Embolizare hemoroizi / Tratament minim invaziv hemoroizi
Anestezie | locală |
Durată procedură | 30min |
Durată spitalizare | 6 h |
Cuprins
- Generalități despre hemoroizi
- Când este indicată procedura de embolizare pentru hemoroizi?
- Ce este embolizarea hemoroidală?
- În ce constă procedura de embolizare a hemoroizilor?
- Cum te pregătești pentru procedura de embolizare hemoroidală?
- Cât durează internarea după procedura de embolizare a hemoroizilor?
- Ce se întâmplă după embolizarea hemoroizilor?
- Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?
- Care sunt riscurile procedurii de embolizare hemoroidală?
Hemoroizii sau boala hemoroidală reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni anorectale. Poate afecta atât bărbații, cât și femeile iar cea mai mare incidență a fost observată la persoane cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani. Nu provoacă întotdeauna simptome, dar atunci când acestea apar impactul lor asupra calității vieții pacientului poate fi semnificativ. Există însă mai multe opțiuni de tratament la care se poate apela, de la tratamentul medicamentos până la operații pentru hemoroizi.[2][6] Una dintre metodele de tratament recomandate este embolizarea hemoroizilor, o procedură minim invazivă, cu o rata de succes mare.[5]
Generalități despre hemoroizi
Hemoroizii se manifestă cel mai adesea prin sângerări rectale și dureri. Anatomic, aceștia reprezintă dezvoltarea unor structuri la nivelul canalului anal. Hemoroizii nu sunt vene dilatate ci, mai degrabă, structuri cavernoase, cu rol fiziologic în continența sfincterului. Sursa de alimentare a acestor structuri hemoroidale nu este venoasă, ci arterială, motiv pentru care, atunci când se produce o sângerare la acest nivel, sângele este proaspăt, roșu intens.
Există multiple cauze ale apariției acestei afecțiuni, cea mai frecventă fiind constipația. Alte posibile cauze sunt sarcina, îmbătrânirea, tumori ale rectului care irită și apasă pe aceste structuri cavernoase, poziția corpului (persoanele care stau foarte mult timp în poziția șezut au tendința să dezvolte această afecțiune), abuzul de alcool și mâncăruri picante, factorii congenitali etc.
În funcție de localizarea lor, hemoroizii pot fi clasificați în:
- Hemoroizi interni (sunt situați în interiorul canalului anal) - de cele mai multe ori, aceștia nu provoacă dureri, singurul simptom fiind sângerarea;
- Hemoroizi externi (sunt situați sub pielea din jurul anusului, unde sunt mai mulți centri nervoși) - pe lângă faptul că hemoroizii externi provoacă un disconfort fizic, atunci când se inflamează, aceștia cauzează dureri puternice și sângerări anale care, netratate, pot perturba considerabil calitatea vieții.
Când este indicată procedura de embolizare pentru hemoroizi?
Simptomele menționate de pacienții cu hemoroizi pot varia semnificativ, în funcție de mărimea, numărul și localizarea acestora. Printre acestea se numără:
- disconfort local (senzația de corp străin);
- prurit, usturimi;
- dureri anale, dureri la defecare și stat pe scaun;
- sângerări anale;
- constipație (defecare defectuoasă).
Cu ce se tratează hemoroizii sau la ce tip de tratament se apelează depinde de severitatea acestor simptome. Atunci când sângerările abundente și durerile afectează calitatea vieții unei persoane, se poate recurge la tratament medicamentos (unguent, medicamente), intervențional (embolizare) sau chirurgical.
Tratamentul prin embolizare este considerat a fi procedura de prima alegere în cazul pacienților simptomatici, cu sângerări abundente (hemoroizi de stadiul II și, mai ales, în cazul stadiilor III și IV).
Ce este embolizarea hemoroidală?
Embolizarea este o procedură minim invazivă ce presupune introducerea unor agenți emboligeni în arterele ce alimentează o anumită zonă a corpului, în cazul de față hemoroizii. Rezultatul este resorbția hemoroizilor și ameliorarea sau chiar dispariția simptomatologiei.[3]
În ce constă procedura de embolizare a hemoroizilor?
Procedura de embolizare a hemoroizilor este una fără riscuri. Se efectuează în laboratorul de angiografie, sub ghidaj radioscopic și anestezie locală (vei fi treaz pe tot parcursul procedurii, dar nu vei simți nicio durere), de către un medic specializat în Radiologie Intervențională, și decurge astfel:
- Se va efectua o puncție la nivelul braţului stâng, prin care se va monta o teacă arterială (un dispozitiv de plastic cu diametrul de 1,3 mm);
- Prin acea teacă, medicul radiolog intervenționist va introduce un cateter (tub subțire de plastic) pe care, sub control radiologic, folosind substanța de contrast iodată, îl va ghida prin vasele de sânge până la nivelul arterelor responsabile de alimentarea structurilor hemoroidale - arterele rectale superioare (dreapta și stânga) și medii;
- La acest nivel, se vor injecta microparticule speciale, biocompatibile, cu rol de astupare a arterelor care alimentează hemoroidul respectiv.
Scopul procedurii este acela de a devasculariza complet hemoroizii. Astfel, aceștia vor intra într-un proces de resorbție, se vor retrage și nu vor mai provoca simptomatologie specifică.
Cel mai important avantaj al acestei tehnici constă în posibilitatea de a identifica toate ramurile arteriale hemoroidale, făcând posibilă ocluzia completă a acestora. Prin această procedură se evită traumatismul anorectal direct, inevitabil în cazul procedurilor chirurgicale, iar conservarea țesutului hemoroidal permite păstrarea continenței anale.[5]
Cum te pregătești pentru procedura de embolizare hemoroidală?
Înainte de procedură:
- 1. Vei efectua bilant biologic de rutină;
- 2. Nu vei mânca și nu vei bea apă;
- 3. Vei efectua analize de sânge.
Dacă urmezi un tratament medicamentos ori iei suplimente pe bază de plante, pune-i medicului tău la dispoziție o listă completă cu acestea. Poate fi necesară întreruperea administrării unora dintre ele pentru o anumită perioadă. Anunță dacă ai experimentat reacții alergice la substanța de contrast sau la anestezice locale ori generale.[4]
Cât durează internarea după procedura de embolizare a hemoroizilor?
Unul dintre avantajele procedurilor de acest tip este perioada scurtă de spitalizare. În total, vei rămâne internat timp de aproximativ 6 ore. În aceste 6 ore vor fi efectuate toate analizele și investigațiile necesare și procedura de embolizare propriu-zisă.
Ce se întâmplă după embolizarea hemoroizilor?
După finalizarea procedurii, vei rămâne sub supraveghere medicală câteva ore. Vei fi condus în salon, unde ți se va monitoriza pulsul, tensiunea arterială și temperatura, și ți se va cere să bei cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast. Nu este recomandată flectarea antebrațului în primele 3 ore după intervenție, pentru a evita formarea de hematoame.
Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?
Spre deosebire de recuperarea după o operație de hemoroizi, care poate dura câteva săptămâni[1], cea după procedura de embolizare este mult mai rapidă. Nu există restricții și îți vei putea relua activitățile normale imediat. Va trebui să eviți alimentele care pot constipa, timp de 7-14 zile. Vei primi toate instrucțiunile necesare înainte de a fi externat, inclusiv când trebuie să revii la control și dacă este cazul să urmezi un tratament medical.
Care sunt riscurile procedurii de embolizare hemoroidală?
Embolizarea hemoroidală este o procedura minim-invazivă și sigură, dar acest lucru nu înseamnă că este complet lipsită de riscuri. Ca în cazul oricărei alte proceduri medicale, pot apărea anumite complicații, deși comparativ cu actul medical chirurgical este mult mai sigură.
Dintre posibilele complicații putem menționa:
- Formarea de hematom la locul puncției - apare în 1% din cazuri și nu necesită niciun tratament; aplicarea locală a unei comprese reci poate fi suficientă; dacă hematomul este mare, recomandarea este aceea de a lua legătura cu medicul intervenționist pentru a primi recomandările medicale adecvate;
- Disconfort local - există cazuri de uşor disconfort local dar care poate ameliorat cu medicamente antiinflamatoare.
