Testul L-Dopa


Investigațieneinvazivă
Durată investigație10 min
Testul L-Dopa | MONZA ARES

Cuprins

Ce este Testul L-Dopa?

Levodopa (L-Dopa), în combinaţia cu Carbidopa, trece de bariera hematoencefalică, ajunge în sistemul nervos central la celulele dopaminergice, se decarboxilează la dopamina şi ajută la transferul impulsurilor între celulele nervoase. 

Când există prea puţină dopamină, apar semnele bolii Parkinson precum tremorul, senzaţia de rigiditate, greutatea în mişcare şi probleme în menţinerea echilibrului. 

Tratamentul cu levodopa creşte cantitatea de dopamină din sistemul nervos central şi semnele descrise mai sus se amelioreaza. 

Carbidopa este asociată pentru a mări absorbţia levodopei şi pentru a reduce efectele adverse ale acesteia. 

De ce este important să facem această investigație?

Testul se efectuează când există suspiciunea de boala Parkinson sau Boala picioarelor neliniştite, în vederea stabilirii diagnosticului şi instituirii terapiei specifice. 

Cum ne pregătim pentru acest test?

Testul se desfăşoară la recomandarea medicului neurolog, după o consultaţie facută în prealabil şi ridicarea suspiciunii de Boala Parkinson sau Boala picioarelor neliniştite. De asemenea, medicul neurolog va verifica dacă există contraindicaţii pentru efectuarea testului şi va informa pacientul în privinţa reacţiilor adverse posibile. 

Deoarece L-Dopa poate cauza o stare de greaţă şi vărsături, se începe administrarea profilactică a unui medicament cu rol antiemetic (Domperidon) cu 24 de ore înainte de efectuarea testului la L-Dopa.

Cum se efectuează?

In ziua efectuarii testului, pacientul este examinat din nou de către medic, apoi se administrează 200mg de L-Dopa. La 30 şi la 60 de minute de la administrarea tabletei de L-Dopa pacientul este consultat de medicul neurolog şi rezultatul este trecut într-o fişă (UPDRS, partea III). Pentru fiecare mişcare efectuată, pacientul primeşte un anumit punctaj (de la 0 la 4). 

Rezultatele celor 3 examinări sunt apoi comparate. O îmbunătăţire cu peste 30% a scorului obţinut la examinarea iniţială reprezintă un răspuns pozitiv la tableta administrată (L-Dopa).

Cât durează?

Deoarece trebuie efectuate mai multe examinări consecutive, întregul proces poate dura până la 2 ore.

Poate fi dureroasă?

Testul la L-Dopa nu este dureros. Disconfortul apărut în urma administrării tabletei de L-Dopa constă în stare de greaţă si vărsatură, efect care se contracarează prin administrarea prealabilă a unui medicament cu efect antiemetic.


Procedurile Noastre


Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor