul dumneavoastră va decide în funcție de caz.

Diagnostic

Toate aceste investigații confirmă sau exclud diagnosticul de disecție de aortă.

- computer tomograf

- imagistica cu rezonanta magnetica

- ecografie transesofagiană

- aortografia

 

Tratament

 

Disecția de aortă de tip B necomplicată se poate trat prin terapie medicamentoasă care are rolul de a controla durerea, frecvența cardiacă și tensiunea arterială. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune trebuie monitorizați atent pentru a observa dacă boala progresează sau nu.

 

Pentru pacienții cu disecție de aortă de tip B complicată, indicația medicală este aceea de repare endovasculară aortică prin implantarea unui stent-graft.  Stentul-graft este un dispozitiv medical acoperit cu o membrană care are rolul de a redirecționa fluxul sanguin și de a preveni degenerarea aortei. 

 

Cum te pregătești pentru EVAR?

 • Item Description
  1. Vei efectua un set complet de analize de sânge
 • Item Description
  2. Vei efectua o electrocardiogramă și o ecocardiografie
 • Item Description
  3. Anumite medicamente vor fi oprite
 • Item Description
  4. Nu vei mânca și nu vei bea apă
 • Item Description
  5. Te vei abține de la fumat

Cât durează internarea?

EVAR prezintă avantajul unei internări de scurtă durată și a unei perioade scurte de convalescență. Perioada de internare variază între 24 și 48 de ore, timp în care vor fi efectuate analize, investigații și procedura de diasgnosticare și tratament. Te poți întoarce la viața ta, în numai câteva zile.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

031 82 82 328

Elena Preda, consultant medical

Riscuri

 • afectarea vaselor, organelor și țesuturilor din jur prin manipularea instrumentelor
 • afectare renală
 • ischemie de membre inferioare( din cauza trombilor ce pot fi mobilizați distal, blocând fluxul de sânge la nivelul picioarelor)
 • infecții sau sângerare la locul inciziei
 • sângerare
 • endoleak ( curgerea sângelui în afara graftului și în interiorul anevrismului, cu risc de rupere)
 • afectarea măduvei spinării.

Ce se întâmplă în timpul procedurii

EVAR este o procedură minim invazivă, care se efectuează în sala de angiografie. Se poate efectua sub anestezie generală sau regională. Medicul intervenționist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la rădăcina coapsei) bilateral pentru a vizualiza arterele femurale.
La nivelul acestor mici incizii, sub ecran radiologic, se vor introduce catetere până la nivelul zonei aortice afectate. Pe aceste catetere se vor introduce stenturile-graft pentru a corecta anevrismul. Inițial se efectuează aortografie pentru a evidenția anatomia aortei, localizarea anevrismului, dar și anatomia arterelor emergente. În acest caz, dispozitivul utilizat este ca un tub cilindric, format dintr-un cadru subțire de metal (stentul) și graftul format din diferite materiale (Dacron, politetrafluoroetilena). Stentul menține graftul la nivelul anevrismului.

Dispozitivul este introdus colabat și, odată poziționat în zona afectată, va fi expandat și atașat de peretele arterial, până la nivelul arterelor iliace. Graftul permite curgerea sângelui și scade presiunea la nivelul peretelui aortic. În timp,  dimensiunilor anevrismului, dar și a riscului de ruptură se reduc. La finalul procedurii se va efectua din nou o aortogramă pentru a pune în evidență localizarea stentului. Bineînțeles, și pentru a fi siguri că nu există curgeri ale sângelui pe lângă stent.

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce se întâmplă după procedură?

 • Item Description
  1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
 • Item Description
  2. Vei face o electrocardiogramă de control
 • Item Description
  3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.
 • Item Description
  4. Vei face analize de sânge.
Mirela Ion îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Mirela Ion îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

031 82 82 328

Mirela Ion, consultant medical

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai trecut printr-o procedură EVAR, este important să revii la control așa cum ți-a recomandat medicul cardiolog și să respecți tratamentul indicat de acesta. Îți poți relua activitatea imediat. Nu neglija mișcarea fizică moderată, respectă un regim de viață echilibrat și fă-ți regulat analizele de sânge.

Procedurile Noastre

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.