Embolizare hemoroizi / Tratament minim invaziv hemoroizi


Anestezielocală
Durată procedură30min
Durată spitalizare6 h
Tratament hemoroizi | Centrele Ares | Radiologie Interventionala

Cuprins

Generalități despre hemoroizi

Hemoroizii reprezintă o afecţiune frecventă care se manifestă prin sângerări rectale şi dureri. Anatomic, aceştia reprezintă dezvoltarea unor structuri la nivelul canalului anal. Hemoroizii nu sunt vene dilatate ci, mai degrabă, sunt structuri cavernoase, cu rol fiziologic în continenţa sfincterului. Sursa de alimentare a acestor structuri hemoroidale nu este venoasă ci arterială. Acestea se alimentează cu sânge arterial, din acest motiv, atunci când se produce o sângerare la acest nivel, sângele este proaspăt, roşu intens.

Există multiple cauze ale apariției acestei afecțiuni, cea mai frecventă fiind constipația. De asemenea, alte cauze pot fi sarcina, îmbătrânirea, tumori ale rectului care irită și apasă pe aceste structuri cavernoase, poziția corpului (persoanele care stau foarte mult timp în poziția șezut, au tendința să dezvolte această afecțiune), abuzul de alcool și mâncăruri picante, factorii congenitali, etc.
În funcție de localizarea lor, hemoroizii pot fi clasificați în:
– Hemoroizi interni ( sunt situați în interiorul canalului anal). De cele mai multe ori, aceștia nu provoacă dureri, singurul simptom fiind sângerarea.
– Hemoroizi externi ( sunt situați sub pielea din jurul anusului, unde sunt mai mulți centri nervoși, din această cauză, acest tip de hemoroid este dureros). Pe lângă faptul că hemoroizii externi provoacă un disconfort fizic, atunci când se inflamează, aceștia cauzează dureri puternice și sângerări anale care, netratate, pot perturba considerent calitatea vieţii.

Indicații

Atunci când calitatea vieţii este alterată de simptomele acestor structuri cavernoase (hemoroizi) prin sângerări abundente şi dureri, se recomandă tratamentul acestora prin tratament medicamentos (unguent, medicamente), intervenţional (embolizare), sau prin tratament chirurgical.
Tratamentul prin embolizare este considerat a fi procedura de prima alegere în cazul pacienților simptomatici, cu sângerări abundente (hemoroizi de stadiul II și, mai ales, în cazul stadiilor III și IV).
Simptomele pacienţilor cu hemoroizi variază semnificativ în funcţie de mărimea, numărul şi localizarea acestora:
– disconfort local (senzația de corp străin)
– prurit, usturimi
– dureri anale, dureri la defecare și stat pe scaun
– sângerări anale
– constipație (defecare defectuoasă)

Afla mai multe detalii despre procedura!

Completează formularul și vei fi contactat!

Cum te pregătești pentru embolizarea de hemoroizi?

 • 1. Vei efectua bilant biologic de rutină
  1. Vei efectua bilant biologic de rutină
 • 2. Nu vei mânca și nu vei bea apă
  2. Nu vei mânca și nu vei bea apă
 • 3. Vei efectua analize de sânge
  3. Vei efectua analize de sânge

Cât durează internarea?

Embolizarea de hemoroizi prezintă avantajul unei internări de scurtă durată și a unei perioade scurte de convalescență. Perioada de internare este scurtă, de aproximativ 6 ore, timp în care vor fi efectuate analize, investigații și procedura de embolizare.

Riscuri

Embolizarea hemoroidală este o procedura minim-invazivă şi sigură dar care, ca orice tratament medical, are si unele riscuri şi posibile complicaţii. Comparativ cu actul medical chirurgical, embolizarea hemoroidală este mult mai sigură.

Posibile complicaţii

1. Hematom la locul puncției.
Apare în 1 la sută din cazuri. Nu necesită nici un tratament. Aplicarea locală a unei comprese reci poate fi suficientă. Dacă hematomul este mare, recomandarea este aceea de a lua legătura cu medicul intervenționist pentru a primi recomandările medicale adecvate.
2. Disconfort local
Există cazuri de uşor disconfort local dar, care, combătut cu medicamente antiinflamatoare, se ameliorează.
Embolizarea hemoroidală are o rată de succes de 90%. În 10% din cazuri, simptomele pacientului pot persista, însă procedura de embolizare se poate repeta, pentru a avea un rezultat definitiv, bun.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce se întâmplă în timpul unei embolizări hemoroidale

Procedura de embolizare a hemoroizilor este una fără riscuri. Se efectuează în laboratorul de angiografie, sub ghidaj radioscopic, de către un medic specializat în Radiologie Intervențională. Sub anestezie locală, se va efectua o puncție la nivelul braţului stâng, prin care se va monta o teacă arterială (un dispozitiv de plastic cu diametrul de 1,3 mm). Prin acea teacă, medicul radiolog intervenționist va introduce un cateter (tub subțire de plastic) și sub control radiologic, folosind substanța de contrast iodată, va ghida acel cateter prin vasele de sânge până la nivelul arterelor responsabile de alimentarea structurilor hemoroidale. Mai exact, va ajunge la niveul arterelor rectale superioare (dreapta și stânga) şi medii. La acest nivel, se vor injecta microparticule speciale, biocompatibile, cu rol de astupare a arterelor care alimentează hemoroidul respectiv. Scopul procedurii este acela de a devasculariza complet hemoroizii. Astfel, aceștia vor intra într-un proces de resorbție, se vor retrage și nu vor mai provoca simptomatologie specifică. Pacientul nu va simți nicio durere și va fi treaz pe tot parcursul intervenției.

Programeaza-te printr-un simplu Click!

Completează formularul și te sunam noi!

Ce se întâmplă după procedură?

 • 1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
  1. Vei bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast.
 • 2. Ti se va monitoriza pulsul, tensiunea și temperatura
  2. Ti se va monitoriza pulsul, tensiunea și temperatura
 • 3. Vei fi externat
  3. Vei fi externat

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dupa intervenţie, nu există restricţii. Este recomandat însă ca timp de 3 ore, pacientul să nu flecteze antebraţul stâng, pentru a nu se forma hematoame. Pacientul este condus în salon, unde i se va monitoriza pulsul, tensiunea arterială şi temperatura. Apoi, acesta va fi externat, cu menţiunea de a evita alimentele care pot constipa, timp de 7-14 zile.

Procedurile Noastre

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor