Ecografia cu bule / cu substanță de contrast


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Ecografia cu bule / cu substanță de contrast | ARES

Cuprins

Ce este ecografia cu bule?

Ecocardiografia cu bule este o investigație minim invazivă, ușor de efectuat în cabinetul medicului cardiolog, care utilizează imagistica bazată pe ultrasunete și microbule obținute prin barbotarea (agitarea) de ser fiziologic/glucoză pentru a evalua prezența unei comunicări între 2 camere ale inimii. Microbulele sunt injectate într-o venă și călătoresc către inimă. Această investigație cu ultrasunete îi permite medicului să urmărească mișcarea bulelor prin camerele inimii și să evalueze prezența unei comunicări anormale între cavitățile stângi și drepte ale acesteia.

Când se recomandă ecografia cardiacă cu bule?

Ecocardiografia cu bule este recomandată pentru a aduce informații suplimentare față de o ecografie cardiacă convențională, în cazul în care se suspicionează prezența unui șunt (o comunicare) între partea stângă și dreaptă a inimii.

Medicii cardiologi recomandă această investigație în special în cazul pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale ischemice criptogene (fără o cauza descoperită) datorat prezentei unui foramen ovale patent sau pentru a confirma suspiciunea unui șunt intracardiac (defect septal interatrial/defect septal interventricular).

Foramen ovale patent este o afecțiune congenitală în care un orificiu (foramen ovale) care ar trebui să se închidă după naștere rămâne deschis. Acest orificiu se află între atriul drept și stâng al inimii și permite sângelui să circule între acestea în timpul dezvoltării fetale. În general, acest orificiu se închide la naștere, dar în cazul unui foramen ovale patent acest lucru nu se întâmplă și uneori un cheag de sânge poate continua să circule între atrii. Acest lucru poate conduce la probleme de sănătate cum ar fi producerea unui accident vascular cerebral.

Este important de reținut că acest test nu este întotdeauna necesar și că este utilizat numai atunci când ecocardiografia tradițională nu oferă suficiente informații si rămâne suspiciunea prezenței unui Foramen Ovale Patent sau a unui defect septal. Un medic cardiolog va determina dacă testul este necesar și va discuta riscurile și beneficiile cu pacientul înainte de programarea testului.

 

Cum mă pregătesc pentru ecocardiografia cu bule?

Pentru a efectua ecografia cardiacă transtoracică cu bule nu este necesară nicio pregatire specială.

Ți se va recomanda să nu mănânci nimic înainte de investigație, să porți îmbrăcăminte confortabilă, lejeră, care nu are capse metalice, fermoare sau nasturi.

Cum se efectuează ecografia cu bule?

Ecocardiografia cu bule este efectuată, de regulă, într-un spital sau într-un centru de imagistică ambulatoriu. Vei fi invitat să te întinzi pe un pat și vei fi conectat la o electrocardiogramă (ECG) pentru a-ți monitoriza ritmul cardiac în timpul procedurii.

Substanța de contrast cu microbule este injectată în vena de la nivelul antebrațului. Microbulele injectatate pătrund prin venă în torentul sangvin, ajung apoi la nivelul inimii și pot fi văzute pe imaginile cu ultrasunete în timp ce se deplasează prin camerele și valvele inimii. Imaginile cu ultrasunete sunt preluate de un transductor (o sondă) plasat pe piept, iar imaginile sunt afișate pe un monitor pentru a fi evaluate de către medic.

Cât durează procedura?

Procedura durează aproximativ 30 de minute și este, în general, bine tolerată de pacienți.

Ecocardiografia cu bule este dureroasă?

Ecografia cu bule nu este dureroasă. Este o investigație neinvazivă, nu necesită sedare sau anestezie locală.

Nu există efecte secundare în urma ecografiei, deși gelul lubrifiant se poate simți rece. De asemenea, este posibil să simți un ușor disconfort din cauza transductorului ținut foarte ferm pe piept. Acest lucru este însă necesar pentru a obține cele mai bune imagini ale inimii tale. Spre deosebire de alte metode de diagnostic, cum ar fi radiografiile și tomografiile, nu se utilizează raze X în timpul ecocardiografiei. Pacienții își pot relua activitățile normale după efectuarea acestei investigații.

Ce se întâmplă după terminarea ecografiei cu bule?

După finalizarea procedurii, ți se poate cere să stai nemișcat pentru o perioadă scurtă de timp pentru a permite bulelor să se curețe din fluxul sanguin. Odată ce bulele s-au curățat, vei merge acasă și îți vei putea relua activitățile normale. Rezultatele testului vor fi analizate de către un medic și vor fi discutate cu tine.

Preț ecografie cu bule

Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului. Uneori, pacienții nu pot face diferența dintre investigațiile cardiologice pentru care au primit recomandare și astfel se pot naște confuzii. Pentru a evita aceste confuzii și a oferi informații corecte, ne poți suna tu sau poți folosi formularul de contact și te contactăm noi!

Pentru sănătatea inimii noastre, medicii recomandă o evaluare cardiologică anuală. De cele mai multe ori, bolile de inimă apar din cauza stilului de viață nesănătos, asociat cu procesul ireversibil de îmbătrânire. Un consult cardiologic, împreună cu o ecocardiografie și electrocardiogramă efectuate anual pot preveni degradarea stării de sănătate.

Completează formularul de contact

Programează-te chiar acum la această investigație!

Discuțiile periodice cu medicul cardiolog te pot ajuta să ai parte de un bun management al sănătății inimii tale, să îți menții în limite optime atât tensiunea arterială, nivelul colesterolului, cât și nivelul glicemiei. Toate aceste măsuri te vor ajuta să ai parte de o viață sănătoasă.

 

Te poți programa la ecocardiografie în București sector 1, București sector 2 și Cluj-Napoca. Cea mai bună echipă de medici cardiologi din România îți stă la dispoziție pentru investigații amănunțite în vederea diagnosticării afecțiunilor cardiovasculare.

Medici care efectuează ecografia cu bule

ARES - Spitalul Monza

Spitalul ARES - Cluj - Napoca


Locații MONZA ARES în care se efectuează Ecografia cu bule / cu substanță de contrast

Procedurile Noastre


Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor