Embolizare hemoroizi / Tratament minim invaziv hemoroizi


Anestezielocală
Durată procedură30min
Durată spitalizare6 h
Tratament hemoroizi  | MONZA ARES | Radiologie Interventionala

Cuprins

Hemoroizii sau boala hemoroidală reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni anorectale. Poate afecta atât bărbații, cât și femeile iar cea mai mare incidență a fost observată la persoane cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani. Nu provoacă întotdeauna simptome, dar atunci când acestea apar impactul lor asupra calității vieții pacientului poate fi semnificativ. Există însă mai multe opțiuni de tratament la care se poate apela, de la tratamentul medicamentos până la operații pentru hemoroizi.[2][6] Una dintre metodele de tratament recomandate este embolizarea hemoroizilor, o procedură minim invazivă, cu o rata de succes mare.[5]

Generalități despre hemoroizi

Hemoroizii se manifestă cel mai adesea prin sângerări rectale și dureri. Anatomic, aceștia reprezintă dezvoltarea unor structuri la nivelul canalului anal. Hemoroizii nu sunt vene dilatate ci, mai degrabă, structuri cavernoase, cu rol fiziologic în continența sfincterului. Sursa de alimentare a acestor structuri hemoroidale nu este venoasă, ci arterială, motiv pentru care, atunci când se produce o sângerare la acest nivel, sângele este proaspăt, roșu intens.

Există multiple cauze ale apariției acestei afecțiuni, cea mai frecventă fiind constipația. Alte posibile cauze sunt sarcina, îmbătrânirea, tumori ale rectului care irită și apasă pe aceste structuri cavernoase, poziția corpului (persoanele care stau foarte mult timp în poziția șezut au tendința să dezvolte această afecțiune), abuzul de alcool și mâncăruri picante, factorii congenitali etc.

În funcție de localizarea lor, hemoroizii pot fi clasificați în:

  • Hemoroizi interni (sunt situați în interiorul canalului anal) - de cele mai multe ori, aceștia nu provoacă dureri, singurul simptom fiind sângerarea; 
  • Hemoroizi externi (sunt situați sub pielea din jurul anusului, unde sunt mai mulți centri nervoși) - pe lângă faptul că hemoroizii externi provoacă un disconfort fizic, atunci când se inflamează, aceștia cauzează dureri puternice și sângerări anale care, netratate, pot perturba considerabil calitatea vieții.

Când este indicată procedura de embolizare pentru hemoroizi?  

Simptomele menționate de pacienții cu hemoroizi pot varia semnificativ, în funcție de mărimea, numărul și localizarea acestora. Printre acestea se numără: 

  • disconfort local (senzația de corp străin); 
  • prurit, usturimi; 
  • dureri anale, dureri la defecare și stat pe scaun; 
  • sângerări anale; 
  • constipație (defecare defectuoasă). 

Cu ce se tratează hemoroizii sau la ce tip de tratament se apelează depinde de severitatea acestor simptome. Atunci când sângerările abundente și durerile afectează calitatea vieții unei persoane, se poate recurge la tratament medicamentos (unguent, medicamente), intervențional (embolizare) sau chirurgical.

Tratamentul prin embolizare este considerat a fi procedura de prima alegere în cazul pacienților simptomatici, cu sângerări abundente (hemoroizi de stadiul II și, mai ales, în cazul stadiilor III și IV).

Ce este embolizarea hemoroidală? 

Embolizarea este o procedură minim invazivă ce presupune introducerea unor agenți emboligeni în arterele ce alimentează o anumită zonă a corpului, în cazul de față hemoroizii. Rezultatul este resorbția hemoroizilor și ameliorarea sau chiar dispariția simptomatologiei.[3] 

În ce constă procedura de embolizare a hemoroizilor?

Procedura de embolizare a hemoroizilor este una fără riscuri. Se efectuează în laboratorul de angiografie, sub ghidaj radioscopic și anestezie locală (vei fi treaz pe tot parcursul procedurii, dar nu vei simți nicio durere), de către un medic specializat în Radiologie Intervențională, și decurge astfel: 

  • Se va efectua o puncție la nivelul braţului stâng, prin care se va monta o teacă arterială (un dispozitiv de plastic cu diametrul de 1,3 mm); 
  • Prin acea teacă, medicul radiolog intervenționist va introduce un cateter (tub subțire de plastic) pe care, sub control radiologic, folosind substanța de contrast iodată, îl va ghida prin vasele de sânge până la nivelul arterelor responsabile de alimentarea structurilor hemoroidale - arterele rectale superioare (dreapta și stânga) și medii;
  • La acest nivel, se vor injecta microparticule speciale, biocompatibile, cu rol de astupare a arterelor care alimentează hemoroidul respectiv. 

Scopul procedurii este acela de a devasculariza complet hemoroizii. Astfel, aceștia vor intra într-un proces de resorbție, se vor retrage și nu vor mai provoca simptomatologie specifică. 

Cel mai important avantaj al acestei tehnici constă în posibilitatea de a identifica toate ramurile arteriale hemoroidale, făcând posibilă ocluzia completă a acestora. Prin această procedură se evită traumatismul anorectal direct, inevitabil în cazul procedurilor chirurgicale, iar conservarea țesutului hemoroidal permite păstrarea continenței anale.[5]

Cum te pregătești pentru procedura de embolizare hemoroidală?

Înainte de procedură: 

  • 1. Vei efectua bilant biologic de rutină;
    1. Vei efectua bilant biologic de rutină;
  • 2. Nu vei mânca și nu vei bea apă;
    2. Nu vei mânca și nu vei bea apă;
  • 3. Vei efectua analize de sânge.
    3. Vei efectua analize de sânge.

Dacă urmezi un tratament medicamentos ori iei suplimente pe bază de plante, pune-i medicului tău la dispoziție o listă completă cu acestea. Poate fi necesară întreruperea administrării unora dintre ele pentru o anumită perioadă. Anunță dacă ai experimentat reacții alergice la substanța de contrast sau la anestezice locale ori generale.[4]

Cât durează internarea după procedura de embolizare a hemoroizilor? 

Unul dintre avantajele procedurilor de acest tip este perioada scurtă de spitalizare. În total, vei rămâne internat timp de aproximativ 6 ore. În aceste 6 ore vor fi efectuate toate analizele și investigațiile necesare și procedura de embolizare propriu-zisă.

Ce se întâmplă după embolizarea hemoroizilor?

După finalizarea procedurii, vei rămâne sub supraveghere medicală câteva ore. Vei fi condus în salon, unde ți se va monitoriza pulsul, tensiunea arterială și temperatura, și ți se va cere să bei cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast. Nu este recomandată flectarea antebrațului în primele 3 ore după intervenție, pentru a evita formarea de hematoame. 

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Spre deosebire de recuperarea după o operație de hemoroizi, care poate dura câteva săptămâni[1], cea după procedura de embolizare este mult mai rapidă. Nu există restricții și îți vei putea relua activitățile normale imediat. Va trebui să eviți alimentele care pot constipa, timp de 7-14 zile. Vei primi toate instrucțiunile necesare înainte de a fi externat, inclusiv când trebuie să revii la control și dacă este cazul să urmezi un tratament medical.

Care sunt riscurile procedurii de embolizare hemoroidală?

Embolizarea hemoroidală este o procedura minim-invazivă și sigură, dar acest lucru nu înseamnă că este complet lipsită de riscuri. Ca în cazul oricărei alte proceduri medicale, pot apărea anumite complicații, deși comparativ cu actul medical chirurgical este mult mai sigură.

Dintre posibilele complicații putem menționa: 

  • Formarea de hematom la locul puncției - apare în 1% din cazuri și nu necesită niciun tratament; aplicarea locală a unei comprese reci poate fi suficientă; dacă hematomul este mare, recomandarea este aceea de a lua legătura cu medicul intervenționist pentru a primi recomandările medicale adecvate; 
  • Disconfort local - există cazuri de uşor disconfort local dar care poate ameliorat cu medicamente antiinflamatoare. 

Tratamentul hemoroizilor se stabilește în funcție de severitatea simptomelor. Embolizarea hemoroidală poate reprezenta o alternativă eficientă la tratamentul medicamentos sau cel chirurgical. Are o rată de succes de 90%, iar în acele 10% din cazuri în care simptomele pacientului pot persista, procedura se poate repeta, pentru a avea un rezultat definitiv, bun. Dacă vrei să afli mai multe despre această procedură, consultanții noștri îți stau la dispoziție pentru a-ți răspunde la toate întrebările. Poți suna la numărul de telefon dedicat sau completează formularul disponibil pe site-ul nostru și vei fi contactat în scurt timp. 

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Bibliografie: 

  1. „Hemorrhoid Surgery.” WebMD, WebMD, Apr. 2005, www.webmd.com/digestive-disorders/surgery-treat-hemorrhoids. Accessed 25 Nov. 2022.
  2. Mott, Timothy, et al. „Hemorrhoids: Diagnosis and Treatment Options.” American Family Physician, vol. 97, no. 3, Feb. 2018, pp. 172–179, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2018/0201/p172.html. Accessed 25 Nov. 2022.
  3. National Institute for Health and Care Excellence. Interventional Procedures Programme. „Interventional Procedure Overview of Superior Rectal Artery Embolisation for Haemorrhoids”, www.nice.org.uk/guidance/ipg627/documents/overview. Accessed 25 Nov. 2022. 
  4. RSNA, America. „Catheter Embolization.” Radiologyinfo.org, 2022, www.radiologyinfo.org/en/info/cathembol. Accessed 25 Nov. 2022.
  5. Stecca, Tommaso, et al. „Superior Rectal Artery Embolization for Symptomatic Grades 2 and 3 Hemorrhoidal Disease: 6-Month Follow-up among 43 Patients.” Journal of Vascular and Interventional Radiology, vol. 32, no. 9, Sept. 2021, pp. 1348–1357, 10.1016/j.jvir.2021.06.005. Accessed 24 May 2022.
  6. Vidal, V., et al. „Embolization of the Hemorrhoidal Arteries (the Emborrhoid Technique): A New Concept and Challenge for Interventional Radiology.” Diagnostic and Interventional Imaging, vol. 95, no. 3, Mar. 2014, pp. 307–315, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211568414000175, 10.1016/j.diii.2014.01.016. Accessed 25 Nov. 2022.

Procedurile Noastre


Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor