Consultație diabetologie


Investigațieneinvazivă
Durată investigație30-60 min
Consultație diabetologie | MONZA ARES

Cuprins

Diabetul zaharat – Ce este?

Glucoza este principala sursă de energie pentru celulele organismului și este transportată în interiorul acestora cu ajutorul insulinei, o substanță produsă de pancreas. Diabetul apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau nu utilizează eficient insulina produsă. Aceste două situații conduc la acumularea de glucoză în sânge, ceea ce poate cauza probleme de sănătate grave.

Diabetul zaharat se instalează atunci când nivelul de glucoză (zahăr) în sânge crește și se menține la un nivel crescut. Există mai multe tipuri de diabet, fiecare dintre acestea afectând sănătatea individului în diferite moduri.

Diabetul zaharat de tip I se dezvoltă în perioada copilăriei sau în perioada adolescenței. În cazul acestui tip de diabet, sistemul imunitar distruge celulele care produc insulină. Pacienții cu acest tip de diabet necesită administrarea de insulină pe parcursul întregii vieți.

Cea mai frecventă formă de diabet este diabetul de tip II și este caracterizat de incapacitatea organismului de a utiliza eficient insulina produsă în pancreas. Deși poate să se manifeste și în rândul copiilor și adolescenților, apare de obicei în rândul adulților. Spre deosebire de diabetul zaharat de tip I, această formă de diabet poate fi controlată printr-o dietă sănătoasă, exerciții fizice și un plan terapeutic personalizat. Pacienții cu forma aceasta de diabet nu sunt insulino-dependenți însă, la nevoie, li se poate administra insulină.

O altă formă de diabet este diabetul gestațional care apare în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, nivelurile de glucoză în sânge revin la normal după naștere însă acest tip de diabet poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip II.

Simptome diabet

Cele mai frecvente simptome ale diabetului cuprind:

  • Urinări frecvente
  • Sete excesivă
  • Oboseală puternică
  • Pierderi în greutate
  • Vindecare lentă a rănilor

Ce presupune consultul diabetologic?

Consultația diabetologică are ca scop evaluarea stării de sănătate a pacientului, diagnosticarea diabetului și elaborarea unui plan terapeutic, dacă este cazul.

Astfel, în timpul unei consultații diabetologice, medicul va discuta cu pacientul despre istoricul medical și familial, despre simptomatologia prezentă și despre alte afecțiuni tratate în trecut.

Medicul diabetolog/endocrinolog va recomanda efectuarea unor seturi de analize specifice diagnosticării diabetului zaharat. Cele mai frecvente analize sunt testele de glicemie pentru a verifica nivelul de glucoză din sânge, hemoglobina A1c, un test util pentru evaluarea controlului glicemic pe termen lung, profilul lipidic care măsoară colesterolul total (colesterol LDL, colesterol HDL) și trigliceridele. De asemenea, se recomandă testul de funcție renală pentru că diabetul poate afecta rinichii, testul de microalbuminurie, test care poate detecta semne prococe ale leziunilor renale asociate cu diabetul și analize specifice funcției hepatice pentru a evalua starea ficatului. În timpul consultului, medicul va măsura tensiunea arterială pentru că diabetul afectează sistemul cardiovascular și va efectua, totodată, examenul clinic, mai ales la nivelul membrelor inferioare (picioarelor) pentru că pacienții cu diabet sunt predispuși la a dezvolta leziuni, ulcerații sau infecții la nivelul picioarelor care pot conduce, în cazuri grave, la amputația acestor membre.

Programare diabetolog

Când este indicat un control la medicul diabetolog?

Un set de analize efectuate anual ar putea indica dacă suferi de diabet sau nu. Însă este recomandat să mergi la o consultație diabetologică atunci când în familia ta există persoane care suferă de diabet și obezitate. O astfel de consultație poate evalua riscul tău de a dezvolta diabet și poate ajuta la stabilirea unui plan de prevenție. Este foarte important să te adresezi unui medic endocrinolog/diabetolog atunci când ai simptome specifice diabetului precum: senzația de oboseală excesivă, pierdere în greutate , urinări frecvente, sete excesivă și vindecare lentă a rănilor.

Care sunt beneficiile unei consultații diabetologice?

În primul rând, vei putea afla un diagnostic precis și vei fi evaluat în detaliu pentru a primi un plan de tratament adecvat. Este foarte important ca pacienții cu diabet să gestioneze eficient această afecțiune, să controleze glicemia, să  descopere medicamentele care pot ajuta și bineînțeles,  să îți ajusteze stilul de viață și dieta.

O consultație diabetologică te ajută să afli informații esențiale despre această afecțiune și cum îți afectează viața. Este important să identific factorii care contribuie la boală și astfel, să înveți să previi complicațiile prin monitorizarea regulată și ajustarea tratamentului. Medicul diabetolog te va ghida și îți va oferi suport în gestionarea stresului și a altor aspect legate de viața cu diabet.

Cum te pregătești de consult?

Atunci când te programezi la un medic diabetolog/endocrinolog să ai în vedere următoarele lucruri.

Este esențial să pregătești informații despre istoricul tău medical (afecțiuni medicale avute în trecut, tratamente administrate, intervenții chirurgicale, s.a.m.d), despre stilul de viață adoptat și despre simptomele pe care le resimți în prezent. Dacă ai investigații și analize efectuate sau suferi de alergii/intoleranțe alimentare, prezintă-le medicului. Aceste informații oferă o perspectivă suplimentară.

Tratamente diabet

Tratamentul pentru diabet poate varia în funcție de tipul de diabet diagnosticat și de particularitățile fiecărui pacient. În cele mai multe dintre cazuri, este important ca pacientul să înțeleagă că această afecțiune impune modificări ale stilului de viață în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică. O alimentație echilibrată însoțită de o activitate fizică regulată ajută la menținerea nivelului de glucoză în sânge în limite normale.

În cazul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip II, medicul va recomanda medicație orală în scopul de a controla nivelul de glucoză în sânge, fie cu ajutorul medicației care stimulează producția de insulină, fie cu ajutorul medicamentelor care îmbunătățesc sensibilatatea la insulină. Doar în cazurile avansate ale bolii, pacienții cu diabet zaharat de tip II pot necesita administrarea de insulină.

Pentru pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip I, se impune începerea administrării de insulină pentru că organismul lor nu produce insulina, un hormon produs de pancreas care hrănește celulele și contribuie la transformarea excesului de glucoză în glicogen reglând astfel nivelul de glucoză în sânge. Atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele devin rezistente la acțiunea acesteia, apare dezechilibrul glicemic.

Complicații diabet

Ca orice afecțiune și diabetul, în lipsa unui tratament adecvat, poate cauza complicații severe. Printre principalele complicații regăsim problemele cardiovasculare, boli renale, boli oculare, neurologice, afecțiuni ale sistemului digestiv, sistemului reproducător și sistemului imunitar, dar și infecții severe.

În ceea ce privește bolile de inimă sau ale sistemului cardiovascular se cunoaște faptul că diabetul este unul dintre principalii factori de risc care favorizează, în lipsa gestionării corecte, declanșarea unui infarct miocardic acutinfarct miocardic acut și instalarea unei insuficiențe cardiace. Un pacient cu diabet netratat dezvoltă hipertensiune arterială care crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni cardiovasculare.  Unii dintre pacienții diagnosticați cu diabet suferă de boală arterială periferică, astfel ei dezvoltă leziuni severe la nivelul membrelor inferioare, leziuni care neinvestigate și netratate corespuzător, pot conduce la necroza piciorului și automat, la amputația membrului respectiv. 

Pacienții cu diabet pot suferi de nefropatie diabetică care deteriorează rinichii și conduce, în timp, la insuficiența renală. O altă afecțiune cauzată de diabetul netratat este retinopatia diabetică care înseamnă afectarea vaselor de sânge din retina și poate înseamna pierderea vederii. Cataracta și glaucomul pot fi dezvoltate în lipsa tratamentului corespunzător pentru tratarea diabetului.

Diabetul poate afecta nervii periferici, provocând furnicături, dureri, amorțeli și slăbiciune în extermități, simptome care se traduc prin neuropatie nervoasă. De asemenea, contribuie la apariția disfuncției erectile în rândul bărbaților, iar în rândul femeilor, la complicații în timpul sarcinii.

Care este prețul unui consult diabetologic?

Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului. Uneori, pacienții nu pot face diferența dintre investigațiile diabetologice pentru care au primit recomandare și astfel se pot naște confuzii. Pentru a evita aceste confuzii și a oferi informații corecte, ne poți suna tu sau poți folosi formularul de contact și te contactăm noi!

null


Locații MONZA ARES în care se efectuează Consultație diabetologie

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Dr. Antoneta-Iulia Dăscălescu
Endocrinologie

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor