Tahicardie | AVNRT | Tahicardia prin reintrare in nodul atrio-ventricular


Anestezielocală/generală
Durată procedură1-3 h
Durată spitalizare24-48 h
Ablatia de tahicardie | Centrele Ares | Inovatie in Cardiologie

Cuprins

Mirela Ion îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Mirela Ion îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

031 82 82 328

Mirela Ion, consultant medical

Generalități despre ablația de tahicardie

Ablația cu cateter reprezintă o metodă de tratament minim invazivă, cu un profil de siguranță crescut, utilizată pentru diferite tahiaritmii (ritmuri rapide și anormale ale inimii). Trebuie menționat că, în general, aritmiile necesită tratament medicamentos cronic, de aceea, ablația poate fi o metodă terapeutică optimă atunci când acest lucru este posibil de realizat.

Ca și tehnică, ablația implică distrugerea celulelor cardiace anormale, responsabile de generarea aritmiilor, utilizând catetere (tuburi subțiri, lungi, flexibile) introduse prin abord venos, până la nivelul inimii, unde, după identificarea zonei anormale, vor elibera energie cu producerea de mici leziuni.

null

null

Tahicardia AVRNT


AVRNT este cel mai frecvent tip de tahiaritmie (bătăi rapide ale inimii) supraventriculară, este mai des întâlnită la sexul feminin și apare la orice vârstă, mai frecvent la tineri, deși unii pacienți nu prezintă astfel de episoade până la vârsta înaintată (decadele 7-8 de viață).

În acest caz, la nivelul nodului atrioventricular (NAV) există cel puțin două căi de conducere care permit formarea și menținerea unui circuit anormal de conducere la nivelul NAV, cu apariția aritmiei care se caracterizează prin frecvență cardiacă crescută (150-200batai/minut; la copii peste 250 bătăi/min). De obicei, accesele de aritmie sunt intermitente, paroxistice, de aceea AVRNT se mai numește și tahicardie paroxistică supraventriculară (TPSV). Trebuie menționat însă că mecanismele pentru TPSV sunt multiple, nu toate TPSV sunt AVRNT, de aceea, înainte de a decide care este tratamentul optim pentru o aritmie de acest tip, este necesar studiul electrofiziologic (studiul electric cardiac).

Ce este NAV?

NAV este un punct de legătura între atrii (camerele superioare ale inimii) și ventriculi (camerele inferioare), cu rol de a conduce și totodată de a încetini impulsul electric format la nivel atrial și condus către ventriculi.

Ce înseamnă “reintrare”?

Tahicardia prin reintrare se datorează unui circuit electric circular. În cazul NAV, acest circuit conduce de la atrii la ventriculi, de la ventriculi la atrii, în mod continuu, acest lucru fiind posibil datorită faptului ca NAV are două căi de conducere, cu proprietăți diferite: una cu conducere lentă, una cu conducere rapidă. În mod normal, impulsul electric care ia naștere la nivelul atriilor este condus către ventriculi pe calea rapidă, cea lentă fiind blocată.

În cazul AVNRT, o bătaie atrială precoce permite conducerea pe calea lentă către ventriculi și înapoi la atrii pe calea rapidă, cu perpetuarea unui circuit de reintrare (slow-fast). În cca 1/3 din cazuri, aritmia este provocată de o bătaie precoce ventriculară, cu conducere către atrii pe calea rapidă și revenire la ventriculi pe cea lentă (fast-slow). Mai rar, ca și mecanism implicat se întâlnește conducerea pe două căi lente (slow-slow).

AVNRT apare atât pe cord sănătos, cât și în context de boli cardiace asociate.

De obicei tahicardia este bine tolerată, începe și termină brusc și are durată variabilă (minute, ore, zile).

Cele mai frecvente simptome ale tahicardiei joncționale sunt:

Oboseala

Palpitatii

Ameteli bruste

Lesin

null

null

Prognostic

Așa cum am precizat anterior, AVNRT poate să apară atât pe cord sănătos, cât și în caz de afecțiuni cardiace.

În primul caz, de obicei AVNRT nu este amenințătoare de viață; unii pacienți își pot scădea frecvența de apariție a aritmiei prin modificarea stilului de viață ( evitarea stimulentelor: cafeina, alcool, deprivare de somn, stres, anxietate), fără a putea însă preveni apariția aceesteia, întrucât cauza rămâne circuitul electric anormal la nivelul inimii.

În mod normal, AVNRT răspunde la tratament medicamentos și la tehnici de tip ablație prin radiofrecvența (care este metoda principală de tratament) sau crioablație (metoda de preferat mai ales la copii și la tineri).

Complicații asociate AVNRT includ insuficiența cardiacă, sincopa, ischemie miocardică (angina și mai rar infarct miocardic), cardiomiopatie, instabilitate hemodinamică (datorită frecvenței cardiace crescute).

Ana Maria Bogdan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Ana Maria Bogdan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

031 82 82 328

Ana Maria Bogdan, consultant medical

Cum te pregătești pentru ablație?

 • Item Description
  1. Vei face un examen clinic complet
 • Item Description
  2. Vei face o radiografie toracică
 • Item Description
  3. Vei face un set complet de analize de sânge
 • Item Description
  Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc

Cât durează internarea?

Procedura de ablație are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Durata de spitalizare este, în general, de 24 de ore, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații.

Riscuri ablație

Complicațiile sunt rare și sunt evitate printr-o pregătire și supraveghere corespunzătoare. Complicațiile posibile includ:

 • afectarea vaselor, nervilor, organelor și țesuturilor din jur prin manipularea instrumentelor
 • afectare renală (substanța de contrast în cazul controlului fluoroscopic) sau alergii
 • infecții sau sângerare la locul inciziei
 • fistula arterio-venoasă la locul puncției
 • bloc atrioventricular complet necesitând implantarea de pacemaker (sub 1%) – risc mai mic în cazul tehnicii de crioablație
 • revărsat pericardic
 • durere toracică
 • infarct miocardic
 • accident vascular cerebral

Ce se întâmplă în timpul procedurii de ablație

ARF este o procedură minim invazivă, care se efectuează în laboratorul de electrofiziologie.

Medicul electrofiziolog va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal (la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza vena femurală. Ulterior, sub control radiologic se vor introduce catetere de ablație prin vena femurală până la nivel cardiac, sub control fluoroscopic și electrocardiografic. Ulterior, utilizând un echipament special, electrofiziologul va studia diferiți parametri electrici pentru a stabili proprietățile electrice ale inimii. Se vor aplica diferiți stimuli pentru a reproduce aritmia și pentru a stabili mecanismele de producere și terminare ale aritmiei. De asemenea, medicul poate utiliza uneori diferite medicamente care îți pot provoca senzația de palpitații. Întreaga manevră este bine monitorizată și supravegheată.

După ce s-a stabilit cu certitudine mecanismul AVNRT, medicul electrofiziolog va continua cu tehnica de ablație. Pentru aceasta, va aplica energie de radiofrecvență la nivelul uneia din căile de conducere ale circuitului de reintrare pentru a întrerupe acest mecanism.

La finalul procedurii, prin aplicarea de stimuli care ar putea iniția aritmia se va verifica succesul ablației.

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

null

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

031 82 82 328

Elena Preda, consultant medical

Ce se întâmplă după procedură?

 • Item Description
  1. Vei fi transferat în camera de recuperare
 • Item Description
  2. Vei primi un tratament medicamentos
 • Item Description
  3. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai fost supus unei proceduri de ablație, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică. Vei urma un tratament cu aspirină și antiagregant plachetar timp de aproximativ trei luni, la indicația medicului.

Testimonialul pacientului

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.