Colposcopie


Investigațieneinvazivă
Durată investigație15 min
Colposcopia - Investigatie ginecologica | MONZA ARES

Cuprins

Colposcopia este o manevră neinvazivă, neiradiantă și reprezintă investigația imagistică de inspecție a vulvei, vaginului și a colului uterin.

Colposcopul este un microscop stereoscopic binocular prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt iînregistrate imaginile. Durează între 10 și 30 de minute iar pacienta primește rezultatul pe loc.
Colposcopia este o investigație importantă pentru că identifică leziunile ce nu sunt vizibile cu ochiul liber, leziuni ce pot fi precanceroase și pot determina apariția cancerului cervical, de col uterin, vagin și vulva. De asemenea, permite și prelevarea de țesut biopsic pentru examinarea histopatologicș.
Examinarea colului se face în 3 pași consecutivi. Medicul ginecolog va examina direct urmând ca mai apoi să badjoneze cu acid acetic pentru a îndepărta mucusul care acoperă mucoasa colului. Se va examina colul după badjonarea cu iod (soluție Lugol), denumit și țestul Lahm-Schille. Badjonările au rolul de a evidenția zonele cu modificări anormale, care se colorează diferit față de cele normale. În cazul în care se depistează zone cu transformări atipice, se va efectua biopsia pentru examenul histopatologic, care va concluziona diagnosticul leziunilor precanceroase sau canceroase. În unele cazuri, leziunea nu se vede la colposcopie și este necesar a se preleva țesut de la nivelul endocolului (porțiune interioară a colului uterin). Această manevră se numește chiuretaj endocervical.

Când este recomandată:
Colposcopia este recomandată a se efectua în urma unui rezultat anormal al testului Babeș-Papanicolau sau când există suspiciune la examenul cu valvele. Se efectuează la 10 zile după terminarea menstruației și nu necesită pregătire specială. În prima săptămână de la efectuarea colposcopiei, pot apărea sângerări minore sau secreții vaginale, lucru ce este considerat normal.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Dr. Ofelia Casiana Neagu (Chițu)
Obstetrică ginecologie

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor