Ecografia doppler de artera temporala


Investigatieneinvazivă
Durată investigație30 minute
Ecografia doppler de artera temporala

Cuprins

Ce este ecografia Doppler de arteră temporală?

Ecografia se bazează pe efectul Doppler care descrie modificarea frecvenței unei unde emisă de o sursă de oscilații, care se află în mișcare față de receptor. Astfel se poate măsura viteza cu care se deplasează celulele roșii din sânge, precum și caracteristicile mișcării celulelor. 

În cazul ecografiei de arteră temporală se diagnostichează o inflamație apărută la nivelul peretelui arterei temporale și a altor ramuri ale arterei carotide externe. 

 

Ecografie doppler de arteră temporală

De ce este important să facem această investigație?

Arterita temporală (arterita cranială Horton sau arterita cu celule gigante) reprezintă o cauza frecventă pentru durerile de cap nou apărute în special la vârstnici, aceasta fiind cea mai frecventă vasculită a vârstnicilor în Europa. Netratată, arterita temporală duce în aproximativ 20% din cazuri la orbire. 

Ca simptome generale ale arteritei temporale se numără:

  • oboseala
  • dureri musculare
  • transpirații nocturne
  • scădere în greutate

Aceste simptome au un debut insidios. Mai mult de 70% din pacienți acuză dureri de cap înțepătoare, de obicei frontotemporal, accentuate de masticație (mestecare). Cea mai de temut complicație este cea de la nivelul ochiului  - neuropatia ischemică anterioară sau ocluzia arterei retiniene. 

Duplexsonografia color-codată are o senzitivitate de 80% și o specificitate de peste 90% în diagnosticul arteritei temporale. [1]

Cum ne pregătim pentru ecografia de arteră temporală?

Ecografia de arteră temporală nu necesită nici o pregătire din partea pacientului. În cazul în care se dorește și efectuarea ecografiei de artere carotide, se recomandă ca pacientul să nu poarte o bluză pe gât în ziua efectuării investigației. 

Cum se efectuează?

Artera temporală este una din ramurile arterei carotide externe. Ea se anastomozează cu artera supratrohleară ce provine din artera oftalmică, ramura a arterei carotide interne. În acest fel, artera temporală contribuie la legătura dintre circulația extra- și cea intracerebrală. 

În cazul ecografiei de arteră temporală, sonda ecografului este ținută de medicul examinator în fața urechii și apoi este mișcată de-a lungul tâmplei, spre frunte, urmărind traiectul arterei temporale.

Astfel, se poate investiga artera temporală și se pot obiectiva modificări patologice apărute la acest nivel.  

null

Cât durează?

Întreaga examinare durează 20-30 de minute. 

Poate fi dureroasă?

Ecografia de artera temporală nu este dureroasă, nu reprezintă nici un risc pentru pacient și se efectuează rapid. 

Bibliografie:

[1] Schmidt D: Die Arteriitis temporalis Horton – Diagnose, Differenzialdiagnose, Therapie. St. Gallen: Elephas 1995.

Procedurile Noastre


Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor