Ecografia arterei centrale a retinei


Investigațieneinvazivă
Durată investigație10 min
Ecografia arterei centrale a retinei | MONZA ARES

Cuprins

Ce este ecografia doppler de artera centrală a retinei?

Ecografia se bazează pe efectul Doppler care descrie modificarea frecvenței unei unde emisă de o sursă de oscilații, care se află în mișcare față de receptor. Astfel se poate măsura viteza cu care se deplasează celulele roșii din sânge, precum și caracteristicile mișcării celulelor. 

In cazul ecografiei de arteră centrală a retinei se diagnostichează o ocluzie (blocarea circulației sângelui) aparută la acest nivel. 

De ce este important să facem această investigație?

O ocluzie a arterei centrale a retinei apare, de obicei, când aceasta este blocată printr-o embolie sau tromboză. Acest fapt duce la o scădere marcată a vederii ce apare brusc și e nedureroasă. 

EMBOLIA poate avea următoarele cauze:

  • plăcuțe aterosclerotice
  • endocardită
  • grăsime
  • mixom atrial

TROMBOZA este o cauză mai puțin frecventă, poate însă apărea în următoarele cazuri:

  • vasculite sistemice 
  • vasculită cu celule gigante

Ocluzia poate interesa o ramură retinală sau arteră centrală a retinei. Neovascularizația retinei sau a irisului apare la aproximativ 20% din pacienți în primele săptămâni sau luni de la ocluzie. 

Riscul unui accident vascular cerebral (AVC) după o ocluzie a unei ramuri a arterei retiniene este crescut în primele săptămâni de la instalarea ocluziei. Din acest motiv, diagnosticul rapid și corect este foarte important. 

Cum ne pregătim pentru această ecografie?

Ecografia de arteră centrală a retinei nu necesită nici o pregătire din partea pacientului. In cazul în care se dorește și efectuarea ecografiei de artere carotide, se recomandă ca pacientul să nu poarte o bluză pe gât în ziua efectuării invesțigatiei. 

Cum se efectuează?

După niste setări facute in prealabil de către medicul examinator, sonda ecografului este ținută deasupra pleoapei și mișcată ușor în stânga și în dreapta. 

Cât durează?

Intreaga examinare durează 20-30 de minute.

Poate fi dureroasă?

Examinarea nu este dureroasă. Este posibil ca pacientul să simtă un usor disconfort datorat aplicării gelului rece pe pleoape.


Procedurile Noastre


Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor