Implantare de stent graft - Disecție de aortă de tip B


Anestezielocală/generală
Durată procedură30-60 min
Durată spitalizare24h
Implantare de stent graft - Disecție de aortă de tip B | Tratament minim invaziv | Centrele Ares

Cuprins

Disecția de aortă este o boală rară, dar potențial fatală dacă nu este tratată la timp. Ce anume presupune tratamentul depinde de locația disecției. Atunci când implică aorta ascendentă, este necesară aproape întotdeauna o operația pentru disecția de aortă. Când afectează însă aorta descendentă, există mai multe opțiuni de tratament. Una dintre acestea este implantarea de stent graft în aortă.[3]

Ce înseamnă disecție de aortă 

Disecția de aortă este una dintre cele mai grave afecțiuni și presupune ruperea stratului interior al aortei (cea mai importantă arteră din corp). Atunci când se fisurează sau se rupe, sângele curge prin acea fisură/ruptură și determină separarea straturilor interne și mijlocii ale arterei aortice. Pe măsură ce avansează apare pericolul ca disecția să conducă la scurgerea sângelui din aortă, provocând astfel complicații letale.

O disecție de aortă poate să apară în partea ascendentă a aortei (disecție de aortă de tip A) sau în partea descendentă a aortei (disecție de aortă de tip B). 

Cele mai comune, dar și cele mai periculoase disecții de aortă sunt cele de tip A. Disecția de aortă de tip B este mai puțin periculoasă decât cele de tip A și poate fi tratată atât cu tratament medicamentos (dacă diagnosticul este pus în fază incipientă), dar și prin intervenții minim invazive de implantare de stent graft.  

Când este cazul să apelezi la un doctor?

Simptomele disecției de aortă sunt similare cu cele ale altor afecțiuni cardiace. Cel mai frecvent simptom al disecției acute de aortă este durerea toracică/de spate, în funcție de tipul disecției de aortă. Durerea toracică în față este asociată unei disecție aortice de tip A, în timp de pacienții cu durere de spate sau de abdomen sunt diagnosticați cu disecție de aortă de tip B. Durerea poate fi ascuțită și intensă, însoțită de lipsă de aer, stare de leșin, transpirație, slăbiciune și stări de confuzie.

Alte simptome ce pot fi asociate cu această afecțiune sunt: 

  • Durerea bruscă și severă de stomac; 
  • Probleme bruște de vedere;
  • Dificultăți de vorbire; 
  • Slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului; 
  • Dureri de picioare; 
  • Dificultăți la mers.[1]

În ce cazuri este indicată intervenția 

În mod tradițional, în cazurile de disecție aortică de tip B necomplicată este recomandat tratamentul medicamentos, care are rolul de a controla durerea, frecvența cardiacă și tensiunea arterială. Pentru tratarea disecțiilor aortice de tip B complicate este indicat însă tratamentul intervențional sau repararea endovasculară aortică prin implantarea unui stent graft.[6]

Decizia de a opta pentru un tip sau altul de tratament se ia în funcție de mai mulți factori. Posibile indicații pentru intervenție sunt:

  • Dilatarea rapidă a aortei; 
  • Durere ascuțită, ca o senzație de sfâșiere, în piept sau spate, refractară la terapia medicamentoasă;  
  • Ruperea aortei;  
  • Malperfuzie; 
  • Lumen fals cu extindere rapidă (>5 mm la imagistica la interval scurt);
  • Formarea unui anevrism de aortă toracică sau toraco-abdominal.[2][3]

Cum poate fi diagnosticată disecția de aortă de tip B?   

Pentru confirmarea sau excluderea diagnosticului de disecție de aortă se poate recurge la mai multe investigații: 

  • Tomografia computerizată; 
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN); 
  • Ecografia transesofagiană; 
  • Aortografia.

Ce este un stent? 

Stentul este dispozitiv metalic, de dimensiuni mici, care poate fi folosit pentru a trata arterele îngustate sau un anevrism. Exista mai multe tipuri de stenturi. Stentul-graft, folosit pentru a repara disecția de aortă, este un dispozitiv medical cu o structură metalică, acoperit cu un material special, utilizat în arterele mai mari, cum ar fi aorta. 

Acesta oferă sângelui un canal prin care să curgă, împiedicându-l astfel să se scurgă în corp.[5]

În ce constă procedura de implantare a stentului graft? 

Procedura de implantare a stentului este una minim invazivă, se desfășoară într-o sală de angiografie și se poate efectua sub anestezie generală sau locală. Medicul intervenționist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal (la rădăcina coapsei) bilateral pentru a vizualiza arterele femurale.

La nivelul acestor mici incizii, sub ecran radiologic, se vor introduce catetere până la nivelul zonei aortice afectate. Pe aceste catetere se vor introduce apoi stenturile-graft pentru a repara disecția. Inițial se efectuează aortografie pentru a evidenția anatomia aortei, localizarea disecției, dar și anatomia arterelor emergente. În acest caz, dispozitivul utilizat este ca un tub cilindric, format dintr-un cadru subțire de metal (stentul) și graftul format din diferite materiale (Dacron, politetrafluoroetilena).  

Odată poziționat în zona afectată, dispozitivul este expandat pentru a închide fisura și a repara artera. După ce toate stenturile necesare sunt la locul lor, se îndepărtează cateterele și se realizează compresiunea arterei folosite ca abord.[3]

Cum te pregătești pentru implantarea stentului graft?

Înainte de această procedură: 

  • 1. Vei efectua un set complet de analize de sânge;
    1. Vei efectua un set complet de analize de sânge;
  • 2. Vei efectua o electrocardiogramă și o ecocardiografie;
    2. Vei efectua o electrocardiogramă și o ecocardiografie;
  • 3. Anumite medicamente vor fi oprite;
    3. Anumite medicamente vor fi oprite;
  • 4. Nu vei mânca și nu vei bea apă;
    4. Nu vei mânca și nu vei bea apă;
  • 5. Te vei abține de la fumat.
    5. Te vei abține de la fumat.

Cât durează internarea după implantarea stentului?

Ca toate procedurile minim invazive, implantarea de stent graft are avantajul unei internări de scurtă durată și a unei perioade scurte de convalescență. În total, vei rămâne în spital între 24 și 48 de ore, timp în care vor fi efectuate toate analizele și investigațiile necesare și procedura propriu-zisă. Îți vei putea relua activitățile normale după numai câteva zile.

Ce se întâmplă cu un stent odată implantat?

Dispozitivele actuale au o durată de viață de cel puțin 10 ani, dar este necesară monitorizarea lor anuală, prin intermediul tomografiilor computerizate.[4]

Care sunt riscurile procedurii de implantare a stentului graft? 

Incidența efectelor secundare și a complicațiilor este scăzută, însă există anumite riscuri pe care este bine să le cunoști: 

  • AVC major sau minor (până la 5 până la 7% din cazuri); 
  • Afectarea alimentării cu sânge a măduvei spinării, ceea ce poate duce la paralizia picioarelor (până la 3%) și extinderea disecției (până la 3%); 
  • Sângerări la locul puncției; 
  • Formarea de echimoze și umflarea locului puncției;
  • Afectarea renală.[3]

Hemostaza după procedura de implantare a stentului graft

Pentru a se obține compresia arterei folosite ca abord, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce se întâmplă după procedura de implantare a stentului graft?

  • 1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast;
    1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast;
  • 2. Vei face o electrocardiogramă de control;
    2. Vei face o electrocardiogramă de control;
  • 3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore;
    3. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore;
  • 4. Vei face analize de sânge.
    4. Vei face analize de sânge.

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital? 

După procedură, este firesc să apară o senzație de durere sau disconfort în zona inciziilor și va trebui să ții cont de anumite restricții (minore) în ceea ce privește nivelul de activitate și dieta. Nu fuma, monitorizează-ți tensiunea arterială, ia medicamentele prescrise de medic și respectă orice alte instrucțiuni ai mai primit din partea acestuia. Nu neglija mișcarea fizică moderată, respectă un regim de viață echilibrat și fă-ți regulat analizele de sânge.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat!

Bibliografie: 

  1. “Aortic Dissection - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aortic-dissection/symptoms-causes/syc-20369496. Accessed 10 Nov. 2022.
  2. “Cover Story | Interventional Management in Acute Type B and Type a Aortic Dissection - American College of Cardiology.” American College of Cardiology, 2021, www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2021/03/01/01/42/cover-story-interventional-management-in-acute-type-b-and-type-a-aortic-dissection. Accessed 10 Nov. 2022.
  3. “Endovascular Treatment of an Aortic Dissection | Society for Vascular Surgery.” Vascular.org, 2022, vascular.org/patients-and-referring-physicians/conditions/endovascular-treatment-aortic-dissection-0. Accessed 10 Nov. 2022.
  4. “Thoracic Endovascular Aortic Repair | Society for Vascular Surgery.” Vascular.org, 2022, vascular.org/patients-and-referring-physicians/conditions/thoracic-endovascular-aortic-repair#resource-301. Accessed 10 Nov. 2022.
  5. “What Are Stents?” NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/stents. Accessed 10 Nov. 2022.
  6. Yuan, Xun, et al. “Current Understanding of Aortic Dissection.” Life, vol. 12, no. 10, 14 Oct. 2022, p. 1606, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9605578/, 10.3390/life12101606. Accessed 10 Nov. 2022.

Locații MONZA ARES în care se efectuează Implantare de stent graft - Disecție de aortă de tip B

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Dr. Stanislav Rurac
Chirurgie cardiovasculară
Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor