Colposcopie


Investigațieneinvazivă
Durată investigație15 min
Colposcopia - Investigatie ginecologica la Centrele ARES

Cuprins

Colposcopia este o manevră neinvazivă, neiradiantă și reprezintă investigația imagistică de inspecție a vulvei, vaginului și a colului uterin.

Colposcopul este un microscop stereoscopic binocular prevăzut cu o minicameră cu ajutorul căreia sunt iînregistrate imaginile. Durează între 10 și 30 de minute iar pacienta primește rezultatul pe loc.
Colposcopia este o investigație importantă pentru că identifică leziunile ce nu sunt vizibile cu ochiul liber, leziuni ce pot fi precanceroase și pot determina apariția cancerului cervical, de col uterin, vagin și vulva. De asemenea, permite și prelevarea de țesut biopsic pentru examinarea histopatologicș.
Examinarea colului se face în 3 pași consecutivi. Medicul ginecolog va examina direct urmând ca mai apoi să badjoneze cu acid acetic pentru a îndepărta mucusul care acoperă mucoasa colului. Se va examina colul după badjonarea cu iod (soluție Lugol), denumit și țestul Lahm-Schille. Badjonările au rolul de a evidenția zonele cu modificări anormale, care se colorează diferit față de cele normale. În cazul în care se depistează zone cu transformări atipice, se va efectua biopsia pentru examenul histopatologic, care va concluziona diagnosticul leziunilor precanceroase sau canceroase. În unele cazuri, leziunea nu se vede la colposcopie și este necesar a se preleva țesut de la nivelul endocolului (porțiune interioară a colului uterin). Această manevră se numește chiuretaj endocervical.

Când este recomandată:
Colposcopia este recomandată a se efectua în urma unui rezultat anormal al testului Babeș-Papanicolau sau când există suspiciune la examenul cu valvele. Se efectuează la 10 zile după terminarea menstruației și nu necesită pregătire specială. În prima săptămână de la efectuarea colposcopiei, pot apărea sângerări minore sau secreții vaginale, lucru ce este considerat normal.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.