Tratamentul hemoroizilor se stabilește în funcție de severitatea simptomelor. Embolizarea hemoroidală poate reprezenta o alternativă eficientă la tratamentul medicamentos sau cel chirurgical. Are o rată de succes de 90%, iar în acele 10% din cazuri în care simptomele pacientului pot persista, procedura se poate repeta, pentru a avea un rezultat definitiv, bun. Dacă vrei să afli mai multe despre această procedură, consultanții noștri îți stau la dispoziție pentru a-ți răspunde la toate întrebările. Poți suna la numărul de telefon dedicat sau completează formularul disponibil pe site-ul nostru și vei fi contactat în scurt timp.
Bibliografie:
- „Hemorrhoid Surgery.” WebMD, WebMD, Apr. 2005, www.webmd.com/digestive-disorders/surgery-treat-hemorrhoids. Accessed 25 Nov. 2022.
- Mott, Timothy, et al. „Hemorrhoids: Diagnosis and Treatment Options.” American Family Physician, vol. 97, no. 3, Feb. 2018, pp. 172–179, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2018/0201/p172.html. Accessed 25 Nov. 2022.
- National Institute for Health and Care Excellence. Interventional Procedures Programme. „Interventional Procedure Overview of Superior Rectal Artery Embolisation for Haemorrhoids”, www.nice.org.uk/guidance/ipg627/documents/overview. Accessed 25 Nov. 2022.
- RSNA, America. „Catheter Embolization.” Radiologyinfo.org, 2022, www.radiologyinfo.org/en/info/cathembol. Accessed 25 Nov. 2022.
- Stecca, Tommaso, et al. „Superior Rectal Artery Embolization for Symptomatic Grades 2 and 3 Hemorrhoidal Disease: 6-Month Follow-up among 43 Patients.” Journal of Vascular and Interventional Radiology, vol. 32, no. 9, Sept. 2021, pp. 1348–1357, 10.1016/j.jvir.2021.06.005. Accessed 24 May 2022.
- Vidal, V., et al. „Embolization of the Hemorrhoidal Arteries (the Emborrhoid Technique): A New Concept and Challenge for Interventional Radiology.” Diagnostic and Interventional Imaging, vol. 95, no. 3, Mar. 2014, pp. 307–315, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211568414000175, 10.1016/j.diii.2014.01.016. Accessed 25 Nov. 2022.
Locații MONZA ARES în care se efectuează Embolizare hemoroizi / Tratament minim invaziv hemoroizi
Procedurile Noastre
- Investigații cardiologie
- Electrocardiograma - ECG / EKG
- Consult Cardiologic
- Ecocardiografie / Ecografie cardiacă
- Ecografie doppler carotidiana
- Ecografia doppler de artere / vene
- Holter EKG - Monitorizarea ritmului inimii 24H
- Ecografia cu dobutamină / Ecografia de stres
- Holter TA - Monitorizare tensiune arteriala
- Test de efort / Ergometrie
- Ecocardiografia transesofagiană
- Programare Stimulator Cardiac
- Evaluare si control cardiovascular complet post COVID-19
- Ecografia cu bule / cu substanță de contrast
- Ecocardiografia speckle tracking
- Consultație diabetologie
- Indice Gleznă/Braț
- Consultație cardiologie pediatrică
- Programul de readaptare cardiacă/ recuperare cardiovasculară post COVID-19
- Investigații neurologie
- Bolile valvelor și ale vaselor inimii
- Coronarografie - Angiografie coronariana / Diagnostic angina pectorala
- Angioplastie coronariană cu stenturi / Tratament angină pectorală ischemie cardiacă
- Tratament stenoză aortică – TAVI – Implantare valvă aortică
- Tratament insuficiență mitrală - MitraClip
- Valvuloplastie mitrala cu balon / Tratament stenoză mitrală hipertensiune pulmonara
- Revascularizarea ocluziilor coronariene cronice totale (CTO)
- Rotablație coronariană - Tratament angină pectorală (artere calcifiate)
- Terapia Shockwave / Tratament boala cardiacă ischemică – artere calcifiate
- Procedura JetStream – sistem de aterectomie pentru dezobstrucția arterelor sever calcifiate
- Implantare de stent Flow Reducer / Tratament angina pectorala rezistenta la medicație
- Reparare intervențională (fără operație) a protezelor valvulare degenerate
- Procedura de închidere de leak paraprotetic
- Chirurgia valvei mitrale / Operatie chirurgicala insuficienta mitrala
- Bypass aorto-femural și femuro-popliteal / Operatie pentru ateroscleroză
- Bypass aorto-coronarian / Operatie chirurgicala pentru angină pectorală
- Aritmii cardiace
- Ablatie fibrilatie atriala | Tratament fibrilatie atriala
- Ablatie flutter atrial / Tratament flutter atrial
- Ablatie tahicardie jonctionala / Tratament tahicardie joncțională
- Implantare stimulator cardiac / Tratament dereglări de ritm cardiac
- Implantare Defibrilator cardiac / Corectarea prin șoc electric a ritmului inimii
- Sindrom WPW | Wolff-Parkinson-White
- Procedura Watchman pentru fibrilatia atriala / Tratament preventiv AVC in fibrilatia atriala
- Tahicardie | AVNRT | Tahicardia prin reintrare in nodul atrio-ventricular
- Monitorizarea electrocardiografica pe termen lung | LOOP RECORDER
- Studiu electrofiziologic / Identificarea zonelor de aritmie cardiaca
- Cardioversie electrica – restabilirea ritmului normal al inimii
- Bradicardie | Tratament aritmie cardiaca lenta
- Ablatia prin radiofrecventa | Crioablatia / Tratament tahiaritmii cardiace
- Defecte (malformații) cardiace din naștere
- Bolile vaselor de sânge
- Embolizare hemoroizi / Tratament minim invaziv hemoroizi
- Angiografia generală / Diagnostic artere blocate
- Anevrismul de aorta / Tratament aorta dilatata
- Implantare de stent graft - Disecție de aortă de tip B
- Angiografia de artere mezenterice - angioplastie cu balon și stent / Diagnostic si tratament ingustare vase de sange sistem digestiv
- Angiografia de artere periferice - angioplastie cu balon si stent / Diagnostic si tratament ingustare vase de sange maini si picioare
- Angioplastia de artere renale / Tratament ingustare vase de sange rinichi – reducere hipertensiune arteriala
- Angioplastie artere subclavii / Tratament ingustare vase de sange gat
- Implantare de filtru de vena cava inferioara / Preventie embolie pulmonara
- Denervarea arterelor renale / Tratament minim invaziv hipertensiune arterială rezistenta la tratament
- Angioplastie venoasa cu balon si stent
- Fibroid Center
- Embolizare fibrom uterin / Tratament minim invaziv fibrom uterin
- Consultatia ginecologica
- Ecografia transvaginala / endovaginala
- Test HPV (Papilloma Virus Uman)
- Test Babes-Papanicolau
- Ginecologie - Trichomonas Vaginalis
- Ginecologie - Candidoza vaginala
- Colposcopie
- Electrorezectia / Prelevare țesut col uterin
- Ecografia de morfologie fetala - Trimestrul I
- Ecografia de morfologie fetala - Trimestrul II
- Ecografia de morfologie fetala - Trimestrul III
- Boli oncologice si tratamente tumorale
- Bolile valvelor și ale vaselor inimii la copii
- Embolizare hemangiom / Tratament minim invaziv tumori benigne
- Fistula arterio-venoasa coronariana / Tratament legatura anormala artera si vena
- Fistula arterio-venoasa pulmonara / Tratament legatura anormala artera si vena pulmonara
- Stenoza pulmonara periferica / Tratament ingustare artera pulmonara
- Valvuloplastie pulmonara cu balon / Tratament ingustare valva pulmonara
- Boli ale aparatului genital masculin
- Boli cerebrale și ale coloanei vertebrale
- Anevrismul cerebral / Tratament durere de cap, paralizii preventie AVC
- Angioplastie carotidiana / Tratament boala carotidiana, atac ischemic vascular, AVC
- Discectomie cervicala cu DiscoGel / Tratament hernie de disc cervicala
- Malformatii arterio-venoase cerebrale / Tratament hemoragii cerebrale
- Nucleoplastie / Tratament hernie de disc
- Vertebroplastie / Tratament dureri coloana vertebrala fracturi de compresie
- Discectomie cu alcool
- Infiltrații transforaminale
- Boli ale articulațiilor