Test HPV (Papilloma Virus Uman)


Investigațieneinvazivă
Durată investigație15 min
Analiza ginecologica | MONZA ARES | Ginecologie

Cuprins

HPV (Papilloma Virus Uman) este cea mai comună boală cu transmitere sexuală, este un virus care infectează zonele genitale ale femeilor cât și a bărbaților. Infecția HPV poate fi asimptomatică întreaga viață însă se poate manifesta clinic prin apariția condiloamelor/verucilor la nivelul vulvei, vaginului, perineului. Sângerările apar atunci când se produc leziuni ale colului (displazii) cu evoluție nefavorabilă. Aceste leziuni se depistează prin screeningul de cancer de col ( Testul Babes Papanicolau, colposcopia, HPV-tipaj). S-a demonstrat că ~ 97% din cancerele de col uterin, apar pe baza unei infecții HPV HR (high risk), dar numai 2-3% dintre femei (70% infectate cu HPV) fac cancer. Virusul Papilloma Uman se transmite prin contact sexual (tulpinile genitale). Se poate transmite de la mama la făt, iar celelalte tulpini se transmit prin contact direct cutanat ce favorizează apariția leziunilor pe mâini, piept, picioare, etc.

Există peste 100 de tulpini HPV, unele tulpini cancerigene ce pot cauza cancerul cervical la femei, alte tipuri de cancer atât la femei, cât și la bărbați și tulpini necancerigene ce pot provoca negi vaginali, condiloame, afecțiuni ce trebuie tratate.
Sunt două metode de depistare a infectării cu HPV. Una dintre ele detectând prezența virusului în organism atât pentru tulpinile cancerigene (16 si 18), cât și pentru cele necancerigene ( detecție și genotipare HPV). Iar cealaltă prin testare ADN HPV ce reprezintă genotiparea doar pentru tulpinile oncogene(cancerigene) 16 și 18.

 

Se tratează ?

Virusul HPV nu se tratează, el poate fi eliminat de către mecanismele de apărare ale organismului însă există tratamente ce ameliorează simptomele provocate de HPV. Efectuarea controlului ginecologic anual de rutină, efectuarea testului Babes-Papanicolau, menținerea unui parter unic, stabil și folosirea prezervativului reprezintă cele mai importante metode de prevenire a infectării cu virusul HPV.

Vaccinul contra HPV nu previne apariția cancerului de col uterin ci infecția cu HPV, virus răspunzător de apariția cancerului de col uterin. În urma vaccinării este important ca pacientele să respecte controlul ginecologic anual.  Acesta implică consultul ginecologic, recoltarea probelor pentru examenul de secreție vaginală și a testului Babes-Papanicolau, cât și ecografia transvaginală.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Doctor Loredana Cîmpean, medic ginecolog ARES Cluj
Dr. Loredana Cîmpean
Obstetrică ginecologie

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